Smycken och Nickel – Allt du Bör Veta (Komplett Guide)

Har du någonsin fått klåda i öronen, blivit röd och svullen efter att ha bär ett par örhängen? Utvecklar du ett utslag när du bä vissa halsband eller armband? I så fall kan du vara allergisk mot nickel som finns i vissa smycken.

Om du har en nickelallergi bör du tänka dig för när du köper och bär smycken.

Läs vidare för tips om att förbli allergi och nickelfri.

Är du allergisk mot nickel?

Många smycken är gjorda av legeringar som innehåller nickel.

En av de metaller som oftast används för att skapa sådana legeringar är guld. Eftersom det är en mycket mjuk metall, blandas den ofta med nickel och andra metaller för att göra den mer lämplig att bära som smycken.

Generellt sett, desto lägre renhet hos guldlegeringen, dvs ju lägre karat för smycken, desto större del består av icke-guldmetaller, inklusive nickel.

Det är därför guldsmycken med låg karat är mer benägna att orsaka allergiska reaktioner -om det är så att de innehåller nickel.

Det finns ingen självklar och snabb regel som hjälper oss att säga om ett viss smycke kommer att ge dig en allergisk reaktion eftersom olika smycken är gjorda av olika legeringar med varierande koncentrationer av nickel.

Så det är fullt möjligt att ha två 10-karatringar och en av dem kan innehålla mer nickel än den andra.

Det är därför ibland smycken som verkar vara gjorda av liknande material kan ha olika effekter på din hud.

Så vet du om du är allergisk mot nickel

Oftast får folk reda på att de har nickelallergi efter att de burit ett smycke som har kontakt med huden, och som ett resultat får man utslag efter att man burit det.

Det finns dock bättre sätt att testa om du har en sådan allergi. Till exempel kan du göra ett reptest eller ett plåstest på din hud av med hjälp av en hudläkare.

Vad du ska göra om du har en nickelallergi

Om du är allergisk mot nickel är en av de saker du kan göra att köpa guldsmycken som är av högre karatklass.

De flesta människor med nickelallergi kan inte bära 10 k guld, så om du är i samma situation kan du välja 14 k eller 18 k guld. Prova högre karat tills du hittar den typ av guld du kan tolerera.

Undvik guldpläterade smycken eftersom dessa stycken är täckta med ett guldlager som så småningom kommer att slitas bort och exponera basskiktet, som ofta innehåller nickel.

Vitt guld är ett annat material som inte rekommenderas för personer som är allergiska mot nickel.

Anledningen är att den här typen av guld är gjord av gult guld blandat med andra metaller för att det ska se vitare ut, och det finns ofta nickel i blandningen.

Smycken gjorda av vitt guld pläteras ofta med rodium, men de kommer så småningom att slitas och nickeln under kommer i kontakt med din hud.

Vad som är ännu värre, ibland kan pläteringen i sig innehålla nickel. Så om du köper vitt guld, se till att den är nickelfri.

Den bästa lösningen mot nickelallergi – Hypoallergeniska smycken

Det kanske bästa alternativet om du har en allergi mot nickel är att bära smycken gjorda av allergivänliga material, dvs nickelfria metaller och legeringar som inte orsakar hudirritation eller andra negativa effekter.

Platina är ett exempel på en metall som inte orsakar allergier, men du bör se till att det speciella smycket inte innehåller något nickel eftersom platina ibland blandas med det.

Om platina verkar för dyrt för dig kan du prova sterlingsilver eller till och med rostfritt stål.

Det finns också hypoallergeniska guldsmycken, som inte innehåller nickel.

Om du vill ha något som inte är så mjukt som silver och kräver mindre underhåll är titan ett annat bra val – det är extremt hållbart och väldigt lätt.

Ha i åtanke

Även om du köper nickelfria eller högkarat-smycken kan det fortfarande orsaka en allergisk reaktion.

Om du ändrar storlek på din ring eller reparerar och juveleraren använder en legering som innehåller nickel för att löda eller återuppbygga några av ringens delar, kan du få med en bit som innehåller spår av nickel.

Så om du vet att du är allergisk och att du har reparerat dina smycken, bör du fråga juveleraren om något nickel kommer att användas i processen.

1. Undvik basmetall

Med detta menas smycken som är färgade för att se ut som guld eller silver. De kan vara billiga, men vissa basmetaller innehåller nickel och förvärrar din känslighet.

2. Hypoallergeniskt rostfritt stål

Kirurgiskt stål bör vara bekvämt för de flesta att bära, även om det innehåller en liten mängd nickel som kan utlösa en reaktion. Nickelfri rostfritt stål och nickelfri mässing finns också.

3. Niob- och titan

Dessa är båda nickelfria och kommer ofta i roliga färger. Sterling silver är ekonomiskt, vackert och orsakar inte en reaktion som nickel!

4. Sterling silver

Detta är en kombination av silver och koppar eller en annan legering. Många människor kan bära sterling silver utan att uppleva en reaktion.

5. Guldplätering

Ta reda på vilken metall som finns under pläteringen. Det är troligt att guldfyllda smycken leder till en nickelallergi, men om din allergi är allvarlig, se till att du väljer 14K eller högre. Fint guld (24 k) är det renaste guldet för smycken, så det är perfekt för människor som är överkänsliga för nickel.

Related Posts

  • Casino i Populärkulturen

  • Vad Betyder Ring på Lillfingret? Här är Svaret!

  • Så Förvarar du dina Smycken på Bästa Sätt!