Ont i Knät från Högklackar – Tips & Guide

De flesta kvinnor håller med om att att vackla i ett par klackar kan resultera i ömma fötter, anklar som värker, och dålig rygg. Men en ny studie tyder på att att bära höga klackar på minst tre och en halv tum också åldrar knäleder i förtid och kan leda till artros.

Forskare vid Stanford University har funnit att varje gång en kvinna tar på sig ett par stilettklackar utsätter hon för farliga nivåer av belastning på hennes leder. Och för kvinnor som är överviktiga är skadorna ännu värre.

Det finns så många anledningar till att du kan uppleva smärta och få ont i knät. En av dessa anledningar kan vara något du aldrig ens tänkt på – du kanske har fel skor!

Det är sant! Vissa människor tror att om de väljer en promenadsko med extra dämpning eller köper speciella innersulor att det kommer att lösa alla deras knäproblem, men det är inte nödvändigtvis sant. Det handlar om hur dina fötter passar in i ett par skor och hur du går i dem. Här är anledningen till att dina skor kan orsaka din knäsmärta.

Högklackat

Kvinnor kanske älskar hur de ser ut, men de kan ha en negativ effekt på dina fötter, knän, och ben. Det beror på att höga klackar belastar smalbensmusklerna och fötterna, vilket kan leda till knäsmärta. Dessutom kan höjden på klackarna orsaka en förkortning av dina vadmuskler, vilket också kan leda till fot- och knävärk.

Om du måste ha klackar kan en massage av smalbensmusklerna efteråt hjälpa. Att regelbundet stretcha och slappna av vaderna är också ett bra sätt att förebygga knäsmärtor som orsakas av att bära höga klackar. Det finns olika typer av klackar du kan köpa; de med lägre häl kan göra mindre skada på dina knän än de riktigt höga. Klackar med en stadig plattform ger lite mer hållbarhet och kan hålla dig i balans.

Ett stort antal människor har någon grad av artros, förstörelse av brosk, kroppens inbyggda stötdämpare. Och det obotliga tillståndet är vanligare hos kvinnor än hos män.

I den senaste studien, publicerad i Journal of Orthopedic Research, analyserade forskare 14 friska kvinnor och skannade deras knän när de gick i olika typer av skor.

Kvinnorna blev tillsagda att gå i normal hastighet i platta skor, sedan en och en halv tums klack och slutligen tre och en halv tums klack.

Forskare undersökte vinkeln på knäet när kvinnornas fötter träffade marken, liksom när de kom till vila.

Resultaten visade att ju högre klackarna var, desto mer sannolikt var det att knäna böjdes när skorna kom i kontakt med marken – vilket ökade belastningen på knäleden. Liknande effekter sågs när kvinnorna slutade gå.

Forskarna sa att att bära klackar som var minst tre och en halv tum fick kvinnornas knän att se mer ut som åldrade eller skadade leder med effekten ännu mer uttalad för överviktiga kvinnor.

Att bära högklackade skor har dessutom varit inblandad som en potentiell bidragande faktor till den högre livstidsrisken för artros hos kvinnor.

I den här studien liknade många av de förändringar som observerades med ökande hälhöjd och vikt de som sågs med åldrande och progression av artros.

Detta tyder på att användning av högklackat, särskilt i kombination med extra vikt, kan bidra till ökad risk.”

Även framgångsrika kvinnor känner sig fortfarande tvungna att bära klackar som gör det svårt att gå, förvränger kvinnors gång, gör det svårt att springa eller undkomma fara och orsaka fall.

Några av landets mest framstående kvinnliga ledare traskar omkring i det som ofta beskrivs som mördarskor.

Marknadsföringen av skor som lamslår hälften av befolkningen och gör det svårt att gå har påverkat även de kvinnor vars sociala status kan ha indikerat att de inte behövde visa vördnad för manlig makt.

Stiletter har länge misstänkts vara dåliga för knäna, och denna studie bekräftar just detta.

Vidare fann en nyligen genomförd studie av College of Podiatry i London att kvinnor riskerar permanent skada genom att bära klackar, som börjar orsaka smärta bara en timme och sex minuter efter att ha glidit på ett par.

Att gå under långa perioder på fötterna orsakar värk och smärta, stressfrakturer, instängda nerver och ökat slitage på leder och mjukdelar.

Vanligtvis suger brosk upp påverkan från att gå, springa eller lyfta, så att ben inte gnuggar ihop och sönderfaller.

Men vid artros börjar brosket att brytas ner och när ben kommer i kontakt gör friktionen lederna svullna och extremt smärtsamma.

Det finns inga läkemedel för att bota det och många drabbade förlitar sig på antiinflammatoriska smärtstillande medel för att lindra sitt lidande.

Mer extrema behandlingar inkluderar steroidinjektioner för att dämpa inflammation.

Forskning har historiskt sett höga klackar som en trolig riskfaktor för artros i knäet, och kan också orsaka ryggsmärtor. Att bära höga klackar förkortar akillessenan, vilket orsakar begränsningar i fotledsrörelser och fastnar tårna i skons framsida, vilket kan krampa och deformera dem.

Mode, inte komfort, är ofta den primära faktorn för att avgöra vilka skor folk bär. Medan klackar kan ses som en bra modeaccessoar, ur fot-, knän- och ryggsynpunkt, är det förmodligen en bra idé att begränsa höjden på hälen till ett par centimeter, förutom vid speciella tillfällen.

Related Posts

  • Ädelmetallernas elegans i smyckestillverkningens konst

  • De senaste trenderna inom profilkläder

  • 5 kända smycken från filmer