Rengöra Smycken Med Ultraljudstvätt – Så Gör Du!

Hur fungerar ultraljudstvätt för smycken?

Vi hör ofta att ultraljudstvättar används av professionella och experter för rengöring av små saker såsom smycken, men är det säkert för dig att använda ultraljudstvätt för dina smycken? Och blir resultatet bra?

Ultraljudstvättar når små sprickor och kanter och lyfter bort smuts, smuts och olja. Maskinerna producerar mikrobubblor genom att skapa positiva och negativa vågor i vattnet. Trycket från vågorna får bubblor att skapas och växa och när bubblorna når en viss storlek kollapsar de. När bubblan kollapsar frigörs energi från den. När bubblan kolliderar med smycken släpps kraften vilket “exploderar” bort smutsen från smycket. Det är en kombination av värme, tryck och kraft som arbetar tillsammans för att rensa smutsen från ytan och eventuella sprickor och klykor. När maskinen stoppar, och lösningen slutar röra sig, kommer smuts att sedimentera och oljorna flyter på toppen.

Är det säkert att använda ultraljudtvätt för diamanter?

Ja. Ultraljudstvättar är säkra för diamantringar och andra diamantsmycken. Diamanter är extremt hårda. De har den högsta graderingen på Mohs skala av mineralhårdhet. Diamanter är rankade som 10, vilket är den högsta graderingen.

Cubic Zirkonas, CZ-ringar eller CZ-stenar kan säkert rengöras med en ultraljudsrengöring. Dessa stenar har en gradering av 8 till 8,5 på Mohs skalan. Rensning av hårda stenar. Andra exempel på hårda stenar är safirer, granater, och rubiner, som också kan rengöras med ultraljudstvätt.

Ädelmetaller som guld, vitt guld, silver och platina är säkra att rengöra. Glas, plast mm går bra så länge armbandet inte har något läder på det.

Vad man inte tvätta i en ultraljudstvätt?

Det är inte en bra idé att sätta några smycken som lös plätering eller överdrag eftersom vågorna kan släppa denna plätering fri.

Diamanter som har blivit konstgjorda färgade och behandlade kanske inte passar bra i maskinen. Färgbehandlade diamanter har en beläggning som får fram färg och döljer brister. Beläggningen är ett tunt lager av en plastlösning eller vissa kemikalier kan användas för att skapa effekten.

Även om smaragder är en ganska hård sten (de är rankade 7,5 till 8 på Mohs skalan), bör de inte läggas i ultraljudstvätten. Smaragder är fulla av små sprickor, och vibrationerna från tvätten kan öka eller förstora sprickorna ytterligare och försvaga stenen. Det är därför bäst att tvätta och torka smaragder försiktigt för hand.

Lägg inte läder i ultraljudstvätten. Mjuka stenar och ädelstenar bör inte läggas i tvätten. Till exempel opaler, pärlor, pärlemor, turkos, bärnsten, korall, onyx och obsidian.

Ultraljudstvätt för silver

Ultraljudstvättar tar endast bort olja och smuts. De tar inte bort skada. Så tekniskt sett kan du använda den för silver, men det kan inte ta bort skada. Oxidering är en kemisk reaktion på silver som måste poleras bort.

Vilken vätska eller lösningar kan du använda?

För de vanliga ultraljudstvättarna behöver du inte använda någon lösning eller rengöringsmedel då vatten tenderar att fungera utmärkt. Men du kan även, om du vill, lägga till rengöringsmedel eller tvål. Vanlig tvål gör underverk för att lösa upp fett och smuts ytterligare. Efter du har tvättat, se bara till att skölja av smycket.

Hur länge ska du lämna dina smycken i ultraljudstvätten?

Normalt har ultraljudstvättar ett antal olika inställningar för hur länge programmet ska pågå. Beroende på smycket du tvättar och hur smutsigt det är räcker det normalt att tvätta i några minuter.

Et bra tips är att när programmet är klart bör du låta den sitta i 5 eller 10 minuter. Detta ger tid att låta smuts och smuts lösa sig ytterligare.

ABOX ultraljudsrengörare ultraljudsapparat 750 ml ultraljudsbad 5-stegs-timing 40 000 Hz

GRUNDIG UC 5620 Ultraljudsrengörare, Vit

Related Posts

  • Casino i Populärkulturen

  • Vad Betyder Ring på Lillfingret? Här är Svaret!

  • Så Förvarar du dina Smycken på Bästa Sätt!