Hur Ser Man om det är Äkta Silver?

Silver är ett oerhört populärt material för smyckesindustrin och det är inte svårt att se varför. Men hur kan du se om dina smycken är tillverkade av äkta silver eller helt enkelt “låtsassilver”?

För att förhindra att du köper någonting som faktiskt inte är silver ska vi i denna artikel gå igenom hur du kan se om det är äkta silver.

Vad är 925 sterling silver?

925 sterling silver innehåller 92,5% rent silver som blandas med någon form av legeringsmaterial som koppar.

Detta skiljer sig från silverpläterat i delar där ett lager silver används över en annan metall. Eftersom silver är en mjuk metall kan denna beläggning repas av och lossna lätt och så småningom exponera metallen eller legeringen under när beläggningen avlägsnas.

Om du är orolig för äkta smycken i “sterlingsilver” finns det några varningstecken som du bör se upp för att avgöra om de är falska eller inte.

Magnet

Det enklaste sättet att testa om dina smycken verkligen är sterlingsilver är att skaffa en magnet och placera den bredvid ditt smycke. Metaller som guld, silver och platina är inte magnetiska, så om dina smycken lockas av magneten kan du vara säker på att din bit inte är äkta silver.

Märken och stämplar

Ett annat sätt att kontrollera är att se om det finns några märken på dina smycken som är relaterade till dess renhet. Du bör leta efter märken som säger “925”, “.925” och “s925”.

Dessa används för att representera 92,5% rent silver som utgör det material som dina smycken är gjorda av. Det finns dock några falska bitar som försöker replikera denna stämpel, så det är viktigt att du gör andra tester för att avgöra om det är äkta sterlingsilver eller inte.

Tygtest

Att torka av dina smycken med en mjuk vit trasa berättar hur ren dina smycken är. Om du märker svarta fläckar på trasan efter att du har gnuggat dina smycken kan du vara säker på att den är 925 silver.

Detta beror på att 925 silver oxiderar när det utsätts för luften och det är anledningen till att silversmycken är benägna att anta över tid och utveckla en mörk svartaktig nyans.

Att kontrollera bitar för dessa tecken är ett säkert sätt att säkerställa att du investerar i en riktig 925 sterling silverprodukt och inte nöjer dig med falskt silver.

Kontrollera gravyr och stämplar

Ett av de bästa och enklaste sätten att ta reda på om de silversmycken du äger är äkta eller falska är att kontrollera gravyrer och stämplar på smyckena. Om den har en liten inskription på som säger “ster” eller “sterling” betyder det att silver i artikeln är 92,5% eller nära rent silver. En annan symbol att se upp för är ‘IS’ vilket betyder att det är internationellt försilvrat eller försilvrat.

När silverföremål säljs internationellt eller inhemskt finns det ett kännetecken för handelsstämpel som autentiserar metallen. Innan du köper ett silverföremål från en butik, leta alltid efter en standardstämpel med ”sterling”. Internationella säljare har frimärken på 800, 900 eller 925 som anger mängden silver i artikeln. Om det har cirka 90-80% silver kallas det ofta som “mynt silver”. Förutom att kontrollera stämplingarna, kan du göra ett eller två tester till när du tar hem föremålet om du är osäker på dess originalitet.

Isbitar

En annan enkel metod för att kontrollera om silver är rent eller inte är att använda isbitar. Denna metod är perfekt för att testa silvermynt och andra silverföremål med plana ytor. Placera en isbit på ett silvermynt eller bestick. Om iskuben smälter snabbt är metallen du äger äkta. Silver har den högsta värmeledningsförmågan och när du placerar en isbit på silver smälter den snabbare. Även om den smälter vid rumstemperatur smälter den snabbare när den placeras på ett silvermynt eller bestick.

Blektest

Blekmedel kan också användas för att kontrollera silvermetallens äkthet. Lägg bara en droppe blekmedel på silverföremålet. Om det suddas efter att ha kommit i kontakt med oxiderande kemikalier som blekmedel är det äkta silver. Verkligt silver blir svart när det utsätts för blekmedel.

Vikt

Silver är tätare än de flesta metaller. Metallens vikt har en specifik diameter och tjocklek. Om silver väger mindre kan det vara gjort av lättviktslegeringar i stället för sterlingsilver. Om den väger mer kan den vara gjord av blypläterad med silver. Rent silver är vanligtvis kallare än silverpläterade föremål och är blankare.

Har silver alltid stämplar?

I de flesta länder måste ädelmetaller som silver eller guld alltid ha en kvalitetsstämpel för att markera dess äkthet. Markeringarna för en silver sterling görs vanligtvis med ett “sterling” eller “ster” märke för att indikera närvaron av 92,5% silver eller nära rent silver. Ett av de bästa exemplen vi kan ge dig är att om en stämpel säger ‘S925’ betyder det att den är sterlingsilver. Rent silver är mjukt och kan lätt skadas, därför blandas det ofta med koppar för att hålla det stabilt.

Vad betyder 835 på silver?

Om ett silversmycke har 835 betyder det att det är sterlingsilver som har 835 delar silver i sig, alltså 83.5% rent silver. Helst bör du leta efter äldre och mer polerat silver på cirka 925 eller 935 eftersom det här är silver av bättre kvalitet. Många internationella säljare har detta märke på de flesta sålda silvervaror.

När du förstår grunderna är det väldigt enkelt att avgöra om silver är äkta eller falskt, precis hemma. Innan du köper den från marknaden, se alltid till att du söker efter äkthetsetiketten som säger “sterling” silver. Lägg alltid smycken av hög kvalitet till din samling så att de kan hålla länge.

Related Posts

  • Casino i Populärkulturen

  • Vad Betyder Ring på Lillfingret? Här är Svaret!

  • Så Förvarar du dina Smycken på Bästa Sätt!