Vitt Guld VS Silver – Vad bör Du Välja?

Silver och vitt guld ser liknande ut vid första anblick, men det finns många skillnader mellan dessa två metaller. Båda är ädelmetaller som har värderats i århundraden och används för att göra smycken, särskilt vigselringar.

De har emellertid distinkta fördelar och nackdelar och den metall du väljer beror till stor del på dina personliga preferenser, budget och vilken typ av smycken du letar efter.

Låt oss ta en djupgående titt på dessa två metaller.

Vad är vitt guld?

Vitt guld är tillverkat av rent guld legerat med andra metaller, vanligtvis palladium, nickel, mangan och zink. Dessa metaller gör guldet starkare och mer lämpligt att använda i smycken. Det spär också ut den starka gula färgen av guld, vilket gör den vitare och glansigare. Vitt guld är avslutat med en ytbeläggning av rodium som ger metallen dess reflekterande glans.

Vitt guld passar väl med diamanter.

Eftersom de flesta vitguldslegeringar innehåller nickel är vitt guld emellertid inte allergivänligt. Om du har nickelallergier kan du eventuellt få en reaktion från att bära vitt guld, även om rodiumbeläggningen fungerar som en hypoallergen buffert mellan din hud och vitguldlegeringen.

När rodiumbeläggningen försvinner börjar legeringens ursprungliga färg lysa genom pläteringen. Som ett resultat måste du regelbundet återplätera smycken gjorda i vitguld.

Vad är silver?

Liksom guld är rent silver för mjukt för användning i smycken. Silver blandas därför med andra metaller för att göra det mer användbart och bärbart. Den renaste silverlegeringen som används i smycken är 99,9% silver, men den är inte så stadig och för mjuk för vardaligt slitage. Den vanligaste typen av silver som används i smycken är sterlingsilver med 92,5% renhet.

Silverlegeringar innehåller vanligtvis koppar, nickel eller zink. Precis som med vitt guld kan nickel i sterlingsilver orsaka allergier, vilket gör detta till ett icke-allergivänligt alternativ. Dessutom tenderar sterlingsilver att skadas lätt, men att återställa det tillbaka till sitt ursprungliga lyster är enkelt och kan göras hemma.

Vitt guld eller silver?

Vid jämförelse av vitt guld och silver måste vi titta på flera faktorer för att se hur de presterar mot varandra.

Pris

Silver är mycket billigare än vitt guld och kostar en bråkdel av priset.

Detta gör silver till det bästa alternativet om du har en budget och letar efter ett alternativ till platina och vitt guld.

Typ av smycken

På grund av silvrets överkomliga pris används de ofta för att skapa vackra kostymsmycken, medan vitguld vanligtvis bara används för fina smycken. Vitt guld är mer lämpligt för speciella smycken, som vigselringar, som du planerar att bära dagligen.

Underhåll

Som vi nämnt måste vitguld återpläteras regelbundet och kan kräva en professionell polering för att bli av med repor och skador över tid. Trots detta anses vitt guld fortfarande vara enklare att underhålla än silver, vilket skadas mycket lätt. Silver oxideras när det utsätts för fukt och luft, vilket orsakar oxidation.

Detta resulterar i en patina, som utvecklas över tid och tar bort glans från smycket. Vissa människor gillar utseendet på silver patina, men andra föredrar en blank ring.

Vitt guld eller silver?

Både vitt guld och silver har sina fördelar och nackdelar.

Fördelarna med vitt guld

 • Vitt guld är starkt, slitstarkt och perfekt för vanligt slitage.
 • Den hårda rodiumpläteringen ger extra hållbarhet mot exponering.
 • Vitt guld är värdefullt och tenderar att behålla sitt värde över tid.
 • Det är ett modernt val och kan utformas till en rad smycken

Nackdelar med vitt guld

 • Vitt guld är inte allergivänligt och kan orsaka hudreaktioner hos personer med metallallergier.
 • Omplätering av rodium över tid kan vara kostsamt och tar tid

Fördelarna med silver:

 • Silver är mycket prisvärt
 • Det är perfekt för kostymsmycken och fler avancerade stilar.
 • Silver har en unik glans och skönhet.
 • Vissa människor älskar patina som utvecklas på silver. Patinan kan också användas för att skapa vackra mönster och kontraster på metallen.
 • Det är en ädelmetall och har värderats i århundraden

Nackdelar med silver:

 • Silver är inte allergivänligt och kan orsaka hudreaktioner.
 • Det är svårare att underhålla silver på grund av metallens tendens att skadas. Silver behöver rengöras oftare.
 • Silver är mjukare än vitt guld och kan böjas eller deformeras mycket lättare än vitt guld.

I slutändan beror den metall du väljer på dina personliga preferenser, stil och budget. För de flesta som har en budget, erbjuder sterling silver det bästa alternativet från dessa två metaller. Men om du vill ha ett värdefullt smycke som kommer att hålla livet ut, är vitt guld värt att investera i.

Hur bestämmer jag mig för vitt guld eller silver?

En av de största skillnaderna, när du väger vitt guld eller silver, är helt klart priset. Silver är ett mycket billigare material, och är trots detta ett ganska vackert om du har en budget och letar efter eleganta smycken av sterling silver. Vitt guld kostar cirka 200kr per gram, medan sterling silver endast kostar 5kr per gram. Så när du fattar det svåra beslutet mellan vitt guld kontra silver är kostnaden definitivt en avgörande faktor för de flesta.

Men du kanske blir förvånad över en vacker bit vitguldsmycken som du verkligen älskar. Och även om det kan vara dyrt med guld, är det definitivt värt den högre prislappen för vitt guld att investera i ett varaktigt kvalitetssmycke.

Oavsett om du väljer vitt guld eller silver, genom att känna till och beakta dessa olika egenskaper hos dessa två metaller hjälper det dig att bestämma vilket alternativ som kommer att ge dig det underbara smycken du är stolt över att ha på dig och njuta av under en lång tid fram.

Related Posts

 • Casino i Populärkulturen

 • Vad Betyder Ring på Lillfingret? Här är Svaret!

 • Så Förvarar du dina Smycken på Bästa Sätt!