Rött Guld VS Gult Guld – Vad Bör Du Välja?

De flesta alla i dag vet att guld har blivit den mest populära guldfärgen överlägset. Det är ett underbart och hållbart alternativ, men för människor som gillar något antingen lite mer traditionellt finns det fler guldfärger än de flesta inser! Guld finns i cirka tio tydligt olika färger, men det finns olika nyanser i varje färg! Detta leder mig till en diskussion om de två mest populära färgerna på guld, roseguld kontra gult guld.

Roséguld vs gult guld

Roséguld vs gult guld. Gult guld är det mest traditionella med tanke på att guld i sitt ursprungliga tillstånd redan är en rödgul färg och har använts under större delen av människans historia. Många människor kommer bara att bära gult guld eftersom det ser ut som just guld, i motsats till, till exempel vitt guld som bara ser ut som silver, vilket är ett mindre värdefullt material.

Roséguld har funnits länge, men det har nyligen blivit allt rasande. Mellan de två är rosguld definitivt det mest populära för nya brudsmycken. En vanlig fundering är om roséguld bara är en tillfällig trend som kommer att gå ur tiden, men denna typ av guldlegering har faktiskt visat sig vara väldigt populärt och fortsätter att vara så.

Vad är guld gjort av?

Allt guld, till och med gult, blandas med olika legeringar för att ge det en önskad färg och ge guldet de karaktär som behövs.

18 k guld av valfri färg är 75 procent guld och 25 procent legering. 18k roséguld är samma 75/25 blandning, men består också av koppar för att göra det mer rödrosa.

Tänk på vad du normalt bär och vilket typ av statement du vill att din ring ska ha. Vitt guld kan betraktas som mer mångsidigt om du bär olika metaller, medan roséguld kan skapa mer av ett unikt, annorlunda statement. Glöm inte gult guld – detta är den mest klassiska och tidlösa ädelmetallen.

Gult guld eller roséguld

Gult guld är klassiskt och tidlöst, medan roséguld har blivit känd som mindre konventionell men ändå romantisk. Den stora frågan är; vilken av dessa vinner idag som det bästa valet av ädelmetall? Fortsätt läs i denna artikel för att ta reda på för- och nackdelarna med gult guld kontra roséguld.

Gult guld

Gult guld är en naturligt förekommande metall. Det är ett element i det periodiska systemet, vilket innebär att det är en ren substans som har sin egen unika kemiska sammansättning.

Den viktiga ädelmetallen guld har varit historiskt uppskattat sedan urminnes tider. Den ljusa, naturliga färgen är vacker och försvinner inte.

Guld är allergivänligt och utlöser inga reaktioner från människor som har mycket känslig hud. Detta gör det till ett populärt val för plätering av kostymsmycken.

Den enda nackdelen är att rent guld är mycket mjukt och formbart, så det tenderar att attrahera repor. Det mesta som säljs på marknaden blandas med en annan typ av metall för att stärka den. Termerna 10 k, 18 och 24 k guld är en hänvisning till procentandelen guld i blandningen.

Roséguld

Till skillnad från gult guld är roséguld inte en naturligt förekommande metall. Roséguld är faktiskt en legering tillverkad av koppar och gult guld. Koppar ger den sin distinkta rosa färg.

Roséguld började bli populärt i Ryssland under 1800-talet och som en följd av detta kallades det ryskt guld. Roséguldets popularitet återuppstod nyligen nu på senare tid och nu har den antagits som en metall som är populär bland yngre konsumenter.

Jämfört med gult guld är roséguld tåligt och mindre benäget för repor. Det är dock inte allergivänligt, vilket kan avskräcka dem som har metallallergier.

Mellan gult guld och roséguld är gult guld mer allergivänligt. I huvudsak handlar det om legeringar som används i båda metallerna.

Roséguldslegeringar måste innehålla koppar för att få den röda/rosa nyans vi älskar. Tyvärr är koppar ett potentiellt allergen för känslig hy.

Om du har en kopparkänslighet, kanske du vill undvika att köpa roséguldssmycken.

Gult guld innehåller också metalllegeringar som ibland kan ha nickel – ett annat metallallergen. Men med gult guld har du möjlighet att köpa en legeringsblandning som inte använder koppar eller nickel. Dessutom har högre karatguld mindre legeringar som kan orsaka en allergisk reaktion.

I slutändan är gult guld det mest allergivänliga av de två.

Är gult guld gammaldags? Under 90 talet gick gult guld ur modet och blev mindre populärt. Faktum är att guld och silver gick i centrum eftersom gult guld ansågs “flashight” och föråldrat.

Nu är gult guld tillbaka i stil. Trots att gult guld faller i skuggorna och återhämtar sig igen i rampljuset, har det varit en älskad och uppskattat ädeömetall i tusentals år. I själva verket är gult guld historisk och traditionellt ofta använt i vigselringar. Vem har föräldrar eller morföräldrar som bär en diskret men ändå elegant guldring?

Roséguld vs gult guld

När du väljer smycken vill du överväga vilka färger och metaller som bäst kompletterar din hudton. Vissa metaller kompletterar vackert vissa hudtyper och undertoner, medan andra kan se urtvättade ut.

Roséguld ser underbart ut på alla hudtoner; det framhäver graciöst rodnande/rosa undertoner och lägger en eterisk luminans till gyllene, solbränd och mörk hud.

Gult guld ser strålande ut på varmare hudtoner, inklusive oliv- och mörk hud. Men mot bleka eller svalare hudtoner är det helt enkelt för hårt och kan se platt eller tvättat ut.

Hur vet du vilken som ser bäst ut med din hud? Det är verkligen bäst att prova var och en och se vilken som bäst passar din hudton.

Hållbarhet för gult guld kontra rosaguld

Om du planerar att bära dina smycken dagligen, vill du se till att de är hållbara nog för att motstå slitage. Vilket är mer hållbart, gult guld eller rosaguld?

Svaret är att roséguld är mest hållbart. Detta är tack vare att kopparen gör det mer hållbart. Som sådan kräver roséguld inte mycket omsorg för att hålla det i bra skick med undantag för oundvikliga repor på lång sikt. Att skada och repa roséguld är svårare än med gult guld.

Å andra sidan är gult guld känsligt för att förlora sin form och utveckla repor. På grund av renhet i gult guld kräver det regelbunden polering för att upprätthålla sin glänsande lyster.

Som du ser är roséguld mer hållbart än gult guld och är optimalt för dagligt slitage. Som sagt, gult guld är fortfarande ett utmärkt alternativ, det kräver helt enkelt mer skötsel och underhåll för att hålla sig i ett nytt skick.

När du jämför roséguld jämfört med priset för gulguld hittar du en ganska jämn prisnivå. Naturligtvis höjer utsmyckningar som diamanter och stenar priset för en enskild bit. Emellertid är roséguldspriset mot priset på gult guld ganska jämförbart.

Eftersom guld är huvudingrediensen i både gult guld och roséguld hänför sig värdet och priset till karat. Till exempel kommer 18K guld att bli dyrare än 12K eller 14K guld. Eftersom samma andel guld används i både rosé eller gult 18K guld, är värdet relativt lika.

Roséguld eller gult guld – vad bör du välja?

Nu när du vet allt om roséguld vs gult guld, vilken är rätt för dig? Här är en snabb sammanfattning av för- och nackdelarna med rosguld vs gult guld:

Fördelar med gult guld:

 • Mer allergivänlig än rosguld
 • Snyggt mot solbränna och mörka hudtoner
 • Håller långsiktigt värdet. ra

Gult guld nackdelar

 • Mindre hållbart än roséguld
 • Kräver mer underhåll
 • Kan tvätta bort bleka eller svala hudtoner

Roséguld fördelar

 • Smickrande på alla hudtoner
 • Trendigt och mycket snyggt
 • Mer hållbart än gult guld

Roséguld nackdelar

 • Inte allergivänligt på grund av koppar i legeringen
 • En trend som kan tappa popularitet över tid

Som du kan se finns det många variabler att tänka på i jämförelsen av rosguld vs gult guld. Sammanfattningen är att det är ett individuellt beslut som i slutändan beror på vad du föredrar mest.

Related Posts

 • Casino i Populärkulturen

 • Vad Betyder Ring på Lillfingret? Här är Svaret!

 • Så Förvarar du dina Smycken på Bästa Sätt!