Navelpiercing Komplett Guide (Allt du Bör Veta)

Navelpiercing är en rolig och stilren form of piercing. Men precis som med alla former av piercing finns det ett antal saker du bör ha i åtanke både innan och efter du genomfört piercingen.

I denna artikel går vi igenom allt du bör veta när du ska pierca naveln.

För att en navel ska läka ordentligt måste den ha en bra “hudläpp” ovanför naveln (eller i vissa fall nedan) med utrymme både bakom och under läppen för att smycken ska sitta utan tryck. Läppen på huden ska vara som en öronsnibb, med en uppenbar fram och baksida mot den och en definierad kant mellan de två.

Utan en väl definierad “läpp” ovanför naveln finns det en ökad chans för problemläkning.

Vad du bör undvika vid navelpiercing

Att se till att du är genomborrad med smycken av hög kvalitet och att rengöra piercing två gånger om dagen är de viktigaste aspekterna av att läka denna piercing. Se till att du inte använder produkter som; Neosporin, baktin, alkohol, väteperoxid eller antibakteriell tvål. Dessa produkter är extremt hårda på piercing och det kan orsaka skador på ett nyligen hålat område.

Dessa produkter dödar allt, inklusive vad som försöker läka! De bryter isär all skabb som du försöker hålla intakt. Detta kommer att orsaka problem med din piercing, som inkluderar: migration, överdriven ärrvävnad och uppskjuten läkning. Använd bara din förberedda lösning på piercing och undvik alla offentliga pooler, jacuzzier, sjöar, dammar och hav.

Dessa vattendrag kan införa nya bakterier i piercing och kan leda till infektion. Om det någonsin ser ut som om det finns ett problem med piercing, gå tillbaka till din piercer innan du försöker självmedicinera.

Kan du bada?

Med en nygjord piercing rekommenderar vi att du undviker simning och bad under den första månaden, men risken för din piercing beror på var du simmar.

Saltvatten och klor kan vara okej för din piercing, men andra bakterier i vattnet kan vara problematiska. Du kan aldrig vara säker på hur balanserade kemiska nivåer är i främmande pooler eller vad som annars kan vara i vattnet. Havsvatten tenderar att vara bra för att påskynda läkning, men vattnet varierar mycket beroende på var du är. Om inget annat, undvik badtunnor eller sjöar eftersom vattenkvaliteten kan vara tveksam.

Om du badar under läkningsprocessen är det viktigaste att se till att du rengör din piercing ordentligt efteråt.

Var ska du ta din navelpiercing?

Det är väldigt viktigt att bara göra din navelpiercing på en professionell tatuerings- eller piercingstudio. Det finns många studior överallt och en snabb Google-sökning efter butiker i ditt område ger antagligen många resultat.

Läs recensionerna för studion noga innan du planerar ett möte.

Det är viktigt att du INTE tar din piercing med en piercingpistol. Dessa verktyg rekommenderas eller används inte av någon ansedd piercingkonstnär och har många problem gällande läkning, bakterier och hudskador.

Hur mycket kostar det att pierca naveln?

Kostnaderna för navel piercing varierar från butik till butik, men 400-600kr är en ganska normal prisklass (för de flesta områden). Om piercern är mycket ansedd kan de ta ut mer (vilket sannolikt är värt det).

Se upp för billiga piercare eftersom kvaliteten på deras arbete kanske inte är det bästa.

Fråga om deras steriliseringsprocess

När du är i butiken, fråga om studions process och steriliseringsmetoder de använder.

Generellt använder piercrar en autoklav för att döda eventuella bakterier eller andra patogener på utrustningen. En autoklav används vanligtvis för att sterilisera verktyg som är återanvändbara, såsom öppning och stängning av tång för kroppssmycken.

Alla piercingnålar bör levereras i förseglade, sterila förpackningar. Det betyder att de inte har använts på någon annan. Det är viktigt att inte dela nålar. Om du gör det ökar din risk för blodburen sjukdom.

Din piercer ska också bära engångshandskar hela tiden.

Rengöring efter navelpiercing

Efter att ha fått piercing i naveln, rekommenderar proffs att rengöra piercing en eller två gånger om dagen. Det bästa sättet att rengöra en piercing är med en havssaltlösning. Dessa lösnignar är lätta att göra och är dessutom billiga. Köp destillerat vatten.

När du har destillerat vatten behöver du icke-jodiserat havssalt. Saltet bör ha en etikett där det står ren, organisk eller icke-jod. Det är viktigt att den enda ingrediens som anges på etiketten är havssalt.

När du har fått dessa föremål, häll fyra teskedar icke-jodat havssalt i cirka 4liter destillerat vatten.

Förvara blandningen vid rumstemperatur. Häll lite av lösningen i en kopp när du ska rengöra din piercing. Efter att ha hällt lösningen i ett glas, lägg den i mikrovågsugnen i några sekunder.

Hur lång tid tar en navelpiercing att läka?

Navelpiercing tar sex till åtta månader att läka, men detta kommer att variera från person till person. När det läker är det bäst att inte röra det och flytta runt cmyckena för mycket. Du vill hålla smycken i en stillastående position. Om du ständigt rör vid piercing kan det resultera i längre läkningstid, migration eller överflödigt ärrvävnad.

Eftersom denna piercing tar lång tid att läka är det normalt att förvänta sig svulnad och när du tror att något är fel, se till att checka in med din piercer.

En stor del av att läka denna piercing är hur väl du tar hand om din kropp. Detta innebär att du fokuserar på din övergripande hälsa, näring och sömnstabell. Mellan fyra och sex veckor är piercing kanske inte så svullen, och det kan verka läkt, men läkning sker på insidan.

Det är en bra idé att bära löst passande kläder de första dagarna eftersom snäva kläder kan dra eller gnida mot din nya piercing. Detta kan verka som en lång läkningstid, men med rätt eftervård och uppmärksamhet bör det gå smidigt

Related Posts

  • Casino i Populärkulturen

  • Vad Betyder Ring på Lillfingret? Här är Svaret!

  • Så Förvarar du dina Smycken på Bästa Sätt!