Hur Ser man om det är Äkta Kristall?

Den väsentliga skillnaden mellan kristall och glas är att kristall innehåller bly. Detta är dock inte alltid fallet, som vi kommer gå igenom längre fram.

Enligt allmänt accepterade specifikationer som fastställdes av Europeiska unionen 1969 måste kristall ha ett blyinnehåll som överstiger 24 procent samt en densitet över 2,90 och ett reflekterande index på 1,545. Kristall och glas liknar utseendet, men det finns dock ett antal olika skillnader.

Enligt Wikipedia:

“Blykristallglaset började tillverkas i Storbritannien vid mitten av 1700-talet. Orsaken var egentligen att hitta en glasmassa som var mer lättsmält och bättre passade de torveldade engelska glasugnarna. Man upptäckte dock att glaset samtidigt fick en större ljusbrytningsförmåga.”

“Det finns idag många kvaliteter. De vanligaste är:

  • Blykristall med 24 till 30 % blyoxid till exempel strass, böhmisk blykristall. Dessa är gjutna och maskinslipade
  • Handslipad kristall utan blytillsats, till exempel turkisk kristall. Denna kristall är pressad ur glasstänger och slipad och polerad.
  • Eldpolerad kristall av sodaglas, till exempel maskintillverkad kristall från Italien med insjunkna fasetter.”

Äkta kristaller bryts och sprider ljus, gjuter nyanser för att skapa en regnbågseffekt. Om du håller vanligt glas mot ljus reagerar det inte på samma sätt. Kristall är tyngre än glas, men kan vara tunnare runt kanten. Den har också släta, rundade snitt. När du trycker på kristall, förvänta dig att höra ett ringande musikaliskt ljud med ett litet eko. Om du fortfarande inte är säker på om du håller en äkta kristallbit snarare än vanligt glas, kontakta en professionell.

Steg 1

Håll biten i handen för att känna vikten. Äkta kristaller kommer att kännas mer solida och tunga i din hand på grund av de extra ingredienserna den innehåller. Enkelt glas är inte lika tungt. En riktig kristallbit kommer att kännas märkbart tyngre än du kanske tror att den ska när du lyfter den. Om du kan jämföra en äkta kristallvas med en vas gjord av standardglas kommer den riktiga kristallen att bli betydligt tyngre.

Steg 2

Knacka på sidokanten på stycket med fingertoppen och märk ljudet. Om biten är äkta kristall kommer du att höra en ring. Om biten är vanligt glas hör du ett tråkigt ljud.

Steg 3

Titta på biten under starkt ljus. Om du håller äkta kristaller i handen kommer kristallens facetter att gnistra briljant och reflektera ljuset. Om du håller pressat glas i handen kommer facetterna i glaset att sakna samma gnista – de blir tråkiga i jämförelse.

Steg 4

Undersök kanterna på stycket. Verkliga kristallkanter är skarpa och exakta, finslipade och graverade med en designerns skärhjul. Pressade glaskanter saknar denna skarpa precision – de verkar släta och tråkiga. Kontrollera även sömmar i biten – äkta kristall saknar sömmar. Pressat glas kan ha en söm som löper vertikalt längs stycket från tillverkningsformen.

Related Posts

  • Casino i Populärkulturen

  • Vad Betyder Ring på Lillfingret? Här är Svaret!

  • Så Förvarar du dina Smycken på Bästa Sätt!