En Guide till Diamanter – Allt du Bör Veta!

Diamanter är otroligt vackra skapelser. Dessa speciella ädelstenar är de hårdaste, gnistrande och mest värdefulla av alla ämnen och bildas över miljarder år i komplett mörker upp till 190 km under marken! Varje diamant har en individuell karaktär. Och de kan därför vara väldigt olika. Till exempel så kan karat, snitt, klarhet och färger göra att det kan vara svårt att veta vilken diamant du ska välja. I denna guide hjälper vi dig med allt du behöver veta om diamanter.

Kom ihåg De 4 C:na

För att skilja mellan varje unik diamant finns det en allmänt accepterad standard som används för att beskriva och klassificera varje sten. Denna standard är känd som de 4 C:na  snitt, färg, klarhet och karat. Med hjälp av de 4 C:na kan du bedöma kvaliteten på alla diamanter. Var och en av de fyra C-värdena bör betraktas lika vid jämförelse av diamanter, men snittet ses vanligtvis som det mest definierande.

Snitt

Snittet av en diamant är ett helt konstgjord attribut. Diamanter bryts i grov form och skickas sedan till skickliga stenhuggare för att formas och poleras. Oklippta ädelstenar ser ofta ut som vanliga stenar; det är skärprocessen som förvandlar dessa “stenar” till juveler. Snittet/skärningen bestämmer diamantens form.

Rund är den mest populära men formerna inkluderar päron, oval, smaragd och kudde. Snittet bestämmer också hur väl diamantens fasetter interagerar med ljus (en standard rundskuren diamant har minst 58 individuella fasetter!). Dessa exakta fasetter är vinklade i perfekt proportion till varandra och skapar det ideala snittet. Det ideala snittet maximerar mängden ljus som reflekteras tillbaka från diamanten – vilket skapar det extremt viktiga gnistrandet.

Färg

Den mest värdefulla diamantfärgen är faktiskt färglös! Det är saknaden av färg som ger en diamant av högsta kvalitet sin skarpa vithet. En färgskala används för att klassificera varje sten. Skalan börjar med D, som är färglös, och fortsätter med ökande färg till bokstaven Z. Många av dessa färgskillnader är så subtila att de är osynliga för det otränade ögat – men de kan göra en mycket stor skillnad för den totala diamantkvaliteten och pris.

Förutom att de övervägande är färglösa kan diamanter också hittas i en mängd andra färger. Färgade diamanter kallas ibland “fancy” och kan vara mycket uppskattade. Färgerna kan inkludera: kanariegul, rosa, blå, etc. Färgade diamanter är ett fantastiskt alternativ till klassiska vita diamanter. De har alla samma egenskaper av hårdhet, glans och gnistring, med tillägg av färg. Detta kan vara ett bra alternativ för alla som letar efter en subtil pärla där nyansen är inte mindre värdefull eller attraktiv.

Diamantens historia

Diamanter är de mest eftertraktade ädelstenarna på jorden. Någonstans mellan en och tre miljarder år gammal är varje pärla helt unik. De är den hårdaste naturligt förekommande substansen som man känner till, tillverkad av 99,95% rent kristalliserat kol som bildas under jordens yta. Kvaliteten hårdhet, glans och glitter har blivit synonymt med diamanter och speciellt förlovningsringar. Genom vår historia har dessa vackra och hållbara ädelstenar symboliserat kärlek och trohet.

Klarhet

Naturliga diamanter skapas under jordens yta där kol utsätts för enorm värme och tryck. Den här processen kan resultera i en mängd interna egenskaper som kallas ‘inneslutningar’. Vid utvärdering av diamantens tydlighet beaktas antalet, storleken och positionen för eventuella inneslutningar.

Ingen diamant är helt ren, men ju färre inneslutningar den har, desto närmare kommer den till perfektion och desto högre är dess värde. Många inneslutningar är för små för att ses av någon annan än en utbildad diamantexpert. För det blotta ögat kan en VS 1 och en S1 2-diamant se exakt lika ut. Även om de är olika vad gäller kvalitet, är det bra att inte låta ditt beslut påverkas för mycket av något du inte kan se. Så länge du väljer en diamant som tilltalar dig och passar din budget så är det okej.

Karat

Vikten (och därmed storleken) på en diamant mäts med karat. En karat är lika med 0,2 gm. Det finns flera internationellt erkända organisationer som specialiserat sig på utvärdering och gradering av diamanter med hjälp av de 4 C:na. Oberoende gemologiska laboratorier som GIA, IGI eller HRD ger certifikat som beskriver varje diamants unika egenskaper.

Det är viktigt att komma ihåg att två diamanter med lika karatvikt kan ha mycket olika värden, beroende på de andra faktorerna i de 4 C:na. När du väljer din sten vill du ha en balans mellan snitt, färg, klarhet, karat och kostnad. Spendera vad du vill och vad du realistiskt har råd med, det finns en diamant där ute för varje budget!

Related Posts

  • Ädelmetallernas elegans i smyckestillverkningens konst

  • De senaste trenderna inom profilkläder

  • 5 kända smycken från filmer