Våra Bästa Tips När du Ska Köpa Smycken

Planerar du att köa smycken? Det finns mycket att tänka på när du ska köpa smycken såsom när du ska köpa dem, var du bör köpa dem, vilka material som är bäst, och så vidare. I denna artikel delar vi med oss av våra bästa tips som du bör ha i åtanke när du ska köpa smycken.

Diamanter

En diamants värde baseras på fyra kriterier: färg, skärning, klarhet och karat. Färg är graderad från färglös till gul, skärning är hur diamanten är utformad, klarhet indikerar hur felfri diamanten är, och karat är diamantvikt.

Diamantvikt kan beskrivas i decimaler eller bråkdelar av en karat. En bråkdel kan representera ett antal vikter. Till exempel kan en diamant märkt som ½ karat väga mellan 0,47 till 0,54 karat. Om diamantvikt anges som bråkdelar delar av en karat, bör återförsäljaren avslöja två saker: att vikten inte är exakt och det rimliga viktområdet för varje bråkdel eller vikttolerans som används.

“Fake” diamater, såsom cubic zirkonas liknar diamanter i utseende men är mycket billigare. Vissa kemiskt framställda ädelstenar liknar också diamanter och kan klara undan vissa detektorer som ursprungligen användes för att identifiera cubic zirkonas. Fråga din juvelerare om han / han har den nuvarande testutrustningen för att skilja mellan diamanter och andra labb-tillverkade ädelstenar.

Följ dessa riktlinjer för att vara säker på att du gör ett klokt köp

Ta dig tid att utbildas om diamanter så att du förstår var det bästa värdet är och varför.

När du diskuterar diamantkvaliteter med en säljare, fråga vem som betygsätter diamanterna, vilken utbildning och erfarenhet personen har och vilka andra betygsgarantier som används. En andra åsikt är alltid till hjälp.

Använd aldrig svart bakgrund när du tittar på diamanter. Svart förändrar ögats uppfattning om färg. Se alltid diamanten under förstoring och se till att du förstår vad du ser.

Jämför i olika butiker innan du fattar ditt beslut. Se till att du vet hur du ska utvärdera C:na (skärning, klarhet och karatvikt).

Fråga säljaren om diamantbehandlingar. Diamanter kan vara sprickfyllda eller laserbehandlade för att förbättra deras utseende.

Se till att du får allt skriftligt. Ett försäljningskvitto eller utvärdering av kvaliteten på den listade diamanten betraktas som ett kontrakt och är det enda sättet att bevisa att kvaliteten på din diamant är vad du har fått höra.

Läs alla garantier och garantier innan du köper diamanten.

Be om ett certifikat för ersättningskostnader eller en bedömning som anger diamantens egenskaper som följer ditt kvitto.

Om din diamant har ett certifikat, se till att du får originalet och förvara det med ditt kvitto.

Färgade ädelstenar

Facetterade ädelstenar har vanligtvis bättre klarhet; fasetteringen gör att ljus passerar genom ädelstenen och visar dess glans.

Många nya stenbehandlingar har utvecklats för att förbättra utseende och hållbarhet av ädelstenar. En behandling kan emellertid sänka stenens värde och kan kräva särskild försiktighet för att behålla ädelstenens utseende.

Laboratorieskapade (syntetiska) stenar är identiska med naturliga stenar men har inte sällsynthet och kostnad. således är laboratorieskapade stenar billigare än naturligt utvalda stenar.

Däremot liknar imitationer naturliga stenar i utseende, men kan vara glas, plast eller andra mindre värdefulla stenar.

 • Fråga om ädelstenen är naturlig, syntetisk eller imitation.
 • Fråga om ädelstenen behandlades på något sätt.
 • Lär dig att använda en juvelerar lupp (litet förstoringsglas) för att se inuti stenen för att kontrollera om den är flisad eller skadad på något sätt; be säljaren att utbilda dig om ädelstenens kvalitet.

Läs alla garantier och garantier innan du köper smycken.

Be om ett certifikat för ersättningskostnader eller utvärdering som listar de speciella egenskaperna för din ädelsten som följer med ditt kvitto. Fråga även om rengöring och skötsel av ädelstenen.

Guld

Ordet guld betyder allt guld och kan innefatta guld av alla typer av renhet. Rent guld är 24 karat (24K) guld. Eftersom guld är mjukt blandas det vanligtvis med andra metaller för att öka hårdheten och hållbarheten.

Karatkvalitetsmarkeringen säger vilken andel guld som blandas med andra metaller. De vanligaste varumärkena för guldsmycken är 18K eller 750 (vilket betyder 75% guld), 14K eller 585 (58% guld) och 10K (42% guld). Tio karat guld är den lägsta tillåtna nivån enligt amerikansk lag.

Smycken gjorda av högre karatguld är mer gula i färgen och något mjukare än guldsmycken gjorda av lägre karatguld, som kan inkludera koppar, silver, zink eller andra metaller. Konsumenter måste också vara alert med legeringar om de är allergiska mot vissa metaller eller har ett högt syrainnehåll i kroppen. Syra kan förvandla smycken du bär svart och verkar vara av dålig kvalitet när det faktiskt inte är det.

Ett stort urval av stilar och mönster finns i guldsmycken. På grund av sin kreativa design och tillverkning kan designsmycken kosta mer än generiska guldsmycken,

Följ dessa tips för att vara säker på att du får det bästa värdet för dina pengar när du köper guldsmycken:

 • Se till att varan är tydligt märkt med karatvikt och tillverkare.
 • Observera om föremålet kommer att vara mottagligt för skador i framtiden.
 • Se till att karatets vikt är listad på försäljningskvittot.

Platina

Platina är en ädelmetall som vanligtvis blandas med andra liknande metaller. Olika markeringar används på platina smycken baserat på mängden ren platina i stycket. Till exempel betyder märkningen 900 Platinum (liksom märkningen 900 PT, 900 PLAT, PT900 eller 900 Plat 100 Irid) att varan är 90 procent platina och 10 procent andra metaller. På grund av den lilla andelen andra metaller som legeras med det är platina allergivänligt och utmärkt för människor som är allergiska mot andra metaller.

 • Se till att artikeln är stämplad med dess metallinnehåll och tillverkare.
 • Var förberedd att spendera mer initialt på grund av det fackmässiga hantverk som krävs för att arbeta i platina.
 • Se till att försäljningskvittot har “Platina” skrivet i beskrivningen.

Silver

Orden silver eller sterling silver betecknar en produkt som innehåller 92,5% silver, som också kan vara märkt 925. Även om de är rika på glans, oxiderar silver, vilket gör att den blir mörk eller svart. Silver kan rengöras med en mängd olika produkter på marknaden.

Tänk på dessa tips när du köper sterlingsilversmycken:

 • Se till att föremålet är tydligt märkt “925” eller “sterling silver”.
 • Var noga med att inte blanda ihop “nickelsilver” eller “tyskt silver” med sterlingsilver, eftersom dessa metaller inte innehåller något silver.
 • Se till att orden “sterling silver” är skrivna på försäljningskvittot.

Pärlor

Naturliga eller riktiga pärlor tillverkas av ostron och andra blötdjur. Odlade pärlor tillverkas också av blötdjur, men med mänsklig ingripande; det vill säga en irritation som införs i skalen får en pärla att växa. Imiteringspärlor är konstgjorda. Eftersom mycket få naturliga pärlor nu finns på marknaden är de flesta pärlor som används i smycken antingen odlade eller fake pärlor. Odlade pärlor, eftersom de tillverkas av blötdjur, är i allmänhet dyrare än imiteringspärlor. Se till att ta reda på om pärlorna är odlade eller imiterade.

Pärlor utvärderas utifrån deras storlek, form, färg, fläckar och orientering (glans). Ju längre en pärla blir kvar i ostron, desto tjockare blir huden som utvecklas. Pärlor som har odlats under korta perioder har mycket tunn yta. Med slitage eller med exponering för stark parfym eller hårspray kan de förlora sin glans snabbt. Pärlor som matchar storlek, färg och form är dyrare än pärlor som inte matchar lika bra. Var noga med att undersöka kvaliteten på pärlorna till dig så att du kan fatta ett intelligent beslut.

Följ dessa steg när du köper pärlor:

 • Vet om pärlorna är naturliga, odlade eller imiterade.
 • Fråga om glansens hållbarhet.
 • Se till att pärlorna är knutna individuellt i strängen
 • Fråga om rengöring och skötsel av pärlorna.
 • Se till att det finns en adekvat beskrivning på försäljningskvittot.

Smyckstillverkningstekniker

Hur ett smycke konstrueras har en stor effekt på dess skönhet och hållbarhet.

Följande är några användbara tips:

 • Ju fler gängor en sten behöver för att hålla den på plats, desto bättre.
 • Se till att det finns utrymme under ädelstenen för enkel åtkomst vid rengöring.
 • Låsen ska vara enkla att öppna och stänga, men inte för tunna och sköra.
 • Ihåliga armband och kedjor kan skadas vid vardagsbruk.

Känn din juvelerare

Kontrollera smyckebutikens rykte med familj, vänner och medlemmar i samhället som är bekant med butiken. Kolla butikens tillförlitlighetsgrad och titta på online recensioner. Fråga om den gemologiska utvärderingsutbildningen för dess säljare. Ta reda på vilka branschorganisationer juveleraren tillhör och kraven för medlemskap.

Related Posts

 • Casino i Populärkulturen

 • Vad Betyder Ring på Lillfingret? Här är Svaret!

 • Så Förvarar du dina Smycken på Bästa Sätt!