Förlovningsring Gulguld eller Vitguld- Vad Bör Du Välja?

Även om guld är känt för sin varma, gula färg, finns det många sorters guld på marknaden idag. Av dessa är vitt guld ett av de mest populära valen inom smycken. Det är helt enkelt det naturliga valet för många. Men att besluta om man väljer vitt eller gult guld kan vara ett svårt beslut, när båda är vackra på sina egna sätt-


För att bättre kuna ta beslutet om gulguld eller vitgul behöver vi förstå skillnaden mellan dessa. Vad är vitt guld och gult guld?

Rent guld

Rent guld (24K guld) har utvunnits från jorden sedan forntiden och har värderats som ett växlingssätt från början. Rent guld är ljusgult i färgen och tenderar också att vara väldigt mjukt. Det rekommenderas inte för användning i de flesta smycken eftersom föremål gjorda av rent guld slits mycket snabbare och lätt förlorar formen och böjer sig.

För att bekämpa detta blandas andra metaller med guldet för att producera starkare och mer hållbara legeringar. Både gult guld och vitt guld som används för smycken är rent guldlegeringar. Dett är anledningen till att lägre karat är vanligast i smycken såsom 18K och 14K.

Gult guld

Gult guld förstärks när det kombineras med andra metaller, vanligtvis koppar, zink eller silver. Mängden guld i legeringen påverkar metallens styrka, färg och värde.

Renheten i gult guld anges i karats, varav 10K, 14K och 18K är de vanligaste. Detta avser mängden guld i legeringen, så till exempel betyder 18K att 18 delar av legeringen är rent guld och 6 delar är legering. Ju lägre karatage, desto mindre guld finns det i legeringen och desto billigare är priset.

Vitt guld

Vitt guld finns inte i naturen, det är helt enkelt en legering av gult guld. För att göra vitt guld blandas rent guld med metaller som palladium, koppar, silver, mangan, zink eller nickel. Dessa olika metaller ger lite olika egenskaper än metallen. Till exempel är vitt guld med nickel det svåraste och mest hållbara. Den färdiga produkten är belagd med rodium för att ge glans och glans som vitt guld är känt för.

Vita guldets renhet specificeras också i karat och identifieras med samma kännetecken som gult guld.

Kontrollera alltid om ditt vita guld har nickel blandat i legeringen. Detta är viktigt för de med nickelallergier. Det är vanligt att få hudreaktioner om du är känslig för nickel och bär smycken som innehåller nickel

Historiskt sett har gult guld blivit metall för förlovnings- och vigselringar. Det var den första metallen som användes i vigselringar för mer än 2000 år sedan. En traditionell vigselring anses fortfarande vara en enkel guldring.

Under 1990-talet tycktes gult guld ha minskat i popularitet ett tag och ansågs föråldrat, eftersom kallare, modernare metaller som platina och vitt guld fick en ökat populariget. Men gult guld har gått fram och tilbaka i popularitet och verkar aldrog gå ur mode helt.

Idag är både gult guld och vitt guld bland de bästa valen för smycken, särskilt för brudringar.

Vitt guld vs gult guld hållbarhet

Eftersom vitt guld och gult guld är legeringar är de mer hållbara och hårdare än guld i dess rena form. På grund av metallerna som används i vitguldlegeringar tenderar emellertid vitt guld att vara något hårdare och mer hållbart än gult guld.

Eftersom guld är mycket mjukt, desto högre andel guld i legeringen, desto mer mottagligt är det för skador. Gult guld är benäget för repor och kan också tappa form i motsats till vitt guld. Rodiumbeläggningen i vitt guld är tuff och ger en extra beläggning av styrka till metallen. Medan du kan få ditt gula guld polerat för att ta bort repor och skavningar, kom ihåg att detta också polerar bort en del av ditt guld. Med tiden blir ditt gula guldföremål tunnare och tunnare.

Vitt guld kan vara svårare, men är också benäget för repor. Med tiden börjar rodiumpläteringen att slitas och kan till och med flaga av och avslöja den gulaktiga metallen under. Men eftersom det är rodiumbeläggningen som blir repad och sliten kan du helt enkelt låta biten återpläteras för att återställa sitt glans och yttre lager. Tänk dock på att detta är en löpande kostnad som är nödvändig för att hålla dina vita guldsmycken glansiga.

Om du har en aktiv livsstil är det mer troligt att vitt guld tar slitage bättre än ett gult guldsmycke. Naturligtvis gäller detta bara smycken som är exponerade, till exempel ringar. För örhängen eller hängen gör det marginell skillnad.

När det kommet till hållbarhet är platina ett bättre alternativ än guld, men det är dyrare. Men eftersom det kräver mindre underhåll och inte behöver underhållas på samma sätt, kan du spara pengar på lång sikt. Vitt guld, som är ett mycket billigare alternativ till platina, ser ut som platina men saknar dess hållbarhet.

Vitt guld vs gult guld värde och pris

Många tror att gult guld måste är mer värdefullt än vitt, helt enkelt för att det ser ut som guld, men det är faktiskt mängden guld i legeringen som påverkar. Guldkaraten i både vitt guld och gult guld har samma värde och behandlas på samma sätt när det gäller likviditet.

Därför är det knappast någon skillnad i priserna på dessa två metaller, eftersom du i princip betalar för guldinnehållet. 10K gult eller vitt guld kommer att vara lägre i pris än 14K eller 18K. Beroende på din återförsäljare kan vitt guld emellertid vara dyrare än gult guld på grund av dess rodiumbeläggning.

Vitt guld vs gult guld och hudton

Ett övervägande som många förbiser när de köper smycken är hudton. Vissa metaller ser helt enkelt fantastiska ut mot din hudton medan en annan kan göra att den verkar tråkig.

Vitt guld skiljer sig då den tenderar att se fantastisk ut på alla hudfärger, från blek till mörk. Det är en slät och cool färg som kompletterar varma, neutrala och svala hudtoner.

Gult guld kompletterar dock särskilt varma hudtoner. Det sticker ut mot mörkare toner på ett vackert sätt. För svala hudtoner kan gult guld få huden att se ut tvättad ut. Kontrollera hur metallen ser ut mot huden om du inte är säker på vilken du ska välja.

Vitt guld mot gult guld och diamanter

Om du undrar vilken metall som är bäst för din diamant, erbjuder både gult och vitt guld liknande specifikationer när det gäller hållbarhet och pris. Den viktigaste åtskillnadsfaktorn mellan dessa två metaller är i färg, så det bör vara det viktigaste övervägandet.

För att bestämma om vitt eller gult guld passar din diamant bättre måste du ta hänsyn till din diamants färgklass.

För färglösa och nära färglösa diamanter, med klass D-I i färgskalan, är vitguld perfekt. Det kommer att framhäva diamantens glans och maximera dess glitter.

För diamanter med gulaktiga nyanser, J-M i färgskalan, kommer en gulguldinställning att minimera tonens utseende och markera stenens gnista. En tonad diamant och en gul guldinställning har ett varmt utseende och är en mycket bra kombination.

En diamant nere på färgskalan kommer att vara betydligt lägre i pris än en färglös diamant.

Vitt guld vs gult guld – vilket ska jag välja?

Om du väljer vitt eller gult guld är en fråga om att föredra och vad du tror ser bäst ut på dig. Vitt guld har en smalare kant över gult guld när det gäller hållbarhet, men i nästan alla avseenden är dessa två metaller mycket lika. Den viktigaste och uppenbara skillnaden är i färgen. Fördelen är att båda är klassiska och tidlösa färger, vilket innebär att de aldrig kommer att gå ur modet.

Related Posts

  • Casino i Populärkulturen

  • Vad Betyder Ring på Lillfingret? Här är Svaret!

  • Så Förvarar du dina Smycken på Bästa Sätt!