22Aug

Hur Hårt Ska en Ring Sitta?

Fingrar kan vara känsliga, så att hitta en felfri passform kan vara knepigt. Det är än svårare när du är lite osäker på hur hårt och tight en ring ska sitta. Bör din ring sitta så den klämmer åt fingret eller går det bra om den är lite lös?

I denna artikel går vi igenom de vanligaste frågorna om hur hårt en ring ska sitta.

Varför sitter ringar olika hårt olika dagar?

Faktum är att din ring kommer förmodligen inte alltid kommer att passa perfekt. Verkligheten är att våra fingrar ständigt förändras under dagen och hela året. Förändringar i ”fingerstorlek” kan hänföras till temperaturförändring, konsumtion av vissa livsmedel och andra aktiviteter med händerna. Din fingerstorlek kan ändras så mycket som hälften av en storlek på en dag, eller åtminstone mellan sommar och vinter.

Om du har en ring som passar, bör du ha en annan storlek?

Varje finger har olika storlekar, så det beror helt på vilket finger du ska bära ringen. För det mesta är fingrarna på din högra hand ungefär en halv storlek större än dina fingrar på din vänstra hand, om du är högerhänt det vill säga.. Dessutom har ditt individuella finger inte en exakt “storlek” som alltid kommer att känna sig bekväm. Ringens storlek måste ändras beroende på stil, bredd och vikt. Alltså har ringens design påverkan på hur stor den ska vara.

Hur vet jag min ringstorlek?

Erfarna smyckespecialister kan mäta fingret med. Dessutom kan de hjälpa dig hitta den perfekta ringstorleken för dig.

Det ska vara relativt lätt att sätta på och ta av ringen, och det ska vara lite extra motstånd över knogen. Men det ska inte vara så mycket motstånd att du behöver vrida ringen. Det är bättre att ringen sitter hårdare än att den är lös, men man ska också ta hänsyn till årstiden. Om det är lätt för dig att få bort din ring, kan det finnas risk att den glider av.

Var inte rädd för att ringen känns lite hård till en början, det kan bara ta lite att vänja sig vid. Målet är att den ska stanna kvar! Många har tappat ringar eftersom de varit för lösa, men ingen har någonsin tappat en ring som sitter hårt.

Tecken på att din ring sitter för hårt och tight


Du kan inte snurra ringen på ditt finger

Du ska kunna snurra ringen ett varv runt fingret. Detta betyder att ringen inte sitter fast vid din hud. Detta gör att huden under ringen kan andas. Om du inte kan vrida ringen sitter den för hårt. Då hjälper det att skölja med kallt vatten eller hålla is mot fingret.

Fingret känns stickande eller bedövat

Ditt finger med ringen ska känna precis som dina andra fingrar. Om det känns stickande eller bedövat, är det för hårt. Om den stickande känslan följs av en blåaktig eller vit färgton ovanför ringen sitter den för hårt.

Huden väller över ringen

Ringen bör helst sitta ovanpå huden, inte i den. Om ringen är så hård att den sitt “i” huden under den är den för hård. Liten inbuktning kan ringen ha,  särskilt på sommaren, men ringen borde kunna skjutas in. Om huden väller över ringen sitter den för hård.

Du kan inte flytta ringen uppåt

Om du kan flytta ringen uppåt på fingret betyder det att den passar bra. Helst bör du kunna ta av det då och då för att låta fingret andas, men det är inte alltid möjligt, särskilt efter flera års bärring.