Så Rengör du Örhängen Hemma!

Rengöring av örhängen är oerhört viktigt, både för din personliga hygien och för örhängenas livslängd.

Örhängen utsätts för mer smuts än nästan alla andra smycken, exklusive ringar. Medan ringar hela tiden kommer i kontakt med alla möjliga ämnen, betyder platsen för örhängen att smutsen inte direkt slits eller tvättas bort, till skillnad från till exempel ringar när du tvättar händerna.

I den här artikeln lär vi dig allt du behöver veta om rengöring av örhängen.

Varför det är viktigt att rengöra örhängen

Att rengöra örhängen regelbundet är mycket viktigt av flera skäl. Nedan följer några av de viktiga anledningarna till att du bör vana dig vid att rengöra örhängen mycket ofta.

Fett och smuts

De naturliga oljorna plus ackumulerade krämer och annat fett och smuts från fingrar, schampon och tvålar som vi inte sköljer bort ordentligt, hårprodukter och mer kommer att fastna på örhängena över tid.

Håller glansen

Designen av de flesta örhängen gör dem till en fristad för små partiklar som byggs upp och därmed tar bort dess glans.

Skillnaden mellan örhängen som är rena och orena är vanligtvis extremt uttalade.

Förebyggande av bakterier och infektioner

Den viktigaste orsaken att rengöra dina örhängen är att förhindra bakterier och infektion. Det är viktigt att komma ihåg att en örhänge faktiskt går in i en del av kroppen och kommer ut på en annan.

Eftersom örhängen vidrör dina öron betyder det att de är mycket benägna att smitta och infektera. Att inte rengöra örhängen regelbundet kan visa sig vara en mycket smärtsam och farlig upplevelse om örat blir infekterat.

När du provar örhängen, till exempel i en butik är det väldigt viktigt att du alltid rengör örhängestolpen medan du prövar på smycken. Örhängen prövas vanligtvis av många människor i butiken och de kan ofta innehålla mycket bakterier och smuts.

Vi föreslår att du använder alkohol för att desinficera innan du prövar ett nytt par örhängen.

Rengöring av örhängen hemma

Sättet som du rengör dina örhängen på är väldigt viktigt. Om det utförs inkorrekt kan du skada dina smycken.

Det kan tyckas otroligt självklart att säga detta, men tvätta händerna både innan du börjar och innan du sätter in dem igen. Dina händer kommer att fyllas av bakterier, så varför riskera att överföra det till det exponerade hålet i örat?

Det finns heller ingen anledning att rengöra örhängen och sedan lägga samma smuts och bakterier överallt när du sätter igen nålen igenom hålet. Även om tvål och vatten kommer att rengöra dina händer och eventuellt till och med desinficera dem om du använder antibakteriell tvål, kan saker såsom tvålrester att finnas kvar på örhänge och örat.

Bättre att använda en alkoholbaserad gel som lämnar mycket lite rester och lämnar dina händer helt steriliserade.

Du kan köpa färdiga rengöringslösningar från de flesta smyckesbutiker och även om det inte är särskilt dyrt finns det billigare metoder tillgängliga för dig.

Spritalkohol eller väteperoxid för rengöring av örhängen

Överlägset de enklaste rengöringsmedlen som är lätt tillgängliga är spritalkohol eller väteperoxid. Båda är utmärkta desinfektionsmedel och allt överskott som inte tvättar bort kommer snabbt att avdunsta. När det gäller väteperoxid bryts den ner till en enkel vattenlösning när den utsätts för luft, så det är få potentiella biverkningar eller hudreaktioner som är sannolika.

Användning av handskar rekommenderas starkt, eftersom båda vätskorna kan torka fingrarna ganska snabbt.

Var dock försiktig med koncentrationsnivån med väteperoxid. Vid köp på apotek kommer koncentratet att vara på en säker nivå på 3-6% vilket är perfekt för rengöring av smycken och andra föremål. Om du får det någon annanstans kan det vara över 30% koncentrat som kan orsaka hudskador och kan vara dödligt vid förtäring.

Den faktiska rengöringsmetoden är mycket enkel, oavsett vilket lösningsmedel du valt. Lägg bara en del av rengöringslösningen på en bomullsdyna (eller mikrofiberduk) och använd dynan för att rengöra de olika delarna av örhängen, inklusive plast- eller metallbaksidan som håller den på plats.

Helst skulle du göra det varje dag, men det här är inte alltid praktiskt. Försök dock att vana dig att rengöra dina använda örhängen varje vecka för att undvika problem som kan uppstå med tiden.

 • Använd lite lösningsmedel på en bomullsdyna
 • Rengör örhängen med dynan
 • Kör örhängen under varmt kranvatten
 • Låt örhängen torka

Obs! Om du tog hål i öronen för mindre än 6 veckor sedan ska du inte ta bort örhängen. Du kan använda sprit för att rengöra örhängen på plats, om det behövs.

Rengöringslösningar

För de allra flesta örhängestyper kommer rengöringsmetoden varje vecka att vara mer än tillräckligt för att hålla dina smycken snygga och rena, men om du har örhängen med många små stenar med mera, eller om du inte har rengjort dina örhängen på ett tag kan det kräva ett något annat tillvägagångssätt.

Vissa ädelstenar, som diamanter, kommer lätt att hantera nedsänkning i alkohol eller väteperoxid. Detta kommer att lossa svårt att flytta smuts som lätt kan torkas bort med en bomullsdyna.

Använd metoden ovan för att få rengöringslösningen på alla svåråtkomliga platser och använd sedan en mjuk tandborste för att lossa och rensa bort marken smuts och fett. Se till att du inte skrubbar örhängen för hårt.

Du kan behöva upprepa processen två eller tre gånger om dina örhängen är särskilt smutsiga.

 • Fyll på en liten behållare såsom en plastkopp med en rengöringslösning
 • Placera örhängen inuti behållaren i 5 minuter
 • Skrubba örhängen försiktigt med en mjuk tandborste
 • Tvätta örhängen i varmt vatten
 • Torka örhängena

Om örhängena är mycket smutsiga kan du prova samma process, men i stället lämna örhängen nedsänkta i rengöringslösningen i 12 timmar.

I varmt vatten

Denna teknik kräver att du värmer upp varmt vatten och häller det i en behållare. Du kan blötlägg örhängena i behållaren i 20 minuter, följt av en noggrann rengöring med en mjukborstad tandborste. Vänta tills örhängen har nått rumstemperatur och tvätta dem sedan med varmt kranvatten. Använd en hårtork för att torka de rena örhängen.

 • Fyll på en behållare med kokande vatten
 • Placera örhängen i en behållare i 20 minuter
 • Skrubba örhängen försiktigt med en tandborste
 • Vänta tills all värme har lämnat örhängen
 • Tvätta örhängen i varmt vatten
 • Torka örhängena

Related Posts

 • Casino i Populärkulturen

 • Vad Betyder Ring på Lillfingret? Här är Svaret!

 • Så Förvarar du dina Smycken på Bästa Sätt!