Hudvänliga Smycken – Allt du Bör Veta

En del folk är väldigt känsliga mot smycken, eller mer specifikt, vissa material som de tillverkas av. Känslighet kan leda till saker såsom extrema fall av dermatit, eksem eller en utvecklad allergi. Detta kan även uppstå även om du aldrig tidigare haft någon allergisk reaktion.

När det gäller smycken är nickelallergier den vanligaste som du hör om oftast. Du kan lätt se om du har en nickelallergi om din hud utvecklar utslag när du bär nickelsmycken.

Hudirritation och allergi kan visa sig genom:

 • Utslag
 • Svullen hud
 • Blåsor (akut dermatit)
 • Pigmenterat hudområde (kronisk dermatit)

Testa om din hud är känslig

För att veta säkert om du är känslig och allergisk mot olika typer av metaller som används i smycken, besök en hudläkare för ett hudtest. Ett mycket vanligt test för hudallergier och dermatit är lapptestet. Flera olika extrakt som kan vara orsaken till dermatit appliceras på huden som ett plåster som lämnas där i 48 timmar. När tiden har gått observerar och bestämmer en läkare effekten av plåstret på huden.

En annan lösning och om du inte är helt säker på hur ett smycke kommer att påverka din hud är att bära den kontinuerligt i flera dagar. Du kan också leta efter ett hemtestutrustning om du önskar.

Lösningar mot nickelallergi

Om du upptäcker att du är allergisk mot smycken med nickel, finns det ett par olika steg du kan ta när du väljer smycken för känslig hud. I stället för nickel väljer du smycken som är gjorda av något av följande material:

 • Volfram-kan antingen tillverkas med eller utan nickel och är vanligt för herrsmycken
 • Guld (12k, 18k, 24k) – speciellt pläterade smycken
 • Fint silver
 • Sterling silver
 • Koppar (även om det kan irritera huden, påverkas vissa inte av det)
 • Platina – en ren metall som kan legeras med iridium
 • Titan-lätt och mycket bekväm att bära

En annan lösning om du har ett smycke som du inte vill sluta använda är att få det pläterat med något annat än nickel såsom rodium, som är en typ av platina. Om du använder öronhängen kan du även köpa plastöverdrag för örhängen. Du kan också byta band eller kedja från metall till läder, tyg eller plast för armband med mera.

Kopparsmycken

När vissa metaller såsom koppar oxiderar blir de gröna och kan också göra att din hud blir samma nyans. Speciellt om koppar blandas med svett och syre oxiderar koppar mycket snabbare. Du kan förhindra att din hud blir olika färger genom att ständigt tvätta dina smycken eller använda en trasa för att torka dem. Du kan också täta beläggningen igen genom att spraya den med klar tätning och applicera genomskinligt nagellack eller vax.

Smycken för känslig hud

Som tidigare nämnts är de bästa smyckena för känslig hud de som inte innehåller nickel eller koppar men som består av andra metaller som guld, silver och stål. Sammantaget kan du inte gå fel med någon form av smycken som är allergivänliga vilket innebär att de medvetet är gjorda med färre material som kan utlösa allergisymtom. Vissa smycken säljs dock utan denna etikett så att du kanske har större chans att välja rätt smycken om de är listade med metaller som innehåller lite eller ingen koppar. På så sätt vet du säkert att dina smycken har tillverkats av de bästa materialen som inte skadar din hud.

Du kan pröva att belägga dina smycken eller så kan du behöva fatta beslutet att helt ersätta något med en annan lösning som halsbandets kedja eller ledningar från långa örhängen. Om du har mycket känslig hud kanske du vill välja smycken som inte använder någon metall alls, till exempel pärlhalsband eller armband eller andra hudvänliga material som läder eller vävt / virkat tyg.

Smycken för öronpiercing

Redan innan du köper rätt smycken för dina öron, måste du ta försiktighet när du också piercar öronen. Ta dig tid att hitta rätt piercare som har rekommenderats av hälsoinspektörer och använder sterila och nickelfria nålar av rostfritt stål från förseglade förpackningar som kastas bort efter engångsbruk istället för en genomborrningspistol. Smyckena som används för piercing bör också vara nickelfria för att säkerställa inga bakterieinfektioner.

Den perfekta uppsättningen smycken ska inte bara vara vacker utan också bekväm. Om du upptäcker att dina smycken orsakar att din hud blir irriterad, överväga att göra följande så snart som möjligt:

 • Byt ut delar av smycken som kedjan
 • Byt ut smycken med något nytt
 • Belägg smyckena med en lösning för att undvika ytterligare irritation

Håll dig borta från nickelsmycken

Har du någonsin upplevt att du har skorpiga rester på huden efter att du tagit av dig ett smycke? Då kan du ha nickelallergi. Detta är en populär metall bland billigare smycken eftersom de är slitstarka, billiga att producera och har högblank yta. Det står också för de flesta metallallergier, eftersom nickelet löses upp i vatten skapar det salt, vilket innebär att metallen urholkas.

Om du bär den i områden som samlar upp svett och fukt sprids processen med erodering av metall och gnuggar in den i huden. Detta påverkar känslig hud, speciellt om du bär bindande smycken som ringar eller till och med halsband. Nickel är också dåligt för kroppssmycken som kommer i direkt kontakt med saker såsom tunga eller näsörhängen, eftersom salt snabbt kommer att bildas och irritera det området. Koppar är ett annat vanligt metallallergen som används i legeringar för smycken. Dess oxidationsprocess kan också få huden att bli grön.

Köp allergivänliga smycken.

När det gäller att köpa smycken är det bäst att tänka på vad du kan ha och hålla länge. Istället för att köpa billigt för att spara lite, tänk på hur fördelarna med att investera i kvalitetssmycken.

Att välja smycken med högre renhetsnivåer innebär att färre legeringar läggs till. Och när färre metaller tillsätts är det mindre troligt att det orsakar allergiska reaktioner och kontaktdermatit. Smycken av bättre kvalitet kommer inte heller att repa eller skadas lika lätt som många prisvärda smycken. Ett 24k guldarmband eller platinahalsband skulle hålla i årtionden, plus att det kan senare bli arvegods.

Köp 14k eller högre guld

När du köper guldsmycken är det bäst att välja något som är 14 karat eller högre. Karat är måttet på renhet för guld, och ju högre karat desto högre är förhållandet mellan guld och legeringar. En 24-karats guldbit anses vara 99,5 procent rent guld. Allt under 14k betyder att minst hälften av smyckena är gjorda av andra legeringar, som kan vara koppar eller mässing.

När du köper guld väljer du en bit i antingen 14k, 18k eller 24k gult guld eller roséguld. Om du väljer vitt guld, välj 18k eller högre. När du väljer guldpläterade smycken, välj något som har sterlingsilver som oädel metall.

Satsa på platina, sterlingsilver eller rostfritt stål

Förutom guld kan du köpa smycken i platina. Platina är smidigt men ändå tåligt och behöver inte legeras med andra metaller som nickel. Ibland är det legerat med iridium, men det orsakar inte allergiska reaktioner. Sterling silver rekommenderas också – “sterling” eller “925” betyder att smycken är 92,5 procent rena. Undvik de pläterade med silver, för det mesta finns mässing eller koppar under. De flesta rostfria smycken, och dessutom är dem också allergivänliga och snälla mot plånboken.

Related Posts

 • Casino i Populärkulturen

 • Vad Betyder Ring på Lillfingret? Här är Svaret!

 • Så Förvarar du dina Smycken på Bästa Sätt!