Utforska guldkarater: vad är de och varför är de viktiga?

Utforska guldkarat: vad är de och varför är de viktiga?

Att köpa guldkaratsmycken kan vara förvirrande. Är det ena bättre än det andra? Låt oss utforska guldkarater och ta reda på vad de är och varför de är viktiga.

Sökord: Guldkarater

Guld har dyrkats nästan lika länge som människor. Guld symboliserade kungligheter och gudomlighet så långt tillbaka som

det antika Egypten.

Än idag representerar guld till sin natur lyx, kraft och framgång. Det utstrålar också en känsla

av värme och medkänsla, som solens glödande strålar.

Det är inte ens att nämna den tidlösa elegansen och den lätta stilen som guld besitter.

Naturligtvis är inte allt guld skapat lika. Om du är ute efter några nya guldsmycken, eller bara vill veta mer om din omhuldade samling, fortsätt att läsa för vår guide om allt du behöver veta om guldkarats!

Vad du behöver veta om guldkarat

Vi började med att säga att allt guld inte skapas likadant. Det första du behöver veta om guldkarat är att olika typer av guld har olika tillämpningar. Vissa är bättre lämpade för vissa omständigheter än andra.

24K guld, som anses vara “rent guld”, är till exempel väldigt mjukt. Det betyder att det inte är lämpligt för föremål som kräver ädla metaller som är mer hållbara. Dessa inkluderar förlovningsringar och vigselringar.

Detta är bara ett exempel på hur

“det bästa” guldet

är inte alltid det bästa för alla tillfällen. Det är också ett exempel på hur “rent guld” inte är rent. Även 24K guld blandas med andra metaller för att göra det mer hållbart och användbart.

Låt oss nu ta en titt på var och en av guldkaraten så att du har en bättre idé om hur man kan skilja dem åt och att välja ut vad du letar efter.

10K

10K guld är 41,7 % guld och 58,3 % legeringar. Detta betyder att det är den minst rena av guldkaraten och den lägsta karaten som kan annonseras som guld i de flesta länder. Det betyder också att det är det mest hållbara och billigaste.

Även om 10k guld är mycket hållbart, är det fortfarande inte ett populärt val för speciella föremål som vigselringar eller förlovningsringar. 10k guld har också en blekare färg än andra mer rena varianter som 14K och 18K. Detta ger 10k guld ett mer vitguldsutseende än det mer traditionella strålande guldet.

10K guld kan vara ett bra val för bärbart guld om du tenderar att vara i grövre miljöer. Om du regelbundet är på platser med många hårda, plana eller vassa ytor där en ring kan vara skadad, kan 10K guld vara ett bra alternativ.

14K

14K guld är 58,3 % guld och 41,7 % legeringar. 14 karats guld är den mest populära typen av guld för bärbara smycken i USA och Storbritannien.

Nästan 90 % av förlovningsringar och vigselringar är gjorda av 14 karats guld. Om du inte är säker på vilken sorts guld du ska få är 14K ett bra val.

14K guld har en rikare, mer mättad färg än 10K, vilket ger den ett mer klassiskt utseende. Om du letar efter ett klassiskt guldutseende som fortfarande är lite mer subtilt än 18K guld, ger 14K en fin balans.

14 karats guld hittar också den perfekta balansen mellan stil och prisvärdhet. Den är billigare än 18k och 24k guld, samtidigt som den har ett klassiskt, ikoniskt utseende.

18K

18K guld är 75 % guld och 25 % legeringar. Det är vanligtvis den renaste formen av guld som är tillgänglig för bärbara smycken som ringar och klockor.

18K erbjuder en rik, påkostad färg som är lyxig. Om du letar efter ett föremål som gör ett uttalande utan att bli prålig, överväg 18k guld.

På grund av sin renhet är 18K guld också ett bra val om du har känslig hud eller allergier mot andra typer av oädla metaller som koppar eller nickel.

hur det är så rent, det betyder också att 18K guld kan skrapas ganska lätt. Tänk på det när du väljer vilken typ av guld som passar dina omständigheter.

Vit och roséguld

Det finns vissa typer av guld som har mindre att göra med karats och mer om legeringen. Vitt guld är en blandning av rent guld med flera andra ädla metaller,

inklusive silver och palladium. Dess bleka färg beror på rodiumplätering

Vitt guld kan komma i olika karat, bara som vanligt guld.

Tänk på att rodiumplätering sannolikt kommer att slitas bort med tiden. Rhodiumplätering kan dock återställas, även genom en lokal juvelerare. Det är också en relativt billig process.

Roseguld liknar vitt guld. Roseguld innehåller bara en blandning av guld och koppar, istället för att ge det sin distinkta nyans.

Att välja rätt guldkarat

Det finns inget som heter “rätt” eller “bäst ” typ av guld. Allt handlar om din speciella stil och hur du planerar att använda dina guldsmycken.

Som en allmän tumregel, om du letar efter en bra, väl -rundad guldkarat för dagligt bruk, 14K guld är ett populärt val. Den har den perfekta blandningen av hållbarhet och ikonisk guldfärg.

Om du letar efter något med ett rikare, ännu mer klassiskt guld utseende, 18k guld lyser som solen!

Och, naturligtvis, om du letar du efter det renaste av rent guld, 24K guld är vad du är ute efter.

Du bör också tänka på hur

du kommer att använda dina guldsmycken. Om du planerar att bära ditt nya plagg varje dag, kommer du att vilja ha något mer hållbart. Om du letar efter ett tidlöst arvegods är 24K guld rikare och mer elegant.

Oavsett guldkarats du letar efter, kommer du att hitta något att göra din jaw drop in

våra kollektioner! Du kan också bläddra i våra avslutssamlingar för att se vårt omfattande utbud av dagliga erbjudanden.

Se till att kontakta oss på sociala medier för ännu mer smyckesinspiration! Hitta oss

på Instagram!

Leave a Reply

Related Posts

  • Redaktionen: Snart blir vi en fysiskt tidning

  • Ädelmetallernas elegans i smyckestillverkningens konst

  • De senaste trenderna inom profilkläder