Så Rengör du Ringar – En Komplett Guide

Undrar du hur du rengör dina ringar hemma?

Om du inte kan eller vill ta dig till juveleraren för att få den rengjord av en professionell kan du passa på att rengöra dina ringar hemma.

Du bär din förlovningsring mer eller mindre dygnet runt. Den dagliga uppbyggnaden av smuts, skönhetsprodukter och annat skräp och smuts får din ring att se smutsig ut och förlora sin lyster.

Om du undrar hur du rengör en förlovningsring eller andra ringar är det bästa och säkraste sättet att ta den till en juvelerare, men ibland behöver du rengöra dina ringar snabbt och enkelt. Så oavsett om du helt enkelt vill att din ring ska bli gnistrande, eller har upptäckt massa smuts i ringen kommer denna artikel hjälpa dig att rengöra din ring.

Så här rengör du en förlovningsring hemma

Många juvelerare kommer att erbjuda rengöring som en gratis eller rabatterad tjänst om du köper ringen från dem. Detta innebär att de kommer att ånga ren, inspektera och reparera din ring vid behov.

För att hålla din ring skinande ren är det rekommenderat att göra en professionell djuprengöring ungefär två gånger om året

Men emellan dessa gjuprengöringar är det viktigt att hålla efter din ring för att hålla den fin och ren till vardags. Såhär gör du detta:

Vad du behöver:

  • Diskmedel (använd inte formler med body lotion eller mjukgörande kräm)
  • En ren, mjuk borste-tandborste
  • En liten skål för blötläggning och / eller sköljning av din ring
  • En mjuk mikrofiberduk

1

Den första tumregeln för hur man rengör en ring hemma är att rengöra med försiktighet. Kom ihåg: detta behöver inte vara en djup, intensiv rengöring. Lämna djuprengöringen till de professionella juvelerarna. Börja med att använda varmt eller ljummet (men inte kokande) vatten för att blötlägga din ring i en tvållösning i upp till 30 minuter. Detta mjukar upp föroreningar som hårspray, lotion, smuts, mat och damm som troligen fastnar i din ring.

2

Om du arbetar ovanför en diskbänk, stäng avloppet först! Ta bort ringen från vattnet. Ta den mjuka borsten och skrubba försiktigt ringen – använd inte mycket kraft, eftersom du inte vill riskera att repa stenarna eller metallen. Om du fortfarande ser smuts som är tydligt fäst i ringen efter borstning, använd försiktigt en tandpetare för att försöka lossa skräpet.

3

Skölj ringen under kallt vatten för att tvätta bort tvålrester. Se till att hålla ringen upp och ner på varje sida, så att vattnet kan skölja ringen från alla vinklar och flöda genom alla öppningar vid stenarna. Alternativt kan du fylla en skål med vatten och virvla ringen försiktigt med händerna för att skölja bort tvålen.

4

Torka försiktigt din ring med en mjuk trasa. Undvik att använda pappershanddukar eller vanliga badhanddukar, eftersom de kan lämna mikroskopiska repor på din ring. Om du har extra tid kan du låta ringen lufttorka på ett fat eller smyckeshållare.

Saker att undvika

Vid rengöring av ringar ska du inte använda några slipande ämnen, inklusive tandkräm, blekmedel, bakpulver, fönsterrengörare eller aceton. Dessa är skadliga för diamanter men särskilt för färgade ädelstenar, som morganit och andra sällsynta stenar.

Försök också att undvika att använda guld- och silverpolerkrämer – dessa kan fungera bra på dina bestick och vaser, men inte alla formler är lämpliga för ringar.

När du köper en diamantring vill du behandla den med största försiktighet och se till att din ädelsten håller hela livet. När du väljer en diamantring är lämplig vård av denna pärla ännu viktigare. Medan diamanter är kända för att vara en hållbar sten, kan ringar snabbt bli smutsiga på grund av oljorna på våra händer, krämer vi använder och smuts på ytor och föremål vi rör.

Hur man rengör diamantringar

Du bör behandla din ring med stor omsorg, inte bara när du rengör den utan också när du bär den. Ta av den när du diskar eller gör hushållsarbete och förvara den i en smyckeskrin för att minska slitage och undvika att den blir och skadad.

Att ta hand om din ring kommer att minska exponeringen för smuts och begränsa möjligheten att stenen blir lös (en lös sten kan ofta leda till att smuts kommer in i sättningen, samt ökar risken för att den lossnar helt). Exakt hur man rengör en diamantring hemma kan variera men det bör alltid göras försiktigt.

Rengör din ring regelbundet

Blötlägg ringen i en skål med varmt vatten med några droppar tvättmedel i cirka 20 minuter (du kan också blöta den i en lösning av ammoniak och vatten, var noga med att använda gummihandskar för att skydda dina händer).

Använd en mjuk tandborste för att skrubba ringen försiktigt och se till att koncentrera dig på mellanrummen mellan stenen och sättningen. Skölj ringen i rent vatten och torka med en mjuk trasa eller låt lufttorka.

Var försiktig med ultraljudstvätt

Det är möjligt att köpa en ultraljudstvätt för rengöring av ringar, som använder ljudvågor för att bryta ner eventuell smuts. Även om de kan köpas till relativt liten kostnad, bör dessa maskiner användas med försiktighet.

De flesta diamanter har inneslutningar eller brister, och ljudvågorna kan potentiellt orsaka skador på dessa brister, ytterligare betona dem eller få stenen att spricka. Ju fler brister diamanten har, desto större är riskerna när du använder en ultraljudsrengöringsmedel. Färgade diamanter bör inte rengöras på detta sätt eftersom det kan leda till att nyansen förändras eller minskar.

Ta hjälp av juvelerare

Om din ring är särskilt värdefull, stenen är alls lös, eller om du inte är säker på hur du rengör dringenn, är professionell rengöring det mest lämpliga alternativet. Juveleraren har all utrustning och färdigheter som krävs för att din ring ska bli glittrande och fin igen. De kommer också att kontrollera ringen för att se om stenen är lös eller att ringen behöver repareras.

Det rekommenderas att din ring rengörs var sjätte månad och kontrolleras varje år för slitage eller skador. Detta hjälper dig att hålla din ring i gott skick och se fin ut.

Related Posts

  • Casino i Populärkulturen

  • Vad Betyder Ring på Lillfingret? Här är Svaret!

  • Så Förvarar du dina Smycken på Bästa Sätt!