Så Rengör du Oäkta Smycken Hemma! (Komplett Guide)

Kostymsmycken, även kända som oäkta smycken är normalt betydligt billigare än äkta. Oäkta smycken kan även vara guld- eller silverpläterade och ha falska diamanter eller ädelstenar och pärlor.

Ett problem är dock att oäkta smycken kan ändra färg med tiden. Men varför ändrar oäkta smycken färg?

Om oäkta smycken blir blöta kan det resultera i mörka vattenfläckar som är svåra att ta bort och det kan till och med resultera i rost.

Om rengöringsprodukter kommer i kontakt med smycken kan den skada finishen på grund av de hårda kemikalierna. Parfym och hårspray kan ändra färgen av samma anledning.

Syre är också negativt för oäkta smycken. När metaller utsätts för luftenfinns det en reaktion som orsakar missfärgning vilket är ett resultat av oxidering. Att svettas mycket  kan göra att oäkta smycken ändrar färg och ser tråkiga ut.

Många är också känsliga för koppar och nickel vilket ofta används mycket för att skapa oäkta smycken. Om din hud ändrar färg eller blir irriterad eller kliar när du bär smycken, är oddsen att du är allergisk. Ett tips är att kontakta en läkare för att vara säker.

Vad kan du göra när dina oäkta smycken blir slitna?

Det finns inte mycket som du kan göra åt när det ser ut som att det övre lagret i ditt armband eller ring är slitet. Du kan få den återpläterad hos en juvelerare, men när det kommer till oäkta smycken kan det många gånger vara billigare att köpa ett nytt.

Men det finns även många sätt som du kan hålla dina oäkta smycken rena och fina längre. Nedan är våra bästa tips

Så rengör du och tar hand om oäkta smycken

När du än befinner dig i eller i närheten av vatten – för att tvätta, diska, tvätta händer, bada, ta en dusch eller bad – ta av dina ringar, halsband, armband, örhängen. På så sätt undviker du de irriterande vattenfläckarna över dina smycken och de rostar inte.

Detsamma gäller när du städar ditt hus eller använder produkter med starka kemikalier. Undvik kontakt med alla kemikalier.  Kemikalier med oäkta smycken är en dålig kombination eftersom de är ganska känsliga. De kan ändra färg, tappa glansen eller börja flagna.

Om dina smycken utsätts för hårspray, smink, parfym och lotion, attraherar de lättare smuts och damm till dina smycken vilket kommer att resultera i att de kommer att se tråkiga ut.

Kan du rengöra oäkta smycken?

Absolut, men se till att använda så lite vätska som möjligt. Utöver att det kan resultera i vattenmärken, om dina stycken innehåller ädelstenar och du använder för mycket vätska, kan det försvaga limmet som håller dem på plats.

Rengöring av oäkta smycken behöver en mjukare, mer varsam hantering än, till exempel, ett par diamantörhängen. Dessa diamanter är tänkta att hålla evigt, till skillnad från oäkta smycken.

Det finns ingen direkt regel för hur ofta oäkta smycken behöver rengöras, men en bra tumregel är att ju mer du bär ett stycke, desto mer ska det ta hand om det.

Ett bra och enkelt sätt att rengöra oäkta smycken är:

  • Blanda ihop en droppe babyschampo och en droppe vatten (vanliga smyckestädare.
  • Använd en mjuk tandborste för att rengöra svåråtkomliga fläckar. Skölj av snabbt i kallt vatten och torka med en ren, mjuk handduk eller mikrofiberduk.
  • Använd en hårtork på den svala inställningen för att vara säker på att varje smycke är helt torr. Detta hindrar dem från att rosta. Använd en varmare inställning så att limmet som håller eventuella ädelstenar på plats kan smälta.

Det är viktigt att komma ihåg att inte använda något surt som vinäger eller bakpulver. Eftersom den här typen av smycken är så ömtålig, kan användandet av något hårt eller med mycket syra förstöra det snarare än att rengöra det.

Hur ska du förvara dessa smycken?

Förvara dina oäkta smycken i dragkedja i plastpåsar – en bit per påse – och få bort all luft. På det här sättet kommer de inte att utsättas för syre och oxidera.

Relaterade produkter för rengöring av smycken


Connoisseurs Fine Jewelry Cleaner


Weiman Jewelry Cleaner Liquid


Magnasonic Professional Ultrasonic Jewelry Cleaner

Related Posts

  • Hitta rätt padelracket

  • Tips för att Bygga och Designa en Skönhetssalong

  • De Största Esportspelen som alla Spelare bör Känna till