Vitt Guld eller Silver Smycken – Vad Bör du Välja?

Vitt guld och silver är två populära ädelmetaller som används i smycken. De delar en liknande färg, som ibland kan göra det svårt att skilja mellan de två. Men bortsett från denna faktor skiljer sig dessa två metaller mycket från varandra.

Innan du väljer vilken av dessa metaller du vill ha, vare sig det gäller vanliga smycken eller för mer värdefulla föremål som en förlovningsring, är det viktigt att veta vad som skiljer vitt guld från silver och vilket är bättre för dina ändamål.

Både guld och silver är rena metaller som finns i jordskorpan. Eftersom de är ganska mjuka metaller, görs de till legeringar för att förändra utseende och styrka efter behov för att göra smycken. Till skillnad från vad folk tror är dock vitt guld en legering som består till viss del av gult guld

Vitguldring

Som sagt, du hittar inte vitguld i naturen eftersom vitt guld är en legering. Detta betyder att det är en kombination av rent gult guld och andra metaller, till exempel palladium eller nickel. Vitt guld är inte särskilt glansigt på egen hand och är vanligtvis belagt med rodium för att ge ljusstyrka och glans.

Det finns olika typer av vitt guld, beroende på metaller som guldet blandas med. Den bästa variationen av vitt guld består av guld, silver och koppar och är allergivänligt, formbart och hållbart. Vitt guld med nickel är den starkaste och mest slitstarka sorten men på haken är att det kan orsaka allergier mot de med nickelkänslighet.

För att undvika detta, kolla noga vilka metaller din vitguldlegering består av innan du köper. I allmänhet innehåller alla typer av vitt guld minst 50 procent av guld. Vitt guld märks normalt inte på annat sätt än vanligt gult guld. I allmänhet är de stämplade med samma kännetecken som används för guld (.417 för 10K guld, .587 för 14K guld och .750 för 18K guld).

Rent silver anses inte vara lämpligt för smycken eftersom det är ganska mjukt och lätt tappar form och skador. Fint silver, eller 99,9% rent silver, används i smycken, men är väldigt mjukt och inte perfekt för smycken såsom ringar.

Silver kombineras ofta med andra metaller, såsom koppar, nickel eller zink, för att skapa en mer hållbar legering. Om legeringen har en silverrenhet på 92,5% kallas den sterling silver. Sterling silver är den mest använda sorten av silver i smycken. Äkta sterlingsilver bör ha ett kännetecken som identifierar det som sådant, så leta efter siffran .925 som stämplas på silver eller orden STER, STERLING, STG eller Sterling Silver.

Vitt guld kontra silver

Både silver och vitt guld är ädelmetaller och är som sådan mer värdefulla än många andra metaller som används för smycken. Emellertid är silver den billigaste ädelmetallen som används för smycken. På grund av det lägre priset är silversmycken perfekta för kostymsmycken eller smycken för daglig användning. Intressant nog under en tid i historien så värderades silver högre än guld.

Vitt guld, å andra sidan, är mer värdefullt än silver, men mer prisvärd än platina. För dem som vill ha platinautseende men inte vill betala ett högt pris för det är vitt guld ett utmärkt alternativ. Värdet på vitt guld varierar beroende på mängden rent guld i legeringen. Ju högre andel rent guld, desto dyrare blir det-

Vitt guld kontra silver – hållbarhet

Rent silver och rent guld är mjuka metaller som inte rekommenderas för användning i smycken. Som nämnts ovan gör man normalt de starkare och mer hållbara genom att blanda dessa metaller starkare, vilket gör dem mer lämpliga för smycken.

Silversmycken tenderar att repas lätt, och smyckena kan även tappa form och böjas. Sterling silver, som är silver blandat med andra metaller metall, är mycket mer hållbart och hårt. Det repar inte eller skadas lika lätt. Med regelbunden vård kan silversmycken hålla livet ut, och det är inte svårt att återställa ett repat och slitet smycjke till sin ursprungliga glans.

Vitt guld är svårare än renare former av guld och är tuffare och mer repfast. I allmänhet, desto lägre guldkarat i vitguldlegeringen, desto mer hållbar metall. Detta beror på att guld är en mjuk metall och görs hårdare av de andra metallerna blandade i den.

18K, 14K och 10K vitguld är fjädrande och starka och lämpar sig för vardagsanvändning. Rodiumbeläggningen på det vita guldet slits emellertid ut över tiden, vilket resulterar i att metallen blöder igenom. Pläteringen är också mottaglig för repor och kräver underhåll.

Vitt guld vs. silver

Idag finns det många samtida och nya metaller tillgängliga för förlovningsringar, men guld och silver fortsätter att vara bland de mest populära. Medan gult guld har varit den mest populära metallen som använts för förlovnings och bröloppsringar under en lång tid, har silver varit ett vackert och trendigt alternativ.

För närvarande är vitt guld mer populärt än silver och är det första valet för många människor som vill ha en vit metall men inte har råd med platina. Eftersom silver kräver mer underhåll tenderar människor att välja vitt guld för sina förlovningsringar.

Silver och dess legeringar oxiderar lätt ut när den utsätts för luft och fukt. Med tiden, om det inte upprätthålls, utvecklar silver en mörk patina – en oxidering. Medan vissa älskar patinans utseende på silver, som beundrar djupet och karaktären som det ger till stycket, föredrar andra ett glänsande föremål.

Det finns många sätt att enkelt rengöra silver hemma eller använda en kommersiell smyckenrensare för att återställa glans. Silver bör hållas borta från kemikalier och ska torkas och rengöras för att förhindra smuts och oxidering.

Vitt guld är mycket lättare att underhålla än silver, eftersom det inte tärnar eller oxiderar. Det kräver minimal rengöring då och då för att upprätthålla sin glans. Men med tiden kan rodiumpläteringen på det vita guldet bli tunnare och den gulaktiga metallen under kommer att lysa igenom. Med det sagt kan du komma att behöva omplätera det rodium av en professionell juvelerare.

Vitt guld eller silver

Som vi har sett har både silver och vitt guld sina distinkta för- och nackdelar och skiljer sig helt från varandra. Silver har fördelen av att vara mycket prisvärd och allergivänlig, men på baksidan kräver det mer underhåll än vitt guld. Vitt guld är mer hållbart och lätt att underhålla men är också dyrare och kan i vissa fall orsaka metallallergier.

Fundera på de olika fördelarna och nackdelarna innan du bestämmer dig för vilken metall du ska välja. Letar du efter en investering? Är det något du planerar att bära varje dag?

Om du överväger dessa och andra liknande frågor kommer du att se till att du vet exakt vad du behöver vilket gör att du lättare kan ta beslutet om du bör välja vitt guld eller silversmycken..

Related Posts

  • Casino i Populärkulturen

  • Vad Betyder Ring på Lillfingret? Här är Svaret!

  • Så Förvarar du dina Smycken på Bästa Sätt!