Oxiderat Guld – Allt du Bör Veta!

Guld är ett av de minst reaktiva kemiska elementen. Guld ensamt eller rent guld kombineras inte lätt med syre så det förblir glänsande, det rostar inte, återigen, det är rent guld.

Trots att man brukar säga att guld inte oxiderar brukar man på engelskan säga att de “tarnish”. På svenska, de får missfärgning. Detta är ganska likt oxidering.

Missfärgning av guld

Missfärgning är den lätta korrosionen på guldytan och är tydlig som en mörk missfärgning av guldföremålet, även kallat en fläckfilm. Om du söker online, kommer vissa att säga att äkta guld fläckar medan andra säger att äkta guld inte fläckar. Men detta är inte helt sant.

I smycken är det sällsynt att hitta en bit som bara innehåller det rena guldelementet. Rent guld eller 24 karat guld är för mjukt för att kunna användas i smycken, så det legeras vanligtvis med andra basmetaller som förändrar dess egenskaper. Det är dessa andra basmetaller legerade med guld som faktiskt reagerar med eller på syre, svavel och fukt som så småningom suddar dina guldsmycken. Så även om guldet i sig inte oxiderar kan dess legering göra att det får utseende som är resultat av oxidering.

Ju högre karat av ett guldsmycke är, desto mindre sannolikt är det att fläckar och oxiderar, där 24 karat guld inte kan fläckas. I allmänhet ses fläckar mestadels i smycken som har lägre guldkarat och ses vanligtvis i föremål som har mindre än 14 karat guld. Lite fläckar kan observeras i 14 karats guldsmycken och mycket sällan i 18 karats guld.

När dina guldsmycken försämras betyder det inte att det inte är äkta guld; det är bara inte rent guld eller 24 karat guld. Äkta guldsmycken kan så småningom fläckas.

Det finns till och med sällsynta omständigheter där smycken som innehåller höga karat av guld har fläckat men i stort sett ju högre procentandel guld i legeringen, desto mindre sannolikt att guldstycket kommer att fläckas. När smycken av lägre karatguld ändrar färg på ytan gör det det i en mycket långsammare fas än sterlingsilver. Här är några av de vanligaste orsakerna som kommer att utlösa eller påskynda guldfärgning:

Vanliga orsaker till fläckar och oxidering på guld

Syre- och svavelföreningar som blandas med fukt är den vanligaste orsaken till fläckar på guld. Vår kroppskemi skiljer sig också därför att vissa människors smycken kan vara mer benägna att fläckas  snabbare än andra individer. Andra influenser som också kan bidra till att sänka ännu högre guldkarat som 14 karat eller 18 karats smycken är den konsekventa exponeringen för stora mängder kemikalier som parfym, hårspray, deodoranter och rengöringsmedel som klor och tvättmedel.

En annan överraskande orsak till fläckar är livsmedel med höga surhetsnivåer eller svavelföreningar. Några föremål som kan hjälpa till med att fläckar är lök, fruktjuicer, kryddor och inlagda föremål.

Förebyggande steg

Om du vill hålla dina guldsmycken snyggare under lång tid, undvik de ovan nämnda föremålen.
Se till att ta bort dina smycken även när du bara tvättar händerna. Tvål kan lämna dina guldsmycken lite tråkiga efterhand och så småningom blir det svårare att rengöra när tvålslam redan har byggts upp.

Förvara dina guldsmycken ordentligt och separat eller i fack för att undvika att de repar varandra. Du kan lägga till ett paket kiselgel i den vanliga smyckeskrinet så att det absorberar fukt i lådan.

Svärtning av 21 och 22 karats guldföremål har rapporterats men är mycket ovanliga fall och verkligen oväntade. Experter kan bara dra slutsatsen att smyckena kan ha utsatts för en frätande atmosfär någon gång och betyder inte riktigt att guldet i dessa föremål är falskt. När det gäller fläckar kan en livsstil och miljöförhållandena i ditt område verkligen påverka dina smycken.

Behandla smutsade guldsmycken

För att ta bort ytan på dina guldsmycken kan du lägga till några droppar mild, icke-fosfat diskmedel i varmt vatten och torka av den fläckade delen med blandningen med fingrarna eller en bomullspinne.

Använd inte tandkräm eller natron eftersom de är för slipande och kan repa guldet. Torka dina smycken med en mjuk bomullsduk eller låt den ligga platt och lufttorka helt även om de tar över natten och sedan en gång torka kan du polera dem med en mjuk bomullsduk eller en smyckspoleringsduk för glans.

Om dina guldsmycken så småningom ser tråkiga ut efter lång tid kan du ta med dem till en pålitlig juvelerare så att din bit kan rengöras noggrant av en expert.

Du vill inte ta någon smyckenrengörare och slutligen skada din dyrbara bit istället för att rengöra den. Din juvelerare är den bästa personen att ge dig råd om vad du ska använda för att rengöra din bit.

Related Posts

  • Casino i Populärkulturen

  • Vad Betyder Ring på Lillfingret? Här är Svaret!

  • Så Förvarar du dina Smycken på Bästa Sätt!