Hur Många Karat är Rent Guld?

Vad är en karat? Hur många karat är rent guld?

Om du handlar smycken har du kanske sett ordet ”karat”.

Vad betyder karat? Ordet “karat” antas komma från det grekiska ordet för johannesbrödsfrö. Det härrör från en viktmätning.

Vad är “karat” i guld?

I förhållande till guld och andra metaller har en “karat” en helt annan betydelse.

Karat- eller karatsystemet mäter metallrenhet som en bråkdel. Den berättar hur många delar (av totalt 24) som är rena.

Svaret på frågan är att 24 karat är rent guld.

Hur många karat är rent guld?

24 karat eller 24 karat guld är den renaste formen av guld, även om det definieras som 99,9% rent eftersom det är praktiskt taget omöjligt att eliminera alla orenheter.

Denna form av guld är mjuk och smidig. Det finns vanligtvis i bullionstänger och mynt. Det är inte riktigt lämpligt för smycken, eftersom det inte är tillräckligt hårt för att klara mycket slitage.

22 karat eller 22 karat guld är 91,6% rent. Den består av guld blandat med legeringar som zink, silver eller koppar.
Dessa läggs till för att öka hårdheten och förbättra reptåligheten. 22-karats guld är vackert och mycket motståndskraftigt mot fläckar.

Rent guld är perfekt för folk som vill investera i guld.

18 karat eller 18 karat guld är 75% guld. Detta är den högsta renheten för vitt guld, vilket kräver en betydande mängd silver och / eller platina för att få den vita färgen.

12 karat eller 12 karat guld består av 12 delar guld, 12 delar en annan metall. Det är därför 50% rent guld.

9 karat eller 9 karat guld är 9 delar rent guld – det är 37,5% rent. En 9 karats guldring, blandad med legeringar som silver och zink, är mycket starkare och mer motståndskraftig än en 24-karats ring skulle vara.

För att hitta procentandelen guld i ett objekt när renheten anges i karat multiplicerar du antalet karat med 100 och delar med 24. Till exempel är 12 karat guld 50 procent rent guld. Alternativt är finheten mängden guld i delar per 1000, så rent guld har en finhet på 1000. Ett guldföremål som innehåller 800 fint guld, eller en finhet på 800, är ​​80 procent guld.

Om en del av koppar ersätts med silver (håller guldinnehållet konstant) får legeringen en gulgrön nyans eller en rosfärg, beroende på blandningen av koppar och silver. Så kallat grönt eller mycket blekt gult guld har legerats med silver men inget koppar. Vitt guld hade tidigare tillsatser av nickel, koppar och silver, men på grund av allergier används nu palladium istället för nickel. Zink används också i guldlegeringar

Related Posts

  • Casino i Populärkulturen

  • Vad Betyder Ring på Lillfingret? Här är Svaret!

  • Så Förvarar du dina Smycken på Bästa Sätt!