Ädla och Oädla Metaller – Vad är Skillnaden?

Varför är metaller viktiga? Metaller är element, föreningar eller legeringar som vanligtvis är hårda när de finns i fast form.

De kännetecknas vanligtvis av deras glänsande utseende, formbarhet, smidighet och smältbarhet.

Mer än 75% av elementen i det periodiska systemet är metaller. Även om vi vanligtvis tänker på metaller som finns i de färdiga varorna vi använder, börjar deras ursprung under jordens yta.

 Ädelmetaller

Dessa inkluderar silver, guld, platina samt palladium. På kvalitetssmycken ska det finnas kvalitetsmärken för att berätta vilken typ av metall det är. Priserna på ädelmetaller varierar utifrån marknaden, och i tider med stigande metallpriser ökar priset på ädelmetallsmycken också.

De flesta känner till att olika guldrenheter (karat) 14K och 18K är de vanligaste.

Det finns också olika renhetsnivåer för silver, men det viktigaste att notera är att sterling alltid är minimum 92.5% rent silver.

Något mindre anses inte tekniskt sterling silver. 100% rent silver kallas “fint silver” och är väldigt mycket mjukt, för mjukt för bestick och de flesta smycken.

Basmetaller

Basmetaller kan vara vilken som helst icke-ädelmetall eller metalllegering och kan inkludera koppar, tenn, zink, aluminium, nickel och mer.

Dessa metaller finns oftare i naturen och kostar alltid mindre än ädelmetaller. Ett prisvärt alternativ i guldsmycken är att använda guldfyllning – tillverkad av basmetall med ett tunt lager guld. En av nackdelarna med att plätera metaller är att de lossnar mycket snabbare och är mer reaktiva mot huden.

Plätering av lägre kvalitet kan innebära att ditt ädelmetallskikt kommer att gnuggas bort inom några månader eller till och med några dagar. En annan nackdel är att färgen på basmetaller kan lysa igenom pläteringen, och du kommer då få missfärgning på din pläterade finish.

Om du hittar “silver” -smycken som verkligen är billiga, fråga var silveret kommer från och vad finhalten är. Det finns något som kallas nickelsilver som inte har något silver alls vilket kan orsaka ganska dåliga hudreaktioner på känslig hud. Vissa länder har dock inte rigorösa märkningslagar.

De flesta kostymsmycken är alla oädla metaller. Ofta är kostymsmycken guldpläterad basmetall – var medveten om att kostymsmycken av hög kvalitet kan vara vacker och varaktig, men guld på billigare smycken kan få mycket slitage.

Det sista området som ska täckas handlar om tillverkning. Som med de flesta saker är massproducerade produkter billigare. Stordriftsfördelar minskar kostnaden avsevärt. Om ett smycke går till massproduktion kommer det att sänka priset. Tillgång till stora målgrupper efter billiga inköp innebär stora vinster på stora kvantiteter.

Mindre producenter å andra sidan gör färre saker, men för hand. En högre kvalitetsstandard kan upprätthållas i små batcher när det kommer till produktion. Det finns många detaljer som bara kan uppnås när de tillverkas i små mängder. Detta innebär dock inte att all massproduktion är dåligt tillverkad, men även inte heller att allt handtillverkat är av hög kvalitet!

Men även om billigt och snabbt inte är i sig dåligt, finns det en stor kostnad för masstillverkning. Cykeln med överproduktion påverkar mark och jordbruk och hav, och om du är bekymrad över bevarande eller global uppvärmning är långsamt vs snabbt något att tänka på.

Metaller såsom aluminium och järn finns rikligt i jordskorpan, medan andra som palladium och guld är extremt sällsynta. Att producera även de vanligaste elementen kräver enorm energi och arbetskraft. De fysiska egenskaperna hos metaller gör dem till idealiska råvaror för att bygga och tillverka många viktiga föremål som vi använder i vårt dagliga liv.

Byggsektorn använder metaller för att bygga broar, hem, kontorsbyggnader, järnvägar och flygplatser. Tillverkningssektorn använder metaller för att tillverka bilar, elektronik, fabriksutrustning, smycken, köksredskap, bestick och många andra föremål. Metaller spelar också en roll i kraft- och lagringsindustrin. De är viktiga komponenter i batteriproduktionen och spelar till och med en viktig roll i skapandet av kärnenergi.

Metaller grupperas vanligtvis i en av två kategorier: ädelmetaller – sällsynta, naturligt förekommande metallelement Basmetaller – metaller som används allmänt i kommersiella och industriella tillämpningar.

Ädelmetaller är sällsynta, naturligt förekommande metallelement med högt ekonomiskt värde.

De är ovanliga eftersom de är både industriella element och investeringar. Tillverkarna använder dessa metaller för att bland annat göra elektroniska komponenter, smycken, tandutrustning och katalysatorer. Investerare å andra sidan samlar mynt och annat gjorda av ädelmetaller. Denna andra användning – som investeringar – gör ädelmetaller till föremål för intensiv spekulation på råvarumarknaderna.

Handlare av ädelmetaller ser dessa råvaror som en form av pengar som håller dess värde bättre än tryckta papperspengar. Skeptiker hävdar dock att ädelmetaller helt enkelt är stenar med liten användbarhet utöver deras begränsade industriella användningar. Ironiskt nog gör den höga premien av ädelmetaller dem för dyra och opraktiska för de flesta industriella tillämpningar.

Ädelmetaller med aktiva råvarumarknader inkluderar följande: guld, silver, platinum, palladium. Dessa är de viktigaste ädelmetallen som används av spekulanter som investeringsmedel. Även om tillverkare använder metallen i vissa elektronikdelar kommer den stora majoriteten av guldbehovet från smyckstillverkare och handlare. Många konsumenter ser guldsmycken som en form av investeringar.

Silvertillverkare använder också silver i både elektronik och smycken, medan handlare samlar in metallen i form av mynt eller tackor. Silver har historiskt kostat en bråkdel av priset på guld. Vissa handlare spårar och handlar spridningen mellan guld- och silverpriser.

Platinum

Platinum är en del av en grupp av sex metaller, känd som platinagruppmetaller, platina används för att tillverka smycken och katalysatorer för bilar. Investerare köper platina av många av samma skäl till att de köper guld och silver.

Palladium

Palladium används för att tillverka katalysatorer, tandutrustning och elektronikdelar. Palladium får också efterfrågan från handlare. De återstående metallerna, rodium, rutenium, osmium och iridium – har mycket mindre marknader.

Basmetaller

Basmetaller används i en hel rad industriella och kommersiella tillämpningar inklusive bygg och tillverkning. Deras utbredda användning i vardagsartiklar gör dem till viktiga varor på globala marknader.

Related Posts

  • Casino i Populärkulturen

  • Vad Betyder Ring på Lillfingret? Här är Svaret!

  • Så Förvarar du dina Smycken på Bästa Sätt!