Hur Man Ser Om En Pärla är Äkta

Foto: CATHLEEN CAWOOD / EYEEM, VIA GETTY IMAGES.

Tänker du köpa pärlsmycken? Har du en familj arvtagning gjord av pärla? Några enkla tester kan hjälpa dig att avgöra om din pärlemorfärg är en falsk eller den “riktiga affären” på några minuter. Lär dig hur du ser och känner för tecknen på en riktig pärla idag och du kommer aldrig behöva oroa dig för att falla för imitationer igen.

Använda visuella tester

Leta efter mindre brister. Som nämnts ovan är riktiga pärlor bara sällan “perfekta”. Vanligtvis kommer de att ha små fläckar eller oregelbundenheter i sin form. Deras yttre pärlemo-lager kan också reflektera ljus annorlunda på olika delar av pärlan. Imiteringspärlor är nästan alltid “för perfekta” – de ser perfekt sfäriska ut, de har samma mängd glans på varje del av ytan och visar inga strecksatser eller brister.

Kontrollera om det finns en överton

Pärlor av god kvalitet uppskattas ofta för sina övertoner – den subtila färgen som syns på deras yttre yta när ljuset träffar dem. Falska pärlor har vanligtvis inte denna övertoneffekt, vilket är svårt att kopiera. Om din pärla verkar väldigt lätt skuggad med färg när ljuset träffar det, finns det en god chans att den är verklig. Ros och elfenben är två av de mest önskade övertonerna för vita pärlor, även om en stor variation av färger är möjliga, särskilt för mörka pärlor.
Eftersom vissa riktiga pärlor inte har en synlig överton, är det inte nödvändigtvis ett säkert tecken på att det är falskt att se en överton på din pärla.

Gnugga pärlorna mot dina främre tänder

Håll en eller två pärlor mellan tummen och pekfingret och tryck dem försiktigt in i framkantens bitande kant. Gnugga dem mot dina tänder med en rörelse sida vid sida. En riktig pärla kommer vanligtvis att ha en något grov eller skrynklig textur från små skala-liknande brister i dess yttre lager av pärlemo. Falska pärlor gjorda av glas eller plast är vanligtvis nästan perfekt släta.
Du kanske vill borsta tänderna innan du testar detta test för att se till att de är rena.

Leta efter ledtrådar runt borrhålet

Pärlor på en tråd eller halsband kommer vanligtvis att borras i hål för att strängen ska passera igenom. Om du undersöker detta hål noggrant kan du se om din pärla är riktig eller inte. Specifika saker du vill leta efter inkluderar:
Väl definierade kanter på hålet. Riktiga pärlor har vanligtvis borrhål med skarpa kanter (som en ihålig cylinder). Förfalskningar har ofta grova eller rundade kanter. Gamla och välslitna äkta pärlor kan dock också ha rundade kanter på hålen. Falska pärlor kan också böja sig utåt på ytan av pärlan snarare än att vara perfekt cylindriska.
Flisad färg eller beläggning runt hålet. När falska pärlor gnider mot varandra med upprepad användning kan deras konstgjorda beläggning slitas runt hålen. Du kanske kan se skivor av glas eller plast under. Detta är ett säkert tecken på en förfalskning.

Leta i hålet efter en linje mellan pärlemor och kärnan. En riktig pärla har nästan alltid ett klart yttre pärlemo-lager, medan falska pärlor har tunna lager av konstgjord pärlemo eller saknar dem helt. Om din pärla har ett borrhål kan du kontrollera om det är pärlemo genom att kika in med ett förstoringsglas. Riktiga pärlor har vanligtvis (men inte alltid) en märkbar linje som skiljer pärlemo från kärnan (den inre delen av pärlan).

Kontrollera om det finns en skarp, frisk lyster.

Lyster är ett sätt som juvelerare beskriver den typ av ljus som reflekteras från en ädelsten. En pärls glans är en del av det som gör den så vacker. Pärlor av god kvalitet bör ha en ljus, klar glans som får dem att lysa när ljuset träffar dem. Om du tittar noga, borde du kunna se din egen reflektion på pärlans yta.
Ett problem med detta test är att äkta pärlor av låg kvalitet (som i allmänhet har en tråkig “krita” glans) kan se ut som falska pärlor. Kontrollera dina resultat med några av de andra testerna i den här artikeln.

Gnugga pärlorna mot varandra

Håll några pärlor i fingrarna och gnid dem försiktigt mot varandra. Känn dig för den lilla känslan av friktion. Riktiga pärlor genererar vanligtvis lite friktion när de gnuggar mot varandra eftersom deras yttre lager av pärlemor inte är helt släta. Falska pärlor har å andra sidan ofta släta beläggningar och glider vanligtvis förbi varandra när de gnuggas ihop.
Titta noga på dina händer efter det här testet. När två pärlor gnider mot varandra, eroderar deras yttre lager ofta en liten mängd. Om du märker en fin, pulveraktig, vit rest efter att ha gnuglat på dina pärlor, är detta antagligen pulverformigt pärlemo – ett tecken på att pärlorna är verkliga.

Kontrollera om pärlorna är perfekt runda

Eftersom det är naturens produkter är varje riktig pärla något annorlunda, precis som snöflingor eller fingeravtryck. De flesta pärlor kommer inte att vara perfekta sfärer – de är vanligtvis något avlånga eller har mindre defekter. Om dina pärlor ser perfekt ut mot dig, finns det en god chans att de är konstgjorda.
Det är möjligt för riktiga pärlor att vara perfekt runda. Exempel på dessa är dock mycket sällsynta och tar vanligtvis ett högt pris.
Är du inte säker på om en pärla är perfekt rund eller inte? Försök rulla den försiktigt på en plan yta. Ofullständiga pärlor rullar inte konsekvent i en rak linje.

Känn pärlans vikt i handen

Studsar försiktigt en eller två pärlor i handen för att få en uppfattning om hur mycket de väger. De flesta riktiga pärlor känns något tunga för sin storlek. Å andra sidan kommer förfalskningar (speciellt plastpärlor) att ha en lätt, obetydlig känsla.
Av uppenbara skäl är detta test inte perfekt – att bedöma vikten av några små pärlor kan vara svårt. För bästa resultat kanske du vill jämföra dina pärlor med en uppsättning som du vet är verklig eller falsk. Kontrollera alltid med ett annat test oavsett hur säker du är på en pärlsvikt.

känsla för svalhet vid beröring

För det här testet behöver du några pärlor som har satt ut – inte de du har gått med. Håll pärlorna i handen och koncentrera dig på hur de känner sig mot din hud. Riktiga pärlor ska känna sig märkbart svala i några sekunder innan de värms upp. [11] Känslan liknar vad du skulle få av att gå barfota på ett marmorgolv.
Plastpärlor, å andra sidan, kommer att handla om rumstemperatur och kommer att värmas upp snabbare.
Obs: Falska glaspärlor av god kvalitet kan fortfarande ge den “coola” känslan. Verifiera dina resultat med andra tester om det här är det första du har försökt.

Frågor och Svar

Flagnar äkta pärlor?

Det är möjligt för riktiga pärlor att skala om deras pärlemo (det yttre lagret av pärlan) är tunn; detta kan hända i fallet med odlade pärlor, där pärlan har tagits bort från musslan eller ostron för tidigt, för att skynda på att få pärlorna på marknaden. Nackeln måste tjockna ordentligt innan den tas bort från blötdjuret, annars är pärlan svag och kan avskalas. För att undvika detta, köpa dina pärlor från en ansedd juvelerare och kontrollera om alla tecken som avgör en pärls kvalitet.

Vad är falska pärlor gjorda av?

Falska pärlor kan tillverkas av olika material men de vanligaste är plast eller belagda glaspärlor. Pärlliknande pärlor kan också tillverkas av polerade skal med pärlemo eller av skalpulver.

Är sötvattenspärlor riktiga pärlor?

Sötvattenspärlor är riktiga, de kommer från ostron eller musslor som lever i sjöar och dammar, snarare än från de som bor i havet. Sötvattenspärlor tenderar att ha en större variation av former och färger än akoya (marin ostron) pärlor, även om akoya pärlorna har en glaskärl och mer metallliknande finish.

Är odlade pärlor verkliga?

Ja, odlade pärlor tillverkas av naturen men hjälps av människor. Blötdjuret “utsädes” genom att sätta en liten bit vävnad eller en pärla inuti. Detta tar plats för ett sandkorn som naturligtvis kan komma in i skalet. Åtgärderna för båda dessa situationer är desamma. Blötdjuret lägger ned skikt av pärlemor för att minska irritationen och detta skapar pärlan.

Blir riktiga pärlor gula med tiden?

Ja, pärlor förlorar naturliga oljor med tiden och blir gula, tråkiga och spröda. Förhindra detta genom att förvara dem på platser med cirkulerande luft och genom att bära dem regelbundet. Observera att det också finns speciellt odlade pärlor som odlas för att vara ljusgult även om de är unga och glansiga.

Är riktiga pärlor ENDAST runda? Eller kan de reformeras till andra former?

Riktiga pärlor är inte helt runda. De kan vara oregelbundna, lite platta eller nästan runda. Falska pärlor är de som är perfekt runda, eftersom en maskin gjorde dem.

Hur kan jag se skillnaden mellan pärlemor och pärlor?

Pärlemor är den skimrande, iriserande fodret hos vissa blötdjur. Den kan vara platt eller rundad och används vanligtvis i inlagda mönster. Pärlor är nästan alltid rundade eller utskjutande och används vanligtvis som pärlor på halsband, armband och örhängen.

Spana in relaterade produkter


KIMILAR 30 x 60 x juvelerarförstoringsglas LED belyst juvelerarlupp


Mikrofiber rengöringsdukar, Fosmon 4-pack mikrofiberdukar

 

Related Posts

  • Redaktionen: Snart blir vi en fysiskt tidning

  • Ädelmetallernas elegans i smyckestillverkningens konst

  • De senaste trenderna inom profilkläder