Så Putsar du Din Ring Hemma (Komplett Guide)

Guld är mjukt, och därför är det alltid viktigt att skydda det och samtidigt ta hand om det. Ett av det viktiga sätten att hålla din ring fin och glansig är att då och då putsa den.

I denna artikel går vi igenom de olika  alternativen för att polera dina guldsmycken och hålla dem fria från repor.

Polering av guldsmycken hemma

Det enklaste sättet att polera dina guldringar och andra smycken är att buffa dem hemma med en polerduk. Du kan köpa polerdukar online eller i juvelerarbutiker.

Observera att denna metod kan endast hjälpa dig att polera ut endast mycket lätta repor – om dina smycken repas djupare är det bättre att få dem polerade av en professionell.

Guldringar

Om dina guldsmycken har massor av repor är det bäst att få dem polerade av en professionell.

Innan du använder en polerduk på dina smycken, se till att ringen är ren. Du kan torka av smycken med en fuktig trasa doppad i tvålvatten.

När du har rengjort din ring och torkat av den kan du torka av den med polerduken för att öka dess lyster.

Om dina guldsmycken har ädelstenar, gnugga inte dem med polerduken eftersom du kan skada dem.

Professionell guldpolering

Juvelerare använder polermaterial som är mer slipande än din vanliga polerduk, och det är därför professionell buffring är mer effektiv.

Problemet med polering – En av de oundvikliga nackdelarna med polering av guldsmycken är att processen innebär att man tar bort ett litet lager från bitens yta så att det kan bli jämnt igen. Det är därför upprepade poleringar kan slita ned dina guldsmycken och till och med försvaga dem.

Hur ofta du bör polera guldringar

På grund av poleringens slipande karaktär bör du inte gå till din juvelerare för att få dina ringar buffade varje gång du märker ett par synliga repor. I allmänhet bör du inte få dina guldsmycken polerade oftare än en eller två gånger per år.

Om du inte bär dina ringar eller andra smycken varje dag, kan polering en gång vartannat eller tredje år också fungera bra för dig. Det är bäst att inte polera dina smycken förrän de har mycket repor.

När det gäller att buffa dina bitar med en polerduk kan du göra det oftare eftersom dessa dukar inte är så slipande – en gång i månaden eller en gång varannan till tre månader är okej för denna typ av polering. Det finns en rad olika polerdukar på marknaden som hjälper dig att putsa upp dina ringar till sin ursprungliga glas.

Hur man undviker repor på guldsmycken

Det säger sig självt att du bör skydda dina guldstycken från stötar och friktion för att undvika repor. Här är några ytterligare tips som kan vara användbara för att hålla dina ringar fina och vackra.

Skaffa guldsmycken som inte repas lätt

Eftersom guld är en av de mjukaste metallerna, desto högre karaten är i ett smycken, desto mjukare är det. Däremot är lägre karatsmycken hårdare och mer hållbara eftersom de innehåller mindre guld.

Du kan satsa på en med en lägre karat för smycken som är mer benägna att repas eller skadas – till exempel ringar och armband – och välja högre karat för smycken som blir mindre utsatta för risken för skador (t.ex. halsband eller hängen) .

Bär till exempel dina guldsmycken med hög karat (18K eller 20K) mindre ofta för att skydda dem från att slitna snabbt. Använd istället dina 10K- eller 14K-ringar för vardagskläder.

Related Posts

  • Casino i Populärkulturen

  • Vad Betyder Ring på Lillfingret? Här är Svaret!

  • Så Förvarar du dina Smycken på Bästa Sätt!