12 Tips för att Köpa en Förlovningsring

Planerar du att köpa en diamantförlovningsring? Du måste känna till 4Cna, hur man väljer en diamantform och skärning, metallegenskaper, typer av sättningar och mycket mer.

Följ dessa 12 tips för att köpa en förlovningsring för att göra ett smart köp:

1. Känner till 4C:na
2. Förstå skillnaden mellan diamantformer, diamantsnittstilar och diamantsnittkvalitet
3. Välj en metall för bandet
4. Välj inställning
5. Välj sidosten
6. Titta på en diamant under olika ljusförhållanden
7. Få mest glitter och storlek
8. Välj en ring som passar hennes stil (inte din)
9. Känner till hennes ringstorlek
10. Bestäm hur mycket du ska spendera
11. Välj en juvelerare
12. Insistera på en rapport om diamantgradering

1. Känn till 4C:na

Det första tipset för att köpa en diamantförlovningsring är att känna till 4C: er, färg, klipp, klarhet och karatvikt. 4C: er skapade av GIA och är den globala standarden för att bedöma kvaliteten på diamanter och låter dig jämföra en diamant till en annan.

I korthet är de 4C:na:

 • Färg: D-till-Z diamantfärgkvaliteter anger en diamants brist på färg. Diamanter med mindre färg är sällsynta.
 • Skärning: Kvaliteten på en diamantsnitt bestämmer hur väl den släpper ut sitt ljus.
 • Klarhet: Diamaners klarhet avser frånvaron av inneslutningar och fläckar.
 • Carat Vikt: Diamant karat vikt bestämmer en diamants synbara storlek.

När du har förstått vad 4C: erna betyder, är nästa steg att fråga dig själv “Vad är det viktigaste C:t för mig?” Att prioritera 4C:na kommer att hjälpa dig att snabbt eliminera några diamanter från din sökning och fokusera på de som kommer att passa dig bäst.

Att förstå 4C:na är värt din tid: Det är det universella språket att beskriva diamantkvalitet. Att kunna tala detta språk gör att du kan köpa en diamantförlovningsring med förtroende.

2. Förstå skillnaden mellan diamantformer, diamantsnittstilar och diamantsnittkvalitet

Innan du börjar handla efter en förlovningsring bör du förstå skillnaden mellan en diamants form, dess skärstil och dess snittkvalitet. Skärning beskriver en diamants form när den visas med framsidan upp. Överlägset är den mest populära diamantformen rund. Men det finns andra former – kända som snygga former – som inkluderar päron, oval, rektangel, fyrkant och hjärta.

Skärstil hänvisar till hur diamantens fasetter är ordnade. Till exempel är det vanligaste fasettarrangemanget för runda diamanter standardbriljant skärform med ett specifikt arrangemang av 57 eller 58 fasetter. Andra skärformer inkluderar smaragdskärningen som är en fyrkantig eller rektangulär form som kategoriseras av fyra längre fasetter längs sidorna (stegskärningar) och fasade hörn. En strålande klippt diamant har också en kvadratisk eller rektangulär form, men är klippt i den lysande stilen.

Skärkvalitet hänvisar till hur väl en diamants facetter interagerar med ljus. Diamanter skurna i samma form och stil kan variera i bordstorlek, bandtjocklek, polering och symmetri. Dessa skillnader påverkar deras utseende och kommer att påverka deras snittkvalitet.

3. Välj en ring som passar brudens stil

En förlovningsring är avsedd att bäras varje dag för resten av livet. Det borde få bärarens hjärta att sjunga. Med det sagt är det dags att lägga din egen smak åt sidan och ta reda på vilken stil hon föredrar. Det enklaste sättet är att fråga henne, men om du vill skydda överraskningsdelen finns det andra sätt att ta reda på:

 • Observera. Vilka stilsmycken bär hon oftast? Vilken färgmetall?
 • Fråga hennes bästa vän. Din avsedda kan ha skapat ett Pinterest-board av hennes drömförlovningsringar eller smycken. Om hon inte har delat det med dig är chansen stor att hon har med sin vän.
 • Handla smycken tillsammans. Var uppmärksam på vad som attraherar henne till ett visst smycke.
 • Hennes stil kan vara klassisk om hon har ett förfinat utseende och älskar att omge sig med saker som har en gammaldags elegans. En förlovningsring med en enda rektangulär formad diamant eller en rund diamant fasetterad i den lysande stilen är tidlösa val som förmodligen skulle passa hennes stil.

4. Känn till hennes ringstorlek

Om du köper en förlovningsring men inte känner din älskade ringstorlek är här några tips om hur du (subtilt) kan få den. Vänta tills hon är ute i rummet och låna sedan en ring hon äger och mät den inre cirkeln på ett papper, eller tryck ringen i en tvål och gör avtryck. Du kan också skjuta den ner på en av dian fingrar och rita en linje där den stannar. En juvelerare kan använda dessa mätningar för att uppskatta hennes ringstorlek.

5. Bestäm din budget

Spendera så mycket du tror är lämpligt.

Myten om att spendera tre månaders lön på en förlovningsring går tillbaka till 1950-talet och har inte mycket meriter. Här är ett mycket bättre tips: Lär dig 4C:na, gör lite jämförelseshopping och hitta en förlovningsring som passar din budget. I slutändan är det inte hur mycket du spenderar, utan hur mycket kärlek ringen representerar.

6. Välj en juvelerare

Eftersom en förlovningsring är ett dyrt köp, vill du köpa den från en juvelerare du kan lita på. Tips – börja med att leta efter en juvelerare som har fått ett intyg från en ackrediterad skola som GIA. GIA Retailer Look Up kan hjälpa dig hitta återförsäljare som bär GIA-graderade diamanter eller har GIA-utbildad personal.

7. Insistera på en rapport om diamantgradering

När du köper en förlovningsring, insistera på en diamantgraderingsrapport. Genom att ge dig de exakta egenskaperna hos diamanten kommer rapporten att ta bort all osäkerhet från ditt köpbeslut. Rapporten kommer också att indikera om diamanten har behandlats för att förbättra dess färg eller klarhet. GIA erbjuder olika diamantrapporter.

8. Välj en metall för bandet

Den typ av metall du väljer för en förlovningsring påverkar det övergripande utseendet på stycket. Vitt guld och platina har varit populära i flera år, och båda ger en elegant och modern look. De är också bra val för diamanter graderade i de färglösa till nästan färglösa områdena – D till J på GIA-färgskalan – eftersom de belyser diamantens färglöshet. Om du ställer in en av dessa diamanter i gula spetsar skulle diamanten se mer gulaktig ut.

Om du älskar guldfärgen, kan du tänka på att vita metallpinnar eller -ramar ofta är integrerade i gult guldband för att skapa kontrast med diamanten. Roséguld är trendings, har ett varmt och lugnande utseende och har ökat i popularitet.

Här är lite viktig information om dessa metaller:

 • Platinum är en gråvit metall som är elegant, extremt hållbar och korrosionsbeständig. Eftersom platina är mjukt i sitt rena tillstånd är den vanligtvis legerad med andra metaller som iridium, rutenium och kobolt, de mest populära legeringarna i USA. Enligt US Federal Trade Commission är det bara smycken som innehåller 950 platina (95% platina och 5 % legeringar) kan markeras “Platinum”; inställningar med 90% eller 85% platina (”traditionell platina”) måste markeras i enlighet därmed: t.ex. 850Plat eller 850Pt. Inställningar som innehåller 50% till 80% platina måste också innehålla procentandelen av varje legering (t.ex. 800 Pt. 200 Ir. För platina legerat med iridium). Platina är i allmänhet dyrare än guld, men den är också allergivänlig och mer hållbar.
 • Guld har använts i smycken i tusentals år. Den förtrollar på grund av dess färg, sällsynthet och glans (utseendet på ett materials yta i reflekterat ljus). Liksom platina är rent guld mjukt, så det är vanligtvis legerat med andra metaller. Karat är termen som används för att ange guldens finhet, som bygger på 24 delar. Guld som är 75% rent – 18 K guld – är 18 delar guld och sex delar en legering metall.
 • Roséguld tillverkas vanligtvis genom att legera guld med koppar och silver. Företag bevakar noggrant sina speciella blandningar. Roséguld är vanligtvis mer hållbart än gult guld och sägs komplettera alla hudtoner.
 • Vitt guld tillverkas genom legering av rent guld med vita metaller som palladium eller silver. Det är ett vackert och hållbart val för förlovningsringar. Observera dock att vitt guld vanligtvis är pläterat med rodium för en bättre glans och för att skydda mot repor. Detta kan försvinna över tid, vilket kräver ytterligare legering.
 • Sterling silver används ofta i smycken men sällan i förlovningsringar, eftersom det inte är det mest hållbara av metaller över tid. Det är också relativt mjukt. Sterling silver är en legering av 925 delar (92,5%) silver och 75 delar (7,5%) koppar eller annan metall (vanligtvis nickel eller zink).

9. Välj stensättning

I en förlovningsring hålls en diamant på plats av en sättning. Sättningen har två jobb: att lyfta fram diamantens skönhet och att skydda den från skador. Olika sättningar erbjuder olika grader av skydd.

Här är tre vanliga sättningstyper:

Spets: En diamant hålls på plats med fyra till sex spetsar (smala metallstöd). När spetsar används för att säkra en enda sten kallas ringen ofta en “kabal”. Det finns många varianter av stiftinställningen, som katedralen, som har sluttningar som sträcker sig in i bandet från varje stång för att ytterligare skydda diamanten.

Bezel: För denna inställningsstil för förlovningsring skjuts eller hamras en tunn metallremsa runt pärlan för att hålla den på plats. Ringen inställning ger utmärkt skydd för mittstenen.
Halo: Små diamanter omger mittstenen. En gloria kan lägga till mer gnista i en förlovningsring och få mittstenen att se större ut.5

10.Välj sidostenar

Sidostenar är ett bländande sätt att klä upp en förlovningsring. De ger en elegans och skapar en look som helt enkelt är sofistikerad. Om du vill ha sidostenar av diamanter som kompletterar mittstenen, välj sådana som klassas nära centrumdiamanten i färg, klarhet och (om runda briljanter) skärning.

11. Titta på en diamant under olika ljusförhållanden

Dagsljus, levande ljus, lysrör, spotbelysning – en diamant ser mycket annorlunda ut under olika ljusförhållanden. Anledningen: En diamants facetter fungerar som små speglar och speglar omgivningen. Varje rörelse får fasetterna att reflektera ljus mot varandra och ger fascinerande ljus och färg. När du köper en förlovningsring med diamanter, se till att titta på den under dessa fyra olika ljusförhållanden för att se hur den ser ut:

 • En miljö där spotbelysningen inte är överväldigande
 • Diffuserad belysning – lysrör som studsar ljus från ett vitt tak är bäst
 • En blandad belysningsmiljö för spot och diffus belysning
 • Naturligt dagsljus – direkt under solen.

Tänk också på var din brud som ska vara hennes förlovningsring mest. Du vill välja en diamantförlovningsring som fungerar bäst i den här miljön.

12. Få mest glitter och storlek

För diamanter med liknande färg och klarhet, är skärningen ansvarig för stenens gnista. Ett enkelt tips för att se till att en rund briljant diamant glittrar är att välja en som har en GIA-snittkvalitet “Utmärkt” eller “Mycket bra.” Dessutom, i allmänhet, ju fler diamanter en förlovningsring har, desto mer kommer förlovningsringen att gnista. Detta är en annan anledning att överväga diamant sidstenar.

Related Posts

 • Casino i Populärkulturen

 • Vad Betyder Ring på Lillfingret? Här är Svaret!

 • Så Förvarar du dina Smycken på Bästa Sätt!