Vad är Roséguld? Komplett Guide

Vad är rosguld, även känt som roseguld, rosa guld, eller roséguld?

Du vet nog att det är en vacker ädelmetall med en rosig/röd-aktig glans. Många anser att det är ett bra val för förlovningsringar och smycken. Detta är också anledningen till att roséguld har ökat i popularitet under de senaste åren för smyckesanvändning.

Men vad är roséguld mer exakt? Det ska vi gå igenom i denna artikel.

Vad är roséguld gjort av?

Roséguld är en blandning av gult guld, koppar och silver. Koppar ger den en rödare färg än gult guld naturligt har.

Silver hjälper till att tona ner kopparnas rodnad och uppnå en subtil rosa nyans.

Är roséguld riktigt guld

Ja. När det gäller renhet skiljer sig rosaguld inte från gult guld eller vitt guld.

18K guld innehåller 75% guld och i sin tur innehåller 9K guld 38% guld. Detta oavsett om guldet är vitt, gult eller rosa/rödfärgat.

För att se till att roséguldet du köper är tillverkat av äkta guld är allt du behöver göra att kolla kännetecknena för riktigt guld. Det är det bästa sättet att veta att du år äkta guld

Varför blandas roséguld med andra metaller?

Guld i sig är för mjukt för att kunna användas i sin renaste form. Ett smycke av rent guld skulle snabbt böja sig ur form.

Därför måste guld, oavsett färgvariation, alltid blandas med hårdare metaller. När det gäller rosaguld är en av metallerna som används för att härda guldet koppar.

Detta tar inte bort guldets värde på något sätt utan ger helt enkelt guldet en stel form och en unik rosig glöd.

Oxiderar roséguld och blir fult?

Nej, roséguld oxiderar inte. Kopparen i den kan mörkna något med åldern, vilket gör att den rosa glansen verkar lite rödare än när du köpte den.

Detta är ett naturligt inslag som anses önskvärt eftersom det ger roséguldsmycken ett utsökt vintagelook.

Är det lämpligt för förlovningsringar?

Ja, det är mycket lämpligt för alla typer av fina smycken, inklusive förlovningsringar. Koppar är en mycket slitstark metall, och när den blandas med guld hjälper den att bevara formen och ytan på dina smycken.

Det finns också en ytterligare fördel: Jämfört med vitt guld (som är rodiumbelagt för att ge det en vitare yta) behöver roséguldsmycken inget underhåll under dess livstid.

Vem uppfann roséguld?

Ingen vet exakt vem som kom på idén att lägga koppar till guld. Men vi vet att roséguld först blev populärt i Ryssland i början av 1800-talet.

Det är därför i historikböcker som det ofta kallas “ryskt guld”.

Varför är roséguld så populärt?

När det gäller mode är roséguld en subtil men ändå rik metall. Den senaste användningen i klockor och till och med iPhones har återfört den till smycken.

Fram till nyligen dominerades marknaden av vitt guld och platina. För oss som älskar att experimentera med färg i smycken är trendens återkomst en välkommen förändring.

Guld med rosa toner kompletterar de flesta hudtoner, så det är väldigt lätt att bära. Många anser också att det är den mest romantiska ädelmetallen på grund av dess rosa färg. Framför allt har denna vackra variation av guld en distinkt vintage känsla.

Related Posts

  • Köp läsglasögon online

  • Ont i Knät från Högklackar – Tips & Guide

  • Tips för det Perfekta Håret på din Bröllopsdag