Hur Mycket Guld Finns det i Världen?

Tills vi har brytt ut allt guld under jord, samlat allas smycken, varje guldtand, och mer kommer vi inte att vara exakt hur mycket guld det finns i världen. Även då skulle vi inte ha redovisat allt guld i havet eller i våra egna kroppar. Med det sagt är det svårt att veta exakt hur mycket guld som finns i världen, och det finns därför också bara uppskttningar.

Sanningen är att det inte alls är lätt att veta exakt hur mycket guld som finns på planeten. Vi har brytt det så länge vi har kunnat men mycket är fortfarande oupptäckt, och vem vet hur mycket som har gått förlorat, begravts eller förstörts över tiden?§.

Trots detta har vi sätt att göra bra uppskattningar, och enligt uppgifter från Världsguldrådet är siffran någonstans nära 165 000 ton. Detta är naturligtvis väldigt mycket ochdet är också värt mycket pengar! Men med guld som är mer än 19 gånger tätare än vatten är dess vikt väldigt kompakt och relativt sett finns det faktiskt inte så mycket guld i världen alls. För att sätta detta i perspektiv antas den totala vikten av silver ovan jord, som också anses vara en sällsynt och ädelmetall, vara cirka 1,4 miljoner ton.

Guld och silver

Uppskattningar görs ofta av hur stor en kub kan göras om vi samlade allt guld som någonsin bryts och smält ner det. En kub av guld vars sidor var en meter långa skulle väga cirka 19 ton, vilket innebär att 165 000 ton över marken skulle passa in i en kub med en yta på cirka 8700 meter. För att sätta det i perspektiv är det bara mindre än tillräckligt för att fylla 3,5 olympiska simbassänger.

Även om vi inte vet med säkerhet hur mycket guld som finns kvar att bryta, verkar det som om vi redan har tagit upp det mesta över marken och snart kommer vi att bryta allt. Uppskattningar pekar på att vi har samlat allt världens guld över marken under de närmaste tjugo åren.

Detta inkluderar inte allt guld som inte kan nås. Världens hav är faktiskt den största guldförrådet på planeten, men det späds så kraftigt av den otroliga massan av vatten att vi inte har möjlighet att bryta dem i någon meningsfull mängd.

Havet innehåller cirka 20 miljoner ton guld. Tyvärr innehåller havet mycket mer vatten än så och den genomsnittliga liter vatten innehåller cirka 13 miljondelar gram guld. Det betyder att det skulle ta nästan 77 miljoner liter havsvatten för att ackumulera ett gram guld.

Det är därför guld är så värdefullt och en så viktig investering. Det är otroligt sällsynt och kan inte produceras artificiellt i någon meningsfull mängd. Det betyder att den inte kan devalveras på samma sätt som pappersvaluta, som inte har något inneboende värde och printas hela tiden.

Hur mycket guld har brutits?

Att beräkna hur mycket guld som har bryts genom historien är en svår bedrift. Emellertid har ungefärliga ungefär 190.040 ton brutits.

År 2018 utvanns 3,332 ton guld globalt; en ökning med 2% från år till år.

Hur mycket guld finns det i världen?

Över marken finns 186 700 ton guld, vilket registrerades 2015. Det beräknas att 54 000 ton guldreserver under marken uppgår till mindre än 30% av det guld som redan bryts ut.

Man tror att fyra delar per miljard av jordskorpan består av guld. Tyvärr är det svårt att beräkna ett exakt antal.
Felaktig registrering av guldreserver, liksom svårigheter med att spåra guld som används som smycken, gör det svårt att kvantifiera världens guldförsörjning.

Rengöringsprodukter för guldsmycken


Amecty Mini smyckesrengörare, liten ultraljudsrengöringsmaskin


Connoisseurs Poleringsduksset, smyckesrengörare


Connoisseurs Rengöringsdukar för smycken 25 torkdukar


 

Related Posts

  • De Största Esportspelen som alla Spelare bör Känna till

  • Tips för att Öka din Rörlighet

  • Köp läsglasögon online