Så Rengör du Pläterade Smycken Hemma! (Komplett Guide)

Platina, silver och både 14 k och 18 k guld är inte oförstörbara. Men pläterade smycken är ännu mer känsliga på grund av att de bara har ett guldskikt  över basmetallen. Plätering kan även vara gjord av andra ädelmetaller såsom silver.

Under mina trettiosex år som Santa Barbara Jeweler har jag funnit att alla smycken är sårbara för de hårda stötarna i det fysiska universum. Ringar repor, armband och länkar gnider mot varandra och slits ut.

I det här inlägget går vi igenom hur du tar hand om och förlänger livslängden på dina guldpläterade smycken.

Hur känsligt och tunt är guldplätering?

Guldpläterade smycken har ett fint lager, men de ser verkliga ut.

Med karatsmycken är guldmetallen med dess härdade legerade metaller blandad i hela stycket.

Med pläterade bitar består guldet endast av ett mycket tunt yttre lager – så tunnt att det mäts i mikron.

En mikron motsvarar en miljondels meter vilket så klart är extremt tunt.

Mycket, mycket tunna lager av nästan vilket som helst ämne är mer mottagliga för skador än tjockare lager. Med detta sagt är det viktigt att vara försiktig med dina pläterade smycken.

Kemikalier i våra liv påverkar dina guldpläterade smycken

Parfymer, krämer, lotions och smink innehåller alla ämnen som kan påverka pläterade smycken. Vissa tvålar och tvättmedel är starkare och hårdare än andra. Alla ämnen som inte är PH-neutrala kan påverka dina pläterade smycken.

Saltvatten kan skada din plätering

Plätering är en elektrisk process och saltvatten är en god ledare för el. Saltmolekyler är tillverkade av natriumjoner och klorjoner. När du kombinerar salt med vattenmolekyler drar vattenmolekylerna isär natrium- och klorjoner så att de flyter fritt. Dessa joner är elbärare genom vatten. Vad el i pläteringsprocessen avsätter, vatten och salt i havet kan i mindre utsträckning avfällas. Om du simmar regelbundet i havet kommer det att påskynda slitage av din plätering.

Roséguldsplätering är särskilt sårbar för saltvatten. Detta beror på att salt är frätande för koppar och det finns mycket koppar i roséguld.

Klor och andra kemikalier som tillförs simbassänger kan också ha negativa effekter på pläterade smycken. Klor i jacuzzi och pooler kommer att slita olika metaller. Detta kommer att skada din plätering. Det kan orsaka ett tråkigt utseende eller ett ojämnt utseende på guldet.

Parfym och din personliga PH-nivå

Sist men inte minst kan ens egen kroppskemi ha en negativ effekt på plätering. Olika människor har också olika PH värden. Beroende på en diet är det inte ovanligt att kemikalier som transporteras genom hudens porer orsakar pläterade smycken att skada och missfärgas.

Vissa människor svettas mer än andra. Om du tränar varje dag bör du ta bort dina pläterade ringar och smycken innan du går till gymmet.

Rengöring och vård av dina pläterade smycken


Tandkräm för att rengöra smycken

Pläterade smycken ska rengöras regelbundet. Även om du är säker på att din ring inte har utsatts för något av de nämnda ämnena, har den varit i kontakt med din hud – vilken avger svett och fett.

Tvätta pläterade smycken med varmt vatten. Använd endast en mild tvål om det behövs. Det är okej att försiktigt skrubba bort skräp och smuts från kanter och springor med en gammal, mjuk tandborste. Om du behöver använda tandkräm använder du en mild och utan blekmedel eller slipmedel i den.

Var försiktig och gnugga inte för hårt. Kraftig gnidning med en polerduk kan ta bort en del av guldpläteringen, vilket avslöjar den mörkare metallen under.

Andra smycken kan också skada eller repa dina pläterade smycken. Förvara dina pläterade smycken separat för att förlänga deras livslängd.

Hur mycket kostar det att guldpläta dina smycken?

Guldpläteringskostnader för ringar varierar brett och kan kosta cirka 300 till 1000kr. En del av kostnaden är förberedelsen av ytan på din ring. Om din plätering inte är inte korrekt och perfekt kan man behöva förbereda ytan då pläteringen kan riskeras att inte fästas jämnt annars.

Guldplätering av kedjor kan vara mer fyllda av av brister på grund av dess många svåråtkomliga ytor vilka kan vara svåra att förbereda. Plätering av kedjor börjar normalt på cirka 800kr och upp. Örhängen kan pläteras med ädelstenar kvar.

Nedan är några snabba och enkla tips att förlänga livslängden på dina guldpläterade smycken och hålla dem i fint skick för en lång tid fram.

1. Tvätta händerna innan du tar på eller tar av pläterade smycken.
2. Sätt på guldpläterade örhängen efter du har applicerat din parfym.
3. Ta på dina pläterade smycken efter att du har applicerat lotion eller lagt på smink.
4. Ta av dina pläterade ringar eller armband innan du lagar mat
5. Undvik att gnugga pläterade armband och halsband mot varandra. Försök att förhindra pläterade ringar från att slå i bänkskivorna och gnugga mot diverse objekt som kan slita bort pläteringen.
6. Simma inte med dina pläterade smycken.
7. Använd inte dina pläterade smycken när du svettas, till exempel på gymmet.
8. Rengör dina pläterade smycken försiktigt och gnugga inte dem.
9. Förvara dina guldpläterade smycken i en påse eller mjuk trasa separat från andra smycken

 

Related Posts

  • Casino i Populärkulturen

  • Vad Betyder Ring på Lillfingret? Här är Svaret!

  • Så Förvarar du dina Smycken på Bästa Sätt!