Kan du se skillnaden mellan labbskapade eller naturliga ädelstenar?

Hem smyckesblogg

Kan du se skillnaden Mellan labbskapade eller naturliga ädelstenar?

Det finns fördelar med att äga både labbskapade och naturliga ädelstenar. Läs vidare och se om du kan se skillnad på dem.

Sökord (s): Naturliga ädelstenar

I USA har det funnits nästan ädelstenar för 22 miljarder dollar sålda. Och mer än 85% av dessa ädelstenar är syntetiska eller labbskapade. Efterfrågan på ädelstenar har lett till ökad efterfrågan inom smyckesindustrin.

Från förlovningsringar till fina smycken, ädelstenar är en investering. Det är en anledning till att det är nyckeln till att välja de bästa kvalitetsdelarna med överlägsen briljans och ett nästan perfekt utseende.

Så när det kommer till labbodlade kontra naturliga ädelstenar, vilken ger dig den bästa kvaliteten? Kan en genomsnittlig person se skillnaden mellan en naturlig ädelsten och en människagjord?

Här är allt du behöver veta innan du köper din nästa ädelsten.

Vad är naturliga ädelstenar?

I den mest grundläggande definitionen är en naturlig ädelsten en som har bildats i naturen och har liten eller ingen störning från människor i dess skapelse.

Dessa ädelstenar kan fortfarande brytas, skäras och poleras och fortfarande har den “naturliga” märkningen.

Naturliga ädelstenar kan vara fasetterad och fortfarande ha den “naturliga” etiketten. Det har dock funnits en större efterfrågan på det unika utseendet av grova stenar. Det finns ingen förbättring eller ändring för att förbättra färg, hållbarhet eller värde.

Behandling och förbättring syftar till att åtgärda brister som inneslutningar, sprickor och missfärgning. För många gör detta ädelstenen mer fantastisk till sitt utseende, men avvägningen anses inte längre vara en “naturlig” ädelsten.

I vissa fall är ädelstenar som är naturliga och obehandlade sällsynta och mer värdefulla än deras behandlade motsvarighet. Detta är fallet med safirer.

Du kanske ofta ser naturliga ädelstenar klassificerade som “riktiga” eftersom det inte finns någon tvist om deras ursprung eller mineralsmink. Naturligtvis kan de variera i storlek, form och färg.

Dessa tre egenskaper är ofta det som avgör ädelstenens kvalitet och pris.

Vad är labbskapade ädelstenar?

Som namnet antyder skapas dessa ädelstenar av forskare i laboratorier snarare än bryts efter att de bildats i jorden.

Denna process för att skapa labbodlade ädelstenar kan variera från 6-10 veckor till skillnad från miljontals år för naturliga ädelstenar.

Du kommer ofta att höra termer som syntetiskt, labbodlat, människotillverkat och konstgjort att hänvisa till dessa ädelstenar. Termerna artificiell och syntetisk kan dock vara missvisande.

Labodlade ädelstenar kan ha samma kemiska sammansättning som de som odlas i naturen. Så även om de kanske inte har bildats i samma miljö, är labbodlade ädelstenar fortfarande mycket ädelstenar.

Om mineralsminken är identisk med den som finns i naturen, kan labbskapade ädelstenar klassificeras som “riktiga”.

Labbskapade ädelstenar föredras ofta för sin låga miljöpåverkan och användning av färre resurser eftersom de inte behöver bryts från marken.

Naturligt kontra Lab: Kvalitet

Som tidigare nämnts har en labbskapad ädelsten och en naturlig ädelsten liten skillnad när det kommer till mineralsmink. Kvaliteten kan dock fortfarande variera över hela spektrat med både naturliga och labbodlade ädelstenar.

Jämförelsevis tenderar naturliga ädelstenar att ha fler brister än de som odlas i ett labb. Därmed inte sagt att du inte kan hitta en nästan felfri ädelsten utvunnen från jorden; det kan vara lite ovanligare än en labbodlad pärla.

Men när ädelstenar tillverkas i ett labb, tenderar att ha färre defekter som inneslutningar och färgvariationer. Detta beror på den kontroll som labbet har över dem under odlingsprocessen.

När det kommer till hållbarhet, på grund av den identiska mineralsammansättningen, kommer labbodlade ädelstenar att ha liknande hållbarhet som deras naturliga motsvarighet.

Natural Versus Lab: Pris

I allmänhet är labbodlade ädelstenar billigare än naturliga ädelstenar. Men det kan också bero på vilken ädelsten. Till exempel är rubiner och ädelstenar enkla och billiga labbskapelser, och priset återspeglar det.

Du kan se en betydande skillnad i pris för ädelstenar som labbodlade rubiner och safirer jämfört med naturliga ädelstenar. Men det är inte fallet med alla ädelstenar, nämligen diamanter.

Eftersom det finns många olika faktorer som spelar in för att bestämma en diamants pris, kan det vara liten skillnad mellan naturliga och labbodlade diamanter. I vissa fall kan du se en minskning med 30 % från naturlig till labbodlad.

Sammanfattningsvis kan priset vara svårt att fastställa på grund av de faktorer som påverkar det.

Naturligt kontra Lab: Utseende

Även om laboratorieodlade och naturliga ädelstenar kan vara identiska i sin mineralsammansättning, kan det finnas stora skillnader i utseende. I ett labb kan utseendet noggrant övervakas och kontrolleras, vilket leder till mer perfekta ädelstenar.

Labbodlade ädelstenar tenderar att ha färre inneslutningar vilket direkt påverkar klarheten och färgen. Forskare kan skapa briljant gnistra och mer levande färger i labbet och odla den önskade ädelstenen på begäran.

Naturliga ädelstenar tenderar att ha fler skavanker som inneslutningar som påverkar utseendet. Att hitta en naturlig pärla som är perfekt kan vara mer sällsynt och dyrare, men inte omöjligt.

Detta betyder inte att en naturlig ädelsten inte kan ha ett jämförbart utseende. En naturlig ädelsten skulle med största sannolikhet behöva behandlingar för att få fram en liknande färg och gnistra.

Så, kan du se skillnaden?

Om man inte har tidigare erfarenhet eller utbildning med ädelstenar, skulle den genomsnittliga personen inte kunna se skillnad med deras blotta ögat.

Trots allt, en naturlig ädelsten och den labb-odlade motsvarigheten har samma mineral makeup. Det betyder att de två är lika i hållbarhet och allmänt utseende.

Skillnaden kan komma i brister som inneslutningar och livfullhet i färg. Men det krävs ett tränat öga och speciella instrument för att kunna upptäcka dessa skillnader.

Så du bör känna dig bekväm i ditt val att köpa både labbodlade och naturliga ädelstenar och smycken.

Sparkle oavsett ädelstenen

Ädelstenssmycken är tidlösa tillägg till din samling. Från rubinringar till diamanthalsband, dessa smycken kommer att vara klassiska och i stil i många år framöver. Det är därför det är viktigt att leta efter kvalitetsädelstenar.

Om du väljer mänskliga eller naturliga ädelstenar, kvalitet och utseende är avgörande för ett fantastiskt smycke. Briljansen skapar en gnistra som får dig att sticka ut från mängden.

Redo att hitta ditt nästa lyxplagg? Handla vår samling av kristall örhängen, armband och halsband.

Leave a Reply

Related Posts