Vitt Guld – Vad är Vitguld?

Vad är vitt guld/vitguld?

Många tror att vitguld är ett eget material i sig, men faktum är att vitguld är en blandning av material. Men till skillnad mot vad många kanske tror är faktum att guldblandningen inte alltid är densamma.

I denna artkel lär vi dig mer om vitt guld, vad det är, vad det består av, och hur du kan använda det.

Historien om vitt guld

Vitt guld blev först populärt på 1920-talet. Innan vitguld var platinum den föredragna ädelmetallen för smycken. Många hade dock inte råd med äkta platina-smycken då dessa är dyra. Vitt guld introducerades som ett prisvärt alternativ till platina. Vitt guld liknar platina extreemt mycket och många gånger är det svårt att se skillnaden mellan dem.

Under åren hade guldsmycken gjorda i vitt guld ökat i popularitet inom mode. Det blev populärt igen på 1990-talet för alla typer av smycken inklusive förlovningsringar. Idag är vitt guld fortfarande ett klassiskt val för förlovnings- och bröllopssmycken.

Vad är vitt guld?

Vitt guld har en ljus vit färg som kan jämföras med platina. Metallen är en blandning av guld och ett antal andra material.

Så vad är vitt guld egentligen? Är det guld? Vitt guld innehåller alltid äkta gult guld men de andra metallerna i blandningen varierar. Metallblandningen innehåller vanligtvis palladium eller nickel. Eftersom de flesta metaller är en nyans av grått och guld är naturligt gult, används metallblandningarna för att bleka den gula färgen fär att få en ljus och vit färg. Den resulterande vitguldslegeringen har vanligtvis fortfarande en gulaktig färg. Juvelerare använder rodiumplätering över det vita guldet för att skapa den glittrande vita färgen förknippad med ädelmetallen vitguld. Rodiumpläteringen tenderar att slitas med tiden och kan behövas bytas ut efter några år. Detta görs genom att göra en plätering.

Det finns dock en del undantag gällande detta då vissa har skapat patent på vitt guld som inte kräver rodiumplätering för att öka hållbarheten och försäkra en långvarig och hållbar lyster.

Vittguld och nickelallergier

Många är inte medvetna om att vitt guld kan innehålla nickel. På flera håll i världen är nickel en vanlig ingrediens i smycken gjorda av vitguldeftersom det är billigare än palladium. Detta är speciellt vanligt i USA.

I Europa är dock nickel förbjudet för användning i smycken av anledning av just förekomsten av nickelallergier. Istället för nickel använder juvelerare därför palladium i vitt guld. Det möjliga nickelinnehållet kan vara en anledning till oro för personer med nickelallergier. Du kan då fråga om guldet innehåller nickel eller inte. Fråga alltid om nickelinnehåll innan du köper något smycke.

På grund av vitguldens popularitet kan du hitta nästan alla smyckesdesigner och varianter gjorda i vitt guld. Det finns alla typer av hängen, halsband, ringar, örhängen och armband gjorda i vitguld.

Vitguldsmycken är lätta att hitta och finns hos i princip alla juvelerare.

Vittguldringar är ett bra alternativ för någon som söker ett alternativ till traditionellt gult guld.

Den ädla metallen kan också passa människor som bär mycket silversmycken och vill att deras bröllopssmycken ska smälta in i dessa bitar.

Beundrare av platina kommer att uppskatta priset på vitt guld. Eventuellt nickelinnehåll kan motverka vissa köpare, men så länge du gör din research kan du kän na dig trygg i att bära vitguld.

Related Posts

  • Casino i Populärkulturen

  • Vad Betyder Ring på Lillfingret? Här är Svaret!

  • Så Förvarar du dina Smycken på Bästa Sätt!