Diamant Hårdhet – Hur Hårda är Diamanter?

Diamanter kan se vackra ut och har fått ett rykte av lyx, men dessa vackra ädelstenar har faktiskt också en fascinerande kemisk form och sammansättning. Att förstå din diamant och strukturen hos dessa stenar kan hjälpa dig att utveckla lite mer uppskattning för dessa sällsynta och glamorösa stenar.

Det är ingen nyhet att diamanter är extremt hårda. Vi kallar dem ofta det hårdaste naturliga ämnet på jorden, låt oss titta ytterligare inuti en diamant för att förstå dess uppbyggnad och hur hårt det faktiskt är.

Strukturen av en diamant

Diamanternas glans är de viktigaste orsakerna till denna stens popularitet och för hur den nästan har blivit synonymt med prestige och lyx. Det finns dock vetenskapliga skäl till varför denna natursten har denna ovanliga glans, liksom varför den också är så hård och hållbar. Naturen har infunderat några av de mest magnifika kombinationerna av element för att bilda något som inte bara är magnifikt utan också praktiskt taget oförstörbart.

Tillverkade av kolatomer som är ordnade i en tetraederform, diamanter har en tredimensionell struktur. Eftersom varje kolatom har fyra elektroner, som ansluter till fyra elektroner från en annan kolatom, blir en diamant extremt robust och svår att förstöra.

Sammanfogningen av kolatomerna, bildade av flera elektroner, resulterar i ett kristalliknande objekt som är extremt fast. Parningen av dessa två atypiska attribut gör diamanter särskilt önskade och värdefulla. Diamanter innehåller också kovalenta bindningar i stenen, vilket i huvudsak hjälper till att binda diamanten till en form. Dessa många bindningar gör diamanten otroligt hållbar.

Den tetraedriska formen påverkar inte bara stenens styrka utan är också ansvarig för stenens glans. Denna specifika form lämnar utrymmen i bindningarna för att ljus ska komma igenom, vilket sedan reflekteras när det träffar en kolatom, vilket resulterar i den unika lysande gnistan som är exklusiv för diamanter. Skärningen av av stenen kommer att förbättra glansen genom att möjliggöra för ljuset att reflektera mellan fasetterna, men själva stenen lyser som ett resultat av den kristalliknande strukturen.

Diamantens robusthet

De flesta som vet åtminstone något om diamanter vet om deras ovanliga robusthet. Detta kan förstås vara helt oförstörbart, men det är en fullständig missuppfattning. Visst, för de flesta ändamål anses diamanter vara extremt starka, men när de visas som ett ganska litet föremål, som en 1-karats diamantring, skulle det vara mer än oklokt att slå den mot en tegelvägg.

Om du gör detta kommer inte diamanten att splittras, men flisor kan lossna. Även om du kan rädda en flisad diamant, kommer den att sänka stenens värde drastiskt. Stabiliteten hos en diamant och dess motståndskraft mot repor varierar mycket beroende på den kristallina perfektion och diamantens renhet. Till exempel kan diamanter med en lägre klarhetsnivå, som också anses vara mindre hårda, repas av bornitrid, medan en felfri diamant, som är mycket hårdare, bara kan repas av en annan diamant.

Diamant hårdhet

En diamants hårdhet bör inte förväxlas med dess seghet. Den senare termen hänvisar till dess förmåga att motstå effekterna av allvarlig kraft. Medan diamanter fortfarande gör det ganska bra i denna avdelning, rankade de 7,5 till 10 MPa • m1 / 2, bleknar det jämfört med material som legering, som används för teknik, som i allmänhet ligger över 100 MPa • m1 / 2. Vissa diamanter är hårdare än andra, och det är därför det är så viktigt att få dem att skäras av en erfaren diamantskärare. En diamants seghet är också ett utmärkt sätt att skilja en riktig diamant från en syntetisk.

Related Posts

  • Ädelmetallernas elegans i smyckestillverkningens konst

  • De senaste trenderna inom profilkläder

  • 5 kända smycken från filmer