Värdet av smycken

Smycken kan fås i alla möjliga former och konstellationer, allt efter tycke och smak. En persons smyckekollektion är högst individuell och kan följa ett tydligt mönster likväl som att den kan rumma ett brett utbud av variation. När det kommer till värdet av ett smycke är det återigen den personliga preferensen som avgör hur man värdesätter det. 

En snygg accessoar

Något av det första de flesta tänker på när det kommer till smycken är att det är en snygg accessoar. Ett par örhängen eller ett armband kan liva upp vilken som helst outfit och ta looken till en ny nivå. Det kan även vara ett sätt att uttrycka sin personlighet på, en slags ’statement piece’. 

Storleken på en persons smyckekollektion eller smyckesgarderob beror självklart på intresset för smycken. Kanske har man några trofasta följeslagare i vardagen medan andra smycken är mer tillägnade speciella evenemang eller högtider. 

Högt affektionsvärde

Smycken är helt klart en snygg accessoar, men flertalet äger även smycken som har ett högt affektionsvärde. Det kan vara ett armband man fick vid dopet eller konfirmationen, ett halsband man köpte på en oförglömlig resa eller vigselringen från den stora dagen. 

Det är inte säkert att alla örhängen har ett personligt värde, ett samlarvärde eller liknande – några smycken är nog också ”bara” smycken. Det är inte heller säkert att man använder smyckena med ett högt affektionsvärde utan i stället förvaras de i säkerhet hemma i smyckeskrinet. Man kan självklart välja att bära sina smycken med högt affektionsvärde. 

En perfekt gåva

Med tanke på det höga affektionsvärdet av smycken så är det minst sagt en perfekt present till någon man tycker om. Det brukar vara en uppskattad och användbar gåva. Det är populärt att ge smycken vidare mellan generationer och många familjer har släktklenoder eller arvgods i form av smycken. 

Ekonomiskt värde 

Även om affektionsvärdet av ett smycke nog väger tyngst så ska man inte underskatta fördelen med att se köp av smycken som en potentiell investering ur ett ekonomiskt perspektiv. För även om värdeökningen på smycken kanske inte är lika uttalad som för andra investeringsalternativ så kan de absolut stiga i värde. 

Speciellt materialet som smycket är tillverkat av kan ha en betydning. Guld är, med sin stabila värdeökning, en av de mest populära råvarorna att investera i. Att investera i guld ses ofta som en säkerhet ved ett börsfall och ses därför ofta i kombination med mer riskfylld investering. Förutom materialet beror värdet även på vilken designer eller tillverkare, produktionsår, certifiering mm.  

Marknaden för lyxprodukter har vuxit de senaste decennierna. Att investera i så kallade lyxklockor är också en investeringsnisch för sig själv. En dyr och exklusiv klocka kan bäras som accessoar likväl som att den kan säljas om man är i behov av extra pengar. 

Priset för smycken

Priset på smycken varierar betydligt beroende på vad man är ute efter. En förlovnings- eller vigselring är som regel ett av de dyrare alternativen. Kanske är smyckesköpet något man sparar upp till eller så finns det utrymme i vardagsbudgeten. Befinner man sig i en situation med oförutsägbara extra utgifter och önskar mer svängrum i budgeten kan man överväga att ansöka om ett lån online. Moneezy är en kostnadsfri jämförelsetjänst för snabbt och smidigt jämförande av lån. Det är viktigt att man vet att man klarar av återbetalningen redan innan man ansöker om lån, oavsett om lånet ska användas till att finansiera ett smycke eller något helt annat.

Related Posts