Vad är Blå Topas?

Även om de flesta naturliga topaser faktiskt är färglösa, tilldelade forntida älskare av ädelstenar namnet till nästan alla gula och bruna ädelstenar. Själva namnet kommer troligen från en ö i Röda havet, som grekerna kallade Topazos (den heter nu Zabargad).

Stenen som vi modernt kallar “topas” hittades aldrig på Topazos, men andra ädelstenar – kallade “topas” av forntida folk utan gjordes det.

Topasen är en av stenarna som enligt uppgift är placerade i den hebreiska översteprästens bröstsköld. De forntida grekerna trodde att topas gav dem styrka. Under medeltiden trodde folk att topas kunde bryta trollformler.

Blå topas är en av de accepterade moderna födelsestenen för december.

Topas egenskaper

Topas anses vara en mild, empatisk sten som lugnar, läker, laddar och omcentrerar sina bärare. Förknippat med medkänsla och kommunikation är det en föredragen sten att bära för att “bygga broar” mellan människor. I synnerhet blå topas tros främja sanning och förlåtelse, vilket avslappnar själen såväl som kroppen. De som använder meditation förespråkar det som en fantastisk sten för att anpassa sig till sitt högre jag.

Topas i vilken färg som helst används ofta för att stärka emotionellt stöd, stabilisera känslorna och göra bäraren mottaglig för kärlek från alla källor. Man tror att det är arrogans själ och lugnt uttrycksfullt i känslomässiga situationer.

Topaz är en hård sten med en rad naturliga färger, med vissa färger mer värdefulla. Faktum är att värdet av vissa topaser baseras på deras färgdjup, inte deras karatvikt! Denna aluminiumsilikatsten innehåller upp till 20% fluor eller vatten (som bestämmer dess färg) och växer ofta till stora kristaller.

Den största topas som hittats finns på Museum of Natural History i New York och väger 272.1554 kilo.

Blå topas – skapad genom att översvämma en färglös topas med gammastrålar – är oerhört populär. Så länge ädelstenen är tydligt markerad under försäljning anses detta vara helt ok. Emellertid måste all topas i USA testas för strålningsnivåer vilket är en försiktighetsåtgärd som inte krävs i andra länder. Topas behandlad på detta sätt påminner om fin akvamarin, med en delikat blå färg som ibland visar en grå eller grön underton.

Topas finns för närvarande i Brasilien, Nigeria, Australien, Myanmar och Mexiko.

Skötsel av blå Topas

Eftersom det enkelt klyvs (splittras) bör topas aldrig rengöras i en ångare eller ultraljudsrengörare. Det bör också skyddas från plötsliga temperaturförändringar och från alla syror. Håll blå topas borta från solen, eftersom stenen lätt bleks av värme och UV-ljus.

Blå topas har en ljusblå vattenfärg, vilket gör den till en underbar ersättning för den sällsynta och mycket dyrare akvamarinen. Inte konstigt att denna populära ädelsten har använts i århundraden i smycken!

Det är en cool uppfriskande sten att använda när som helst på året, men speciellt under sommaren.

Related Posts

  • Casino i Populärkulturen

  • Vad Betyder Ring på Lillfingret? Här är Svaret!

  • Så Förvarar du dina Smycken på Bästa Sätt!