Jämföra värden för halvädelstenar

Jämföra halvädelstenar

Halvädelstenar kan vara lika vackra som ädelstenar. Låt oss ta en titt på att jämföra värden för halvädelstenar.

Sökord: Halvädelstenar

Ädelstenar är några av jordens vackraste naturskatter. När de ingår i smycken, blir de lyxiga och tidlösa smycken som ger elegans och klass till din garderob.

Den vida världen av ädelstenar kan delas upp i två grupper, dyrbara och halvädla ädelstenar. Alla kloka köpare skulle undra: vad är skillnaden mellan de två?

I den här artikeln kommer vi att svara på den frågan och flera andra. Vi kommer också att prata om de mest populära halvädelstenarna och jämföra deras värden. Läs vidare för att lära dig allt du behöver veta om dessa vackra och sällsynta pärlor.

Vad är halvädelstenar?

Så vad kvalificerar sig som en halvädelsten? Svaret är faktiskt ganska enkelt.

Diamanter, safirer, rubiner och smaragder är de fyra ädelstenarna. Alla andra ädelstenar klassificeras som halvädelstenar. Detta inkluderar akvamarin, alexandrit, rosenkvarts, pärlor, ametist och hundratals andra.

Det är en vanlig missuppfattning att halvädelstenar är värda mindre än ädelstenar. I sanning är många halvädelstenar betydligt mer värda än ädelstenar. Alexandrit till exempel säljer i allmänhet för högre priser än safir gör.

Värdet på en ädelsten bestäms faktiskt av många olika faktorer. Dessa faktorer är grupperade under de fyra C:en: karat, klarhet, färg och skärning .

Låt oss nu jämföra värdena för några av de mest populära halvädelstenarna.

Ametist

Ametist är en otroligt populär halvädelsten. Den är allmänt känd för sina livfulla nyanser av lila och violett. Nyanser av ametist sträcker sig från en ljus rosa violett färg till en djupt lila.

Djupt, rika lila är sällsyntare än de ljusare nyanserna, och därför mycket uppskattade bland ametistsamlare. Men dessa mörkare stenar gnistrar inte lika starkt som ljusare. För de mest livliga, livfulla bitarna, leta efter stenar i medel- till medelmörkt område.

Ametist är också födelsestenen i februari. Detta gör ametistsmycken till en mycket populär present för personer som är födda under denna månad.

Ametist är en hållbar och prisvärd sten. Högkvalitativa skurna stenar kostar mellan $20 och $30 per karat. Extremt fina bitar kan säljas för så mycket som $40 per karat.

Peridot

Peridot är en ljust färgad gulgrön ädelsten. Det bildas naturligt från lavaflöden och har varit högt värderat sedan det antika Egyptens tid. Peridot är populärt bland smyckeskännare som vill njuta av ljusare och mer levande gröna stenar än de som är skurna av smaragder.

Det finns tre olika typer av peridoter, alla kännetecknade av varifrån de var bryts. Changbai-peridoter bryts i Changbai-bergen i nordöstra Kina. Dessa stenar är kända för sina organiska djupgröna nyanser och livfulla lime.

Pakistanska peridoter bryts i Kashmir. Dessa stenar är vanligtvis lime- eller äppelgröna med subtila gyllene undertoner.

Hunan peridoten kommer från Hunans gruvområde i sydöstra Kina. Dessa stenar är kända för sin klarhet och icke-bärande gula toner.

Peridot är också augustifödelsestenen.

Priset på dessa stenar varierar från $50 till $80 per karat. Peridoter större än en karat som skryter med den finaste kvaliteten och färgerna kan kosta så mycket som $400 till $450.

Rosenkvarts

Rosenkvarts är en sällsynt, färgad variant av kristallin kvarts. Dessa ädelstenar har härliga ljusa till medelrosa färger. Ametist, en annan kvartssten, kan ibland påverka rosenkvarts och ge dem en mer lila nyans.

De flesta rosenkvarts har en mjölkaktig opacitet. Men en genomskinlig sort upptäcktes på Madagaskar på 1980-talet. Många av dessa genomskinliga stenar skars med fascetter och inkorporerades i fina smycken som vigselringar.

Transparenta och genomskinliga rosékvartsstenar säljs till högre priser än lättare ogenomskinliga. Dessa stenar börjar på cirka 100 $ per karat. Men högkvalitativa exemplar kan lätt överstiga $1 000 per karat.

Bärnsten

Bärnsten bildas från det kristalliserade hartset från gamla tallar. Denna sten är välkänd för de otroliga fossiliserade inneslutningarna som ibland finns inom. Människor har tillverkat smycken med bärnsten i över 10 000 år, vilket gör det till det första ädelstensmaterialet som någonsin använts.

Bärnstenssmycken finns i många olika färger inklusive svart, rött, gult och vitt. Vilken färg som är mest värdefull ändras från år till år som trender och smaker gör.

Vit och röd bärnsten är de mest sällsynta varianterna. Vit bärnsten kostar cirka $11 per karat på den nuvarande marknaden, och röd kostar cirka $12 per karat. För närvarande är gul eller guld bärnsten den mest värdefulla sorten, som säljs för $14 per karat utan inkludering.

Regionen som bärnstenen utvinns från spelar också en stor roll för prisbestämningen. Baltisk och ukrainsk bärnsten kostar vanligtvis mer än rysk, dominikansk och mexikansk bärnsten.

Aquamarine

Aquamarine är en annan otroligt populär halvädelsten. Färgen varierar från ljusblått till starkt mörkblått. Vissa akvamariner har en grönblå, nästan turkos nyans.

Nyligen skänkte prins Harry sin snart blivande fru Meghan Markle en fantastisk akvamarin ring beräknas vara värd $87 000. Hon bar också prinsessan Dianas berömda akvamarin och diamantbeklädda cocktailring under deras bröllopsmottagning. Detta har orsakat ytterligare en ökning av stenens popularitet och värde.

Akvamarin är också födelsestenen i mars och en populär present till personer som är födda under denna månad.

Aquamarine priser bestäms av djupet och kvaliteten på stenarnas färg, också som deras klarhet. Dessa ädelstenar ökar också i pris när deras karat ökar.

Till exempel kostar en enkarats akvamarin cirka 675 USD per karat. En två till tre karats sten kostar mellan $1 000 och $1 500 per karat.

Bär halvädelstenar

Fler och fler människor införlivar halvädelstenar i sina garderober. Eleganta, tidlösa smycken som inkluderar dessa stenar är ett av de bästa sätten att lyfta dina outfits.

Nu när du känner till de olika egenskaperna och värdena hos de mest populära halvädelstenarna , kan du fatta kloka beslut om vilka som är rätt för din känsla för stil.

Om du gillade det här stycket, ta en titt på

våra andra artiklar om att köpa och styla fina smycken idag.

Leave a Reply

Related Posts