Hur Ser man om det är Äkta Rubin?

Rubin är onekligen en av de vackraste ädelstenarna som dina ögon någonsin kommer att bevittna.

Det röda ljuset som delikat sammanflätas med de mörka skuggorna ger det en subtil glöd som ser magisk ut. Inte konstigt att rubin är mycket eftertraktad, och många vill försöka imitera en sådan härlig sten.

Men hur ser man om det är en äkta rubin eller någonting annat?

Sätt att se om en rubin är äkta.

Titta på dess ton

Ju mörkare ton, desto bättre sten.

Verkliga rubiner har en djup, rik scharlakansröd färg. En röd så levande att den ser ljus ut, medan falska rubiner är de som är ljusa och tråkiga, som om det inte finns något ämne i dem.

Att det är en mörkare ton betyder inte att det röda måste vara en mycket mörk nyans av rött, för om det är ett rött som är för mörkt så är det inte en rubin alls utan en granat.

Kom ihåg att “ton” skiljer sig från “nyans” i färg. En ljusare röd (rubin) och mörkare röd (granat) kan ha olika skugga men de kan ha samma mörka ton i den meningen att båda röda är intensiva, djupa och koncentrerade. Värdet på en ädelsten är högre ju mörkare ton.

Det är därför ju rikare färgen på en ädelsten är, desto dyrare är den.

Rubin och granat

Granat misstas vanligtvis för rubin på grund av likheten i deras färg. Rubin och granat kan ha liknande färger, men de har olika struktur.

Dessa två stenar är båda brytbara till sin natur, men rubin är dubbelt så brytbar som granat. Om du flyttar rubin mot ljuset kommer du därför att se att rubin kommer att framkalla en “dubbelbild” av en kalejdoskopisk färg – en slags regnbåge.

Det ser suddigt ut och ser ut som om en uppsättning färger staplas ovanpå en annan. Om du flyttar granat mot ljuset visar det dock en tydligare bild av en enda uppsättning färger. Dessutom, när den placeras mot den ljusa, kommer rubin att visa färgerna rött och blått, medan granat visar färgerna gult och grönt.

Äkta rubiner och labb-odlade

Inte alla rubiner som du kommer att stöta på är äkta rubiner. Medan de flesta stenar är tydligt markerade, marknadsförs fortfarande mycket som naturliga när de faktiskt odlas i laboratorier. För att förbereda dig för att identifiera en syntetisk bedragare måste du veta några saker om naturliga rubiner.

Till att börja med har de flesta rubiner någon form av inkludering. En professionell kan hjälpa dig att identifiera huruvida din rubin är felfri eller inte eftersom den är en av en miljard som är perfekt, eller att den var odlad i laboratoriet och därför har utvecklats för att vara så perfekt och så felfri som möjligt.

Den största utdelningen för ett sådant fall är en felfri rubin som säljs till ett ovanligt lågt pris. Detsamma gäller för ett lågt pris i allmänhet.

Rubiner är värdefulla ädelstenar, och som riktiga diamanter, smaragder och safirer kan de kosta mycket. Ett billigt pris kan mycket väl indikera att det inte är en äkta rubin.

Storleken på en rubin kan också hjälpa dig att informera dig om din sten äkta. Stora rubiner är svåra att få och mycket dyra. Om du har stött på en eller flera rubiner som inte har orimliga priser är chansen att de är odlade och inte riktiga.

Om den är för perfekt är den antagligen falsk

Verkliga ädelstenar är de som naturligt bildades som mineraler djupt inne i grottor och under marken. Därför är det bara att förvänta sig att det finns små brister – en svart fläck, en linje, en inkludering – inuti stenen.

Du kan undersöka dessa tydligare med hjälp av ett förstoringsglas, eftersom du knappast kan se små fel och inkluderingar med ditt blotta öga.

Fake stenar är ofta så felfria eftersom små brister som de som finns i riktiga rubiner är svåra att efterlikna. Du bör dock komma ihåg att eventuella brister i stenen är ursäktbara förutom bubblor.

Många försöker imitera ädelstenar genom att använda glasmaterial. Bubblor bildas ofta när glaset svalnar. Därför är de bra indikatorer om det du håller i handen faktiskt är glas, inte sten.

Skrapa på dess yta

Rubin, tillsammans med safir, är ädelstenar av mineralråd.

Ett av de bästa sätten att avgöra om en sten verkligen är en rubin, och inte en annan typ av ädelsten eller någon annan typ av imitation, är att skrapa på ytan.

Du kan använda din spik, ett mynt, en sten eller något annat, och det får inte finnas några repor på ytan efteråt. Kom ihåg att rubin är den näst hårdaste diamanten i hårdhet. Detta innebär att endast en diamant kan repa en rubin.

Det här är några av de enklaste metoderna för hur man ser om en rubin är riktig och hur du skiljer en riktig rubin ädelsten från andra imitationer. Men om du är osäker kan du alltid få andra åsikter från andra juvelerare eller be om en officiell certifiering från din leverantör, för att garantera att din önskade sten verkligen och autentiskt är en rubin.

Naturliga rubiner

Rubiner är mineraler från korundfamiljen som har bildats under jordytan under miljontals år. Safirer är också från korundfamiljen. Faktum är att den röda färgen är den enda aspekten som skiljer dessa två ädelstenar från varandra.

Rubiner, som safirer, rankas 9 på Mohs hårdhetsskala och kommer in strax efter diamantens 10 ranking. Detta indikerar att rubiner är ganska robusta stenar och gör ett fantastiskt val för smycken med tanke på deras hållbarhet.

Naturliga rubiner är mycket mer värdefulla än syntetiska och är också mycket mer unika. Det kan vara mycket hårdare att stöta på en med hög klarhetsnivå och till ett överkomligt pris, men det du får är något anmärkningsvärt och oersättligt. En odlad rubin kan se likadant ut för dig, men det är inte vad värdefulla ädelstenar handlar om.

Related Posts

  • Casino i Populärkulturen

  • Vad Betyder Ring på Lillfingret? Här är Svaret!

  • Så Förvarar du dina Smycken på Bästa Sätt!