Rengöring Vitguld Smycken – Så Gör Du!

Vitt guld har blivit ett populärt val för förlovnings- och vigselringar. Många väljer idag vitgulssmycken framför gulguld på grund av dess glans. För att bibehålla sin glans kommer vitguld att kräva regelbunden rengöring för att avlägsna smuts, tvål och lotionrester och andra oljor som kan slöa ytan. Detta är inte annorlunda från vilka andra smycken som helst, vare sig de är gjorda i silver, gulguld, eller något annat material.

Lyckligtvis är det enkelt att rengöra vitt guld. Du kan ta den till en juvelerare för professionell rengöring, men ett bra underhållstvätt kan göras med produkter som du kanske redan har i dina skåp hemma.

Om du ska betala för kvalitetssmycken är det en bra investering att spendera 20–30 minuter en gång i månaden för en ordentlig rengöring. Här är några enkla steg för hur du rengör ditt vita guld.

Steg för rengöring av vitt guld

Ta dina vitguldssmycken. Du behöver en skål, varmt vatten, mild diskmedel, bakpulver, en mjuk borste och en mikrofiberhandduk.

Om du tycker att det är nödvändigt kan du köpa en trasa som är utformad speciellt för att polera smycken istället för mikrofiberhandduken. Inspektera smyckena som du planerar att rengöra noga, leta efter lösa pärlor eller skadade spetsar. Gör detta för att undvika panik och när du inser att du tappat en sten i avloppet.

Blöt det vita guldet i en blandning av tvål och vatten. Tillsätt några droppar mild diskmedel i lite varmt vatten i en skål och rör om. Sätt försiktigt in ditt vita guld och låt det ligga i 10–15 minuter för att hjälpa till att lossa eventuella ansamlingar och ingrodd smuts. Använd aldrig varmt vatten. Ställ in en timer för att påminna dig om att ta ut smycken, eftersom det kan skada vissa delar om du lämnar det för länge.

Rengör ditt vita guld med en mjuk borste och bakpulver. Forma en pasta genom att blanda bakpulver och lite vatten tillsammans. Applicera lite pasta och skrubba försiktigt det vita guldet med en mjuk borste. Du kan köpa speciella rengöringsborstar för smycken, men en mjuk tandborste räcker. Var försiktig så att du inte skrubbar för hårt. Det sista du vill göra är att skrapa i ytan eller bära på rodiumpläteringen.

Skölj rengöringsmedlet noggrant av det vita guldet. Skölj dina smycken under en mild ström av varmt vatten. Om några renare rester lämnas för att torka kan det dämpa utseendet på vitt guld och locka till sig mer smuts. Var försiktig eftersom det här är det du kan skada dina smycken.

För att undvika att tappa en ring i avloppet, blockera avloppet med proppen eller placera smyckena i ett durkslag.

Torka det vita guldet och polera det med en mjuk trasa. Om du torkar försiktigt tar du bort alla rester som finns kvar och hjälper till att undvika vattenfläckar.

Ta en mjuk trasa eller mikrofiberduk och torka smyckena. Se till att avlägsna fukt från sprickorna. Använd en annan sektion av duken för att polera smyckena och polera den till maximal lyster.

Om dina smycken inte är ljusa och glänsande efter denna rengöring kan du ha ett annat problem som kräver en juvelerare. Vitt guld pläteras med rodium, en medlem av platinagruppen. Med tiden tenderar pläteringen att skrapas av, särskilt i områden som gnuggar mot din hud.

När denna “gulning” inträffar kommer inte rengöring att lösa problemet. En juvelerare kan ordentligt och återställa finishens glans och hållbarhet. En erfaren juvelerare kommer att byta ut med en elektropläteringsprocess.

Medan rodium är mycket hållbart, finns det saker du inte bör göra med vitt guld för att bevara dess finish. Överdriven friktion kan bära plätering. Förvara ditt vita guld separat från resten av dina smycken för att undvika onödiga repor. En mjuk fodrad låda skulle vara det bästa alternativet.

Undvik överdriven exponering för ammoniak och klor, eftersom rodiumpläteringen kan vara känslig för dessa hårda kemikalier.

Även starka smycken rengöringsmedel kanske inte är lämpliga för användning på vitt guld, så se till att läsa etiketter innan applicering.

Related Posts

  • Casino i Populärkulturen

  • Vad Betyder Ring på Lillfingret? Här är Svaret!

  • Så Förvarar du dina Smycken på Bästa Sätt!