23Aug

Smycken i Kirurgiskt stål – Allt du Behöver veta!

Kirurgiskt rostfritt stål är en generisk term för en mängd olika stålkvaliteter. Det finns inga standarder för denna typ av metall. Så varför finns det i kroppssmycken och smycken?

Kirurgiskt stål finns i implantatkvalitet. Så vad betyder det? Standarder är inställda för vilka material som får den eftertraktade titeln “implantgrad.” Det finns för närvarande två typer av kirurgiskt stål som matchar dessa standarder: 316L och 316LVM. Dessa graderingar har framgångsrikt arbetat med mänskliga implantat. Och dessa implantat har varit i kontakt med mjukvävnad och ben i mer än ett decennium – imponerande!

316L är en mängd 316 stål med låg kolhalt. 316LVM  – LVM står för Low carbon Vacuum Melted. Vakuumet hindrar luft eller luftburna föroreningar från att fästa vid metallens molekyler. Detta resulterar i mer konsekvent stål.

Kirurgiskt rostfritt stål är allergivänligt och industristandarden för kroppspiercingsmycken. Kirurgiskt rostfritt stål är tillverkad för att aldrig orsaka en allergisk reaktion som gör din hud grön och den ska inte heller leda till hudutslag eller allergi..

Nästan alla guld- och sterlingsilversmycken har “fyllmedel” -metaller. Vanligtvis hittar du inte rent guld (24 k) smycken eftersom det är för mjukt att bära och böjs lätt. Rent silver är för mjukt för normalt slitage och daglig användning. De vanligaste guldkonstruktionerna på marknaden är 14k med påfyllningsmetaller och inte rent guld.

De flesta av silversmycken är sterlingsilver som antas innehålla minst 92,5% rent silver. De andra 7,5% kan vara vilken metall som helst, det finns ingen industristandard för vilken metall som används i 7,5%. Vanligtvis är det koppar, men det kan vara bly, zink eller andra billiga basmetaller som kan orsaka en allergisk reaktion om du har känslig hud. Dessa metaller används för att ge styrka till guld och silver. Både guld- och silversmycken är INTE allergivänliga.

316l Kirurgiskt stål smälter inte som sterlingsilver och det kräver aldrig regelbunden polering. Det är underhållsfritt, det rostar inte, korroderar eller ändrar färgen i sötvatten, poolvatten och till och med saltvatten. Det kan därför rengöras genom att tvätta det med tvål och vatten.

Beroende på designens komplikationer och graden av dagligt slitage kan du använda gnugga alkohol och en tandborste vid behov, använd ögonskydd. I de flesta fall kommer dina ringar, hängen, nackkedjor och armband att rengöras varje gång du tvättar händerna eller duschen.

Kirurgiskt rostfritt är en hård metall som motstår repor och bucklor som gör att den håller längre än sterling silver eller guld för en bråkdel av kostnaden. Smycken gjorda i kirurgiskt stål kommer inte att böjas eller slitas med normalt slitage som traditionella silver- och guldringar.

Du kommer antagligen att upptäcka att kirurgiska stålpiercingsmycken utgör huvuddelen av de piercingar du hittar i många butiker och online, men det är viktigt att notera att det nu finns EU-lagar som säger att nya piercingar endast måste tillverkas med ett material som har extremt lågt innehåll av nickel. Medan kirurgiskt stål har lågt innehåll av nickel, är det inte tillräckligt lågt för att uppfylla dessa EU-krav, och kan därför inte användas i piercingar som fortfarande kräver läkning.

Trots detta är kirurgiska stålsmycken fortfarande bland den mest populära materialtypen för piercingar tack vare den lysande glansen som den skapar när den poleras. De flesta tycker att det är ett bra material att bära när din piercing har läkt och kan vara billigare än andra typer av piercingsmycken.

Kirurgiska stålsmycken föredras ibland framför polerat titan enbart på grund av dess glänsande utseende. Det är viktigt att notera att vissa människor inte tycker att kirurgiska stålsmycken är bekväma eftersom det är kända att reagera på temperaturförändringar och orsaka lite obehag för personer som bär denna metall på känsliga platser.

Om du har känt allergier eller känsligheter för piercingsmycken, kanske du föredrar att välja titansmycken, eftersom det har en allergivänlig beläggning.

Det är sant att detta material är mycket prisvärt, och det kan också rengöras extremt enkelt. Utöver detta är kirurgiska stålsmycken särskilt långvariga och mycket slitstarka, vilket gör det idealiskt för kroppssmycken.