Ädelmetaller Egenskaper och Allt du Bör Veta!

Varför är ädelmetaller ädla? Vad innebär det?

Ädelmetaller

Det finns vissa kriterier som en metall måste uppfylla för att betraktas som “värdefull” och “ädel”

Ädelmetaller defineras som någon av de mindre vanliga och mycket värdefulla metallerna (som guld, silver och platina metaller).

En mer vetenskaplig definition skulle vara “alla sällsynta, naturligt förekommande metalliska kemiska element som har ett högt ekonomiskt värde och har hög lyster.” I allmänhet är ädelmetaller också mindre reaktiva och har en högre smältpunkt än andra metaller, vilket gör dem både vackra och hållbara.

En vanligare uppfattning om vad som betecknar en metall som ”dyrbar” är alla dyra metaller som kan säljas som smycken eller omvandlas till andra former för konsumenter.

Att bestämma om en metall kan betraktas som “dyrbar” eller inte är baserat på metallens sällsynthet, användningar, kvaliteter, kemi och mer.

Guld är ett av de mest eftertraktade elementen som kvalificerar sig som “dyrbart”. Guldens kemiska symbol är Au, och dess atomnummer är 79. Guld är mycket uppskattat för sin färg och glans och har använts under hela människans historia.

Guld

Guld används ofta för investeringsmynt och tackor samt smycken och tillbehör. Det är en tät, mjuk och formbar metall, perfekt för formning, hantering, smältning och tillverkning. Guld motstår till och med korrosion.

Guld anses vara värdefullt främst för dess sällsynthet. Guld är bland världens mest sällsynta metaller, och dess unika kemiska formel finns inte regelbundet i naturen. I själva verket kan allt guld som någonsin brytits ut från jorden få plats i fyra simbassänger i olympisk storlek. Denna bris på guld är det som gör guld så värdefullt.

Silver

Silver har den kemiska symbolen Ag och atomnumret 47. Silver är billigare än guld på grund av dess tillgänglighet. Men eftersom silver är mycket attraktivt för sin industriella användning och dess popularitet inom smycken, anses det vara “dyrbart”.

Silverbrytningen började först omkring 3000 före kristus i det nuvarande Turkiet. Man värderade silver på grund av dess formbarhet, motståndskraft mot korrosion, sällsynthet och vackra glans – alla egenskaper som gör metallen värdefull för oss idag.

Silver används vanligtvis inom elektronik som ledare samt för lödning, energi och kemisk produktion. Silver har den högsta elektriska och termiska konduktiviteten för alla metaller, och det är också den mest reflekterande. Det används ofta i solpaneler, vattenfiltreringssystem och specialspeglar, men silver kan också formas till köksredskap och andra användbara saker.

Silver anses därför vara värdefullt för dess användbarhet snarare än för sällsyntheten.

Platinum & Palladium

Den kemiska symbolen för Platinum är Pt, och dess atomnummer är 78. Platinum är en av de minst reaktiva kemiska elementen, och dess hållbara karaktär ger metallen ett starkt motstånd mot korrosion – även vid extrema temperaturer.

Platina, även känt som “vitt guld”, används oftast som katalysator vid kemiska reaktioner, men används också – som de flesta ädelmetaller – för investeringar. Platina är särskilt värdefull för urmakare som föredrar hållbarheten hos platina framför guld, vilket tenderar att slitas ut över tiden. Platina används också ofta inom bilindustrin.

Dessutom är platina otroligt sällsynt. Priset på platina varierar med den föränderliga ekonomin, men det har varit känt att stiga till dubbelt priset på guld i en växande ekonomi och långt under guld i en dålig ekonomi.

Palladium har den kemiska symbolen Pd och atomnumret 46. Det tillhör gruppen av element som kallas Platinum grupp metaller i det periodiska systemet.

Även om palladium delar liknande egenskaper med platina, är palladium mycket mindre tätt och har den lägsta smältpunkten för alla dessa. De flesta människor känner igen palladium som en av metallerna som används vid skapandet av vita guldsmycken – en legering som ser ut som silver men med mycket större hållbarhet och låg sannolikhet för att skadas.

Palladium har en viss sällsynthet, men kanske kommer dess ”dyrbara” status från dess fortsatta användning i smycken som ett lägre kostnadsalternativ till platina.

Koppar

Förutom dessa vanliga ädelmetaller finns det också mer omfattande och mindre sällsynta metaller som anses vara ”basmetaller” som faller inom kategorin ädelmetall. Den mest populära basmetallen är koppar. Andra inkluderar zink, tenn, nickel och bly. Andra metaller som ibland kategoriseras som ädelmetaller är stål, aluminium, järn, volfram och kobolt.

Koppar och andra basmetaller är vanligtvis vanligare än de ädelmetaller som anges ovan. Men de används ofta för att skapa strukturer, byggnader, verktyg mm.

Oavsett om du är fascinerad av sällsyntheten i guld och platina, eller värderar det industriella värdet av silver och palladium, är ädelmetaller ett populärt investeringsalternativ för individer som vill spara och till exempel säkra sig mot inflation.

Related Posts

  • Casino i Populärkulturen

  • Vad Betyder Ring på Lillfingret? Här är Svaret!

  • Så Förvarar du dina Smycken på Bästa Sätt!