Förlovningsring vs Vigselring – Vad är Skillnaden?

Vad är skillnaden mellan en förlovningsring och en vigselring? Denna fråga är mycket vanligare än du tror. Du har antagligen hört termerna förlovningsring, vigselring, vigselband, etc. som används för att beskriva de ringar som folk bär när de förlovas och gifter sig.

Vad du kanske inte vet är att det faktiskt finns två helt olika ringar, trots att termerna ofta används lite klumpigt. Det första steget är att ta reda på skillnaden mellan en förlovningsring vs vigselring och vad var och en är till för, och när var och en ges.

Förlovnings- och vigselring är i allmänhet två olika ringar. En förlovningsring, särskilt i västerländska kulturer, är en ring som indikerar att personen (vanligtvis en kvinna) som bär den ska gifta sig.

Det fungerar som en “löftesring” för bruden och det är också en offentlig symbol för att visa att hon är “tagen” och förlovad för att gifta sig inom en snar framtid. I allmänhet innehåller förlovningsringar ädelstenar och är tänkta att märkas även om många väljer en mer diskret ring.

Vigselringar är ringar som byts ut mellan de två parterna (man / kvinna; man / man; kvinna / kvinna) som gifter sig under bröllopsceremonin. Mot slutet av bröllopsceremonin tillkännager prästen att ringar kommer att bytas ut och placeras på båda parters ringfingrar. Generellt och traditionellt är vigselringar vanliga ringar men de kan också innehålla stenar.
Efter ceremonin sätter kvinnor i allmänhet förlovningsringen på sig efter vigselringen. Vissa människor väljer att bara ha en ring – vigselringen.

Vad är en förlovningsring?

En förlovningsring eller är den ring du friar med. Att fria traditionellt innebär att gå ner på ett knä och be din partner att tillbringa resten av livet med dig, medan du presenterar förlovningsringen som är redo att glida på fingret. Vilket finger går en förlovningsring på?

Vänsterhandens fjärde finger, även känd som ringfingret. Många kulturer tror att det finns en ven i ditt fjärde finger som leder direkt till ditt hjärta, vilket gör det till den mest symboliska fingret att bära din förlovningsring på. Förlovningsringen symboliserar löfte om äktenskap och engagemang som du och din partner har gjort till varandra. Förlovningsringar varierar i detalj och kvaliteter, men har oftast en diamant eller ädelsten på ett ring.

Historien om förlovningsringar

Medan många tror förlovningsringar är en ganska ny tradition, etablerades praxis faktiskt i det antika Egypten, där att ge en förlovningsring representerade evig kärlek, eftersom en rings cirkelform inte har något slut. Man har också funnit att Romarna hade samma sed, men romarna skulle ge två förlovningsringar – en gjord i Järn som skulle bäras hemma medan man gör hushållsarbete och en gjord av guld som ska bäras offentligt.

I Europa återföddes traditionen med utbyte av ringar 1477, då ärkehertigen Maximilian av Österrike presenterade Maria av Bourgogne med en ringuppsättning med diamanter i form av sin initial. Det var inte förrän i början av 1900-talet då diamantförlovningsringar blev en häftklammer i västerländsk kultur.

I slutet av 1930-talet och början av 1940-talet ökade praktiken med att utbyta diamantförlovningsringar, främst tack vare den berömda DeBeers-reklamen och fortsätter att vara en viktig sed i västerländsk kultur idag.

Vad är en vigselring?

En vigselring skiljer sig från en förlovningsring. Vigselringar bärs av båda parterna och byts ut på bröllopsdagen, till skillnad från förlovningsringen som ges när man friar och bärs omedelbart. Vigselringar och vigselband är samma sak, termen “band” hänvisar bara till det faktum att vigselringar traditionellt har varit enkla metallband. Till skillnad från en förlovningsring som kan designas eller köpas av en partner och som en överraskning för den andra, är båda medlemmarna i paret vanligtvis involverade i att välja sina egna vigselringar.

När förlovningsringen har givits vid friandet, kan en brud börja tänka på vilken typ av vigselring hon vill ha, samma för brudgummen. Bruden kommer att bära sin förlovningsring fram till och efter bröllopet. På bröllopsdagen kommer bruden att bära sin förlovningsring på ringfingret eller bära den på sin högra hand bara för vigseln. Efter utbytet av löften kommer bruden och brudgummen att byta ringar och placera dem på varandras ringfingrar. Efter bröllopet kan en brud bära sin vigselring direkt under sin förlovningsring.

Historien om vigselringar

Sedan antiken har vigselringar bytts ut som en symbol för evig kärlek. Under renässansen blev vigselringar otroligt sentimentala. Älskare skulle byta posieringar, som hade korta verser av poesi inskrivna i dem och lovade för alltid kärlek. Denna praxis visar ett starkt skifte från äktenskap som en avtalsenlig skyldighet för utbyte av rikedom och egendom, men till en av kärlek och kamratskap.

Bär förlovningsringen och vigselringen tillsammans

Efter bröllopet kan en brud fortsätta att bära sin förlovningsring och vigselring tillsammans eller separat beroende på tillfälle. Eftersom vigselringen ofta bärs med förlovningsringen, vill många kvinnor att deras förlovningsring och vigselring ska matcha eller accentera varandra på något sätt.

Vigselringen är vanligtvis lättare och mindre extravagant än en förlovningsring så att den kan passa bredvid den när den bärs tillsammans.

Kvinnors vigselringar har länge varit enkla metallband, med vissa brudarr som också väljer små stenar. Idag lägger fler och fler brudar lika mycket tanke och design i vigselringen som förlovningsringen och många brudar gör vigselringen till ett “statement” av sig självt.

Med stapelringar som snabbt blir en mode-häftklammer har fler och fler kvinnor letat efter sätt att integrera staplingstrenden i deras brudset, så att både din vigselring och förlovningsring blir en komplett komposition. Vi tror definitivt att denna trend är här för att stanna.

Förlovningsring vs vigselring – kostnad

Både vigselringskostnader och förlovningsringskostnader kan variera mycket beroende på designelement och material du väljer för att skapa dina bröllopssmycken. Eftersom förlovningsringar använder diamanter eller ädelstenar med en större karatvikt än vigselringar, är förlovningsringar nästan alltid den största investeringen.

Vanligtvis, desto mer detaljerad design och större karatvikt på stenarna, desto högre prislapp för alla smycken. Det är bra att bestämma en budget innan du börjar leta efter din förlovning eller vigselring, så att du har en bättre förståelse över vilka stenar och metaller som fungerar bäst för dig. Både vigselringar och förlovningsringar är symboliska för dig och din partner och garanteras att ha en viss sentimental betydelse för dig, oavsett material du väljer att använda.

Slutsats

Trots att de har liknande symbolik för evig kärlek och engagemang, är vigselringar och förlovningsringar två helt separata ringar som byts ut på olika punkter i tidslinjen för förslag till bröllop. Båda är lika viktiga, men när du handlar efter en förlovningsring till din älskade är det viktigt att veta skillnaden för att få det rätt. Det första steget att föreslåesigna är därför att designa en förlovningsring!

Related Posts

  • Casino i Populärkulturen

  • Vad Betyder Ring på Lillfingret? Här är Svaret!

  • Så Förvarar du dina Smycken på Bästa Sätt!