Vitt guld eller Silver Förlovningsring – Vad Ska Du Välja?

Vad är bäst? Silver eller guld för förlovningsringar?

Silver är verkligen inte det vanliga, till metall, men är det lämpligt? Beror på en synpunkt.

90% av alla vigselringar är gjorda av guld eller platina.

Guld och platina är de traditionella metallerna.

Ingen annan substans kommer nära dessa två. Inga andra metaller är så intimt kopplade till förlovningsringar som dessa.

Under åren har guld och platina vigselringar kommit att symbolisera föreningen mellan man och hustru. Det är nästan som om dessa metaller stärker förbindelsen mellan två individer på grund av dess symboliska betydelse. I dag representerar silver inte detta på samma sätt.

Hårdhet – Silver vs guld ochPlatina

Silver är en mjuk metall. Vilket innebär att den slits mycket snabbare än platina eller guld. Detta är särskilt viktigt med smycken som innehåller ädelstenar.

Platina kommer att hålla i generationer. Silver ringar däremot, inte så länge

De flesta platina ringar är 90 till 95% ren platina. Metallen är tillräckligt hård i sitt naturliga tillstånd utan behov av mycket legering för att bli smycke. 14 karat guld är legerat och härdat med 58% legeringsmetaller eftersom det är naturligt mjukare i dess rena tillstånd. Det är en underbar metall att arbeta med för smycken.

Silverringar tenderar att visa mer porositet än guld eller platina. Porositet beskrivs små gropar inuti och på ytan av smycken. Dessa händer under gjutningsprocessen och beror på dålig gjutningsteknik eller otur.

Vid första anblicken är det svårt för det otränade ögat att se skillnaden mellan vitt guld och sterlingsilver. De är båda silverfärgade, men de två metallerna är helt annorlunda utöver deras ursprungliga utseende.

Här är vad du behöver veta när du är på jakt efter en förlovningsring.

Vad är vitt guld?

Vitt guld är en blandning av rent guld och andra metaller, vilket gör metallen hårdare med ett vitt färgutseende. I allmänhet är metallerna som används i vitt guld nickel, silver eller palladium och egenskaperna för vitt guld varierar beroende på vilken legering som används.

Precis som gult guld mäts renheten av vitt guld i karat. Så när en vitguldring är 18 karat betyder det att ringen består av 75% guld (18 karat dividerat med 24) och 25% andra metaller.

Vad är silver?

Silver är en blank, ädelmetall uppskattad för sin skönhet och elektriska konduktivitet och har använts för att skapa mynt, dekorativa bitar och smycken i århundraden.

När det gäller smycken är silver ofta legerat med koppar för att ge styrka, eftersom det är en ganska mjuk metall. När silver blandas med koppar kallas det sterling silver. När du handlar sterlingsilver kan du märka att ”925” stämplas på metallen, vilket innebär att den innehåller 92,5% rent silver och 7,5% av andra metaller.

Vitt guld vs. silver

Den typ av smycken du letar efter kommer att väga tungt i ditt beslut mellan vitt guld och silver.

När du handlar efter en ring du ska ha på dig varje dag, som en förlovningsring, är vitt guld en mycket bättre satsning för långvarig hållbarhet och slitstyrka. Tänk emellertid på att hårdheten för vitt guld beror på dess renhet (dvs. karat).

Silver är mjukt och enkelt att repa och kan ändra form något med slitage, medan vitt guld är motståndskraftigt mot både korrosion och slitage.

Silver är bland de billigaste typerna av metall för smycken, vilket gör de perfekta för kostymsmycken som du roterar med din garderob. Det vita guldets extra hållbarhet ökar dock priset på metallen. Vitt guld kostar mer än silver, men mindre än platina, vilket gör det måttligt överkomligt.

Nickelallergi

En av de vanligaste metallallergierna är nickel, som kan användas i både vitt guld och silver.

Som nämnts ovan är sterlingsilver 92,5% rent silver legerat med koppar, men i vissa fall kan nickel finnas i de andra 7,5% av metaller.

När det gäller vitt guld används nickel vanligtvis som legering, men ofta är vitguld pläterad med rodium. Rodiumpläteringen kommer initialt att skydda bärare från allt nickel i guldet, men det kommer så småningom att slitas, vilket kan göra att huden blir irriterad om den är allergisk.

Ta hand om din förlovningsring

Både vitt guld och silver kräver underhållning, liksom alla smycken.

Då och då kräver vitguld en ny plätering av rodium från din juvelerare, vilket lätt återställer den vita ytan. Utan plätering kommer dina smycken att “gulna”.

Silver å andra sidan kräver regelbunden rengöring och polering för att förhindra att oxidering och slitage. Medan sterling silver tenderar att repas, rostar det aldrig, så det är ett plus.

Oavsett vad du bestämmer dig för – vitt guld eller silver –  se till att du besöker din juvelerare två gånger om året för en kontroll och professionell rengöring.

Related Posts

  • Casino i Populärkulturen

  • Vad Betyder Ring på Lillfingret? Här är Svaret!

  • Så Förvarar du dina Smycken på Bästa Sätt!