28Jun

Gravyr av Ringar – En Komplett Guide & Vad du Bör Veta

Har du bestämt dig för att gifta dig? En naturlig sak att göra då är att köpa ringar. Många väljer då att gravera ringarna. Eller kanske vill du helt enkelt gravera en ring som betyder mycket för dig?

När det kommer till gravyr av ringar finns många frågetecken. Oavsett om det är en förlovning eller en vigselring eller en som du bara vill ge som en gåva, här är de viktigaste saker du måste veta om gravyr av ringar.

Kan min ring graveras?

Inte alla ringar är lämpliga för att graveras. Bredden på ringent avgör hur mycket gravyr den har plats för. För att en gravering ska vara effektiv måste orden vara tillräckligt stora för att lätt kunna läsas och det måste finnas tillräckligt med bandytyta för enhetligt avstånd mellan bokstäverna.

Ringar mindre än 3 millimeter breda är vanligtvis för små för att rymma en tydlig, läsbar gravering. Vanliga ringar som är plana, rundade eller kupade ger tillräckligt med ytarea för en snygg gravering. Ringar som är 4 till 6 millimeter breda är idealiska eftersom de ofta kan rymma två rader text. Komplicerade ringkonstruktioner med låga ytor, till exempel ringar med filigranband, är olämpliga för gravering.

Den andra avgörande faktorn är materialet som ringen är gjord av. Guld, en relativt mjuk metall, är det föredragna materialet för handgraving (“gammaldags” handgravning är det bästa alternativet när vackra stiliserade bokstäver och intrikata symboler önskas.).

Gravyrer på titan- och volframringar tenderar att bli suddiga och så dessa hårdare metaller graverar generellt sett de flesta guldsmeder med dessa

Däremot är datoriserad lasergravering en ny teknik som ger skarpa, hållbara inskrifter på titan- och volframringar, vilket gör att möjligheterna har blivit bättre på senare tid.

Vad ska gravyren säga?

Ett av de svåraste (och viktigaste) besluten när det kommer till gravyr av ringar är att bestämma sig för vad det ska stå.

Det finns många olika typer av gravyrtexter du kan ha på din ring, men givetvis beror det på syftet med ringen. De flesta gravyrer på ringar görs för förlovnings och brölloppsringar.

Traditionellt har initialerna för det förlovade paret eller bröllopsdatumet varit klassiska gravyrer för förlovningsringar, men innehållet och tonen i en inskription är helt och hållet en fråga om personligt val och smak. Ett citat från en favoritdikt, sång eller skrift kan användas, liksom enkla men tidlösa uttryck för kärlek.

Å andra sidan väljer en del att gravera in ett internskämt för att skoja till gravyren lite. Det som är viktigast är att förlovningsringsgravyren återspeglar parets personligheter och har en unik och personlig betydelse för dem. Vad du än väljer att säga, kom ihåg att utrymmet på ringen begränsar och bestämmer vad du har plats att gravera in.

När ska en förlovningsring graveras?

Att överraska din blivande flu eller maka med en graverad förlovningsring är förståelig är populärt. Däremot rekommenderas dock att du väntar tills du är säker på att ringen passar innan du får den graverad. Detta för att storleksändring innefattar uppvärmning, sträckning, skärning och hamring av ringen, vilket kan skada graverade bokstäver. Att prova ringar innan du friar är ett bra sätt att välja en perfekt storlek ring som kan graveras innan förslaget. Alternativt bör du gravera ringen efter att du har friat och är säker på att den passar.

Nedan är våra viktigaste tips och frågor att ställa innan du graverar en ring.

1. Vad är ringens bredd?

Om ringen du vill ha graverad är för tunnhar den inte mycket utrymme för en gravyr.

Den allmänna riktlinjen är att om ringen är mindre än 3 mm i bredd kommer de flesta juvelerare inte att kunna gravera den på grund av dess begränsade yta. Även om du hittar någon som är villig att hjälpa dig ska du ha i åtanke att gravyren kanske inte blir helt perfekt och läsbar.

Så vad är den ideala bredden för gravering?

I allmänhet, om din ring är bredare än 3mm är det okej, och en bredd på 5-7mm tenderar att vara den bästa storleken för en bra gravyr.

Titta väl på ringen för att se hur mycket utrymme du har tillgängligt, och glöm inte att rådfråga juveleraren om vad som kan graveras på den.

2. Vilken graveringsmetod kommer att användas?

Den speciella gravyrtekniken kan verka som en teknisk fråga som endast bör beröra din juvelerare, men det är bara delvis sant.

Graveringsmaskinen som används bestämmer vilka symboler som kan graveras såväl som den precision juveleraren kan uppnå.

Om din juvelerare till exempel använder laser, har du ett större val av teckensnitt och symboler än om du går med någon som använder en maskin med sämre precision.

3. Vilka symboler vill du gravera?

Det är viktigt att vara realistisk när det gäller vad du kan ha graverat.

Till exempel kanske du tänker på några snygga symboler som du vill se på ringen, men juveleraren kanske inte har den tekniska kapaciteten att gravera dem.

Så om du vill ha något annat än enkel text, se till att du frågar juvelerare om detta är möjligt.

Vissa mer svåra och små symboler kan bara graveras med en lasergraveringsmaskin, så om juveleraren använder mer traditionell utrustning måste du antingen tänka om dina förväntningar eller välja en annan som kan utföra arbetet.

6. Hur lång är texten?

Om du vill ha en lång textrad inristad, kanske du måste tänka mo eftersom de flesta juvelerare inte kommer att kunna få plats med långa rader text om de har en liten yta att arbeta med.

Vissa gravörer som använder en mer modern teknik kan faktiskt skriva längre meningar, men om du har för många ord kommer den lilla gravyren att vara svår att läsa ändå.

Så hitta en balans och se till att ditt meddelande är skarpt och innehåller de viktigaste sakerna du vill säga.

7. Vilket teckensnitt ska du välja?

Teckensnittet är en annan funktion i din gravyr som kommer att påverkas starkt av juvelerarens tekniska kapacitet.

Många juvelerare kan inte gravera något utöver ett enkelt, rent teckensnitt, så om du har något annat typsnitt i åtanke kan du behöva tänka om.

Tänk dock på att även om din juvelerare kan göra ett unikt och vackert teckensnitt, är chansen stor att det på grund av den lilla ytan och storleken på gravyren kan det vara svårt att läsa i alla fall.

Så när det gäller gravyr är det bäst att hålla sig till teckensnitt som är enkla och läsbara.

Vad ska du tänka på när du väljer en gravör?

Oavsett om du bestämmer dig för att gå på en handgravering eller ett företag som gör maskingravering, är det alltid en bra idé att se prov på tidigare graveringsarbete i förväg.

Om du tittar på exempelarbete kan du bedöma hur hållbart (djupgående) gravyrens arbete är och få en uppfattning om teckensnittsstorlekar och stilar. Du bör också kontrollera gravörens recensioner då det är mindre troligt att du stöter på problem med din beställning om den har goda omdömen.

Ibland kan samma smyckebutik som du köpte ringen av göra graveringen på plats, men ofta måste du vänta några dagar. Slutligen vill du verifiera kostnaden för gravyren. Vissa typer av metaller, icke-standardiserade symboler och längre gravyrer kan öka graveringskostnaden så se till att du dubbelkontrolla kostnaden för allt för att undvika obehagliga överraskningar.