Så Rengör du Silverringar!

Det finns ett antal metoder för att ta bort inbyggd fläck från dina silversmycken. I denna artikel går vi igenom allt du behöver veta om rengöring av silverringar och hur du gör!

Tvål och vatten

Vi har alla smycken som ligger eller som vi bär varje dag men som vi har ignorerat att ta hand om. För att hålla dina smycken i sitt perfekta skick och med en fantastisk lyster måste du rengöra det och regelbundet ta hand om det. Det finns speciella produkter som du kan köpa i butiken, men de kan vara dyra och ibland skadliga mot dina silversmycken och silverringar. Det bästa med silver är att det kan rengöras med allmänna hushållsartiklar och produkter. Dessa tips fungerar på silverringar men även på många andra silverssmycken.

 

Fläckning på silversmycken och ringar

Fläckning, på engelska tarnish är ett tunt lager av korrosion som snabbt bildas över dina silversmycken, vilket resulterar i bildandet av en mörk beläggning som är oönsvärt. Fläckning är i grund och botten avskalning av silver som vanligtvis sker som en kemisk reaktion med vätesulfid eller svavel i atmosfären. I de flesta fall tror vissa att fläcken orsakas av oxidation men det är inte sant eftersom silver inte reagerar på vatten eller syre vid medeltemperaturer. Ändå tenderar metallen i legeringen såsom koppar att reagera med syre.

Detta är anledningen till att silver i allmänhet lagras i luftbegränsade utrymmen – även om de flesta smyckeskåp och skåp inte är lufttäta, möjliggör det fortfarande fläckprocessen, bara i långsammare takt. Förutom luften kan dina silversmycken mycket väl reagera med din hys alkaliska nivåer. Närvaron av svavel och aminosyror som finns i svett kan orsaka missfärgning av din hud och smycken. Rengöring av smycken hjälper till att undvika denna typ av missfärgning.

Bakpulver och aluminiumfolie

Tillsätt kokande vatten och bakpulver i en skål med aluminiumfolie. Ta bort efter 1-3 minuter, skölj under kallt vatten och torka med en mjuk trasa.

Denna process orsakar en kemisk reaktion som tar bort fläckar från silver inom sekunder eller minuter.

Du kan se processen hända och det mörka, missfärgade smycketet byter tillbaka till sitt ursprungliga tillstånd. Det är verkligen fantastiskt och väldigt effektivt.

Vår favorit och mest populära metod för rengöring av silversmycken är bakpulver och aluminiumprocessen. Om dina silversmycken blir gula eller svarta kan du vända effekten genom att använda denna mycket enkla metod med föremål som du redan har hemma. I de tuffaste situationerna kommer denna låga kostnad och enkla metod att rengöra dina smycken inom 30 sekunder – 3 minuter beroende på hur din silverring ser ut.

Det här är sakerna du behöver:

 • En skål eller valfritt kärl som du behöver för föremålen du tar bort
 • Aluminiumfolie
 • Kokande vatten
 • 1 matsked bakpulver för varje kopp vatten
 • Sked / kökstång
 • En mjuk duk

Här är steg för steg hur du arbetar med den här fantastiska tekniken:

 • Koka upp vattnet – det borde vara tillräckligt med vatten för att nå toppen av skålen
 • Ta din skål och lägg den med aluminiumfolie, blank sida uppåt
 • Tillsätt 1 matsked bakpulver med varje kopp vatten i skålen och var beredd på att lösningen kommer att bubbla.
 • Placera silversmyckena direkt i skålen, det kan vara en eller flera smycken så länge de passar i skålen. Se till att smyckena rör vid aluminiumfolien – detta är en viktig del av processen för att den kemiska reaktionen ska inträffa
 • Låt lösningen stå i 2-5 minuter.
 • Ta bort smyckena med ett kökstång eller en sked. Skölj med kallt vatten. Du kan sedan torka med kemtvättduken. Förbered dig på att bli förvånad!

Citron och salt

Pressa en citron i en skål med 3 matskedar salt och varmt vatten, lägg i silverringen för att vila där i 5 minuter. Ta bort och gnugga med en mjuk trasa.

Fläckar kan vara svåra att ta bort med hjälp av denna lösning med en vanlig trasa. Men med bra rengöringsduk, gärna silverputsduk kan det skapa underverk.

Tandkräm

Ta en mängd tandkräm och gnugga in i silver med en diskmedel. Skölj i varmt vatten.

Tandkrämen tar bort en del av fläckarna men inte lika mycket som de andra metoderna.

Att använda en tandborste för att försöka ge den lite extra friktion och komma in i de mer invecklade utrymmena som länkarna på armbandet är en bättre metod när det gäller rengöring, men det kan dock repa silvret vi skulle inte rekommendera den här metoden.

Förebyggande av fläckar

Undrar du om det finns förebyggande sätt att motverka uppbyggnaden av fläckar på dina silverringar och smycken? Det finns några steg du kan ta för att undvika den kemiska reaktion som orsakar detta frätande lager på dina silversmycken.

Gnid försiktigt en liten mängd vinäger i materialet och blanda med en mjuk trasa. Detta polerar silver och skyddar det.
Lägg lite kalk i lådan eller lådan där dina smycken lagras. Kalk absorberar fukten i luften och stoppar i huvudsak svavelkomponenterna från att nå silvret.

Du bör försöka regelbundet rengöra dina smycken – regelbunden rengöring då detta skyddar dem mot missfärgning.
Försök att inte simma i klorerade pooler eller rengöra med produkter som innehåller blekmedel eller ammoniak medan du bär dina silversmycken.

 

Vitvinsvinäger och vatten

Vit vinäger har varit en häftklammer i köksskåp i många år nu. Det är känt för en mängd olika användningsområden och det är också en favorit inom smyckesvärlden! Kombinera helt enkelt lika delar av vit vinäger med vatten i en skål och blanda ihop. Blötlägg en mjuk tandborste i lösningen och borsta försiktigt de fläckiga områdena i dina silversmycken.

Sammanfattningsvis finns det flera fantastisak metoder för att rengöra silverringar och smycken, så välj den du tycker passar bäst och som du föredrar.

Related Posts

 • Casino i Populärkulturen

 • Vad Betyder Ring på Lillfingret? Här är Svaret!

 • Så Förvarar du dina Smycken på Bästa Sätt!