10 tips du behöver för att ta hand om dina halvädelstenar och smycken

Även de bästa halvädelstenarna tappar sin glans med tiden. Ta del av dessa viktiga tips för att ta hand om dina smycken så att de behåller sin tilltalande för alltid.

Smycken är en av våra mest uppskattade accessoarer. Den är sentimental, iögonfallande och har kraften att lyfta vilken outfit som helst från bla till stjärnorna. Men även de mest hållbara smyckena behöver öm kärleksfull omsorg för att hålla sin glans vid max och dess halvädelstenar på plats.

Här är 10 tips du behöver för att bättre ta hand om dina smycken och ädelstenarna som kallar det hem.

1. Hantera med försiktighet

När du sätter på ringar och andra smycken med halvädelstenar, utsätt aldrig tryck direkt på själva stenarna. Att trycka på ringar eller dra armband i sina stenar kan lossa fästena vilket snabbt kan leda till förlorade stenar.

Se istället till att du trycker på ringarna genom att bara hålla i bandet. När du fäster armband, se till att eventuella stenar är vända uppåt och utan tryck från din arm eller andra ytor.

2. Bär ansvarsfullt

Smycken kan vara den långvariga delen av din garderob, förutsatt att du bär den ansvarsfullt . När du är osäker, kom ihåg den gyllene regeln: sist att ta på och först att ta av.

Se till att du sätter på dig dina ringar och andra smycken sist, efter dina kläder, hår och smink. Detta kommer att se till att det håller sig utanför utbudet av hårspray, smink och andra kemikalier som kan påverka halvädelstenar och metaller. Dina kläder kommer inte heller att haka fast av misstag och dra i några spännen eller beslag.

Kom alltid ihåg att ta bort din smycken innan du gör ansträngande aktiviteter eller röriga uppgifter. Gymmet är inte platsen för ditt bärnstensarmband!

Uppgifter som trädgårdsarbete, diskning och andra typer av hushållsstädning bör också utföras utan smycken. Detta säkerställer att oavsiktliga stötar hålls till ett minimum och att dina ringar förblir kemikaliefria.

3. Rengör Smart

Smycken håller bäst när de rengörs regelbundet. Det stoppar ansamlingen av potentiellt skadliga kemikalier och håller stenarna fria från element som kan repa eller grumla dem.

Men innan du börjar använda huskurer som tandkräm och ammoniak är det viktigt att ta reda på vad som fungerar och inte fungerar för de olika pärlorna i din samling.

När du är osäker är de flesta kommersiellt framställda smyckesrengörare säkra men extra försiktighet bör iakttas med särskilt känsliga ädelstenar som pärlor och bärnsten.

Smycken ska aldrig skrubbas. Använd istället en mjuk borste för att försiktigt rengöra och polera. En tandpetare är utmärkt för att plocka fram ansamlingar av smuts eller damm, men var försiktig. Tålamod är verkligen en dygd när det kommer till smyckenstädning.

4. Glöm inte att polera

Polering av smycken kan återställa lyster och glans till de mest älskade av bitar. Kom bara ihåg att mildhet är nyckeln.

Smycken bör endast poleras med en mjuk, luddfri trasa eller stenget. Även vävnad kan lämna hårfästerepor på metallen och stenarna som kommer att matta även de hårdaste ädelstenarna med tiden.

5. Förvara säkert

Även de mest använda smyckena bör förvaras säkert när de inte pryder en hand, nacke eller handled. Det värsta du kan göra för dina halvädelstenar är att slänga dem i en låda eller i ett fat på din byrå.

För att säkerställa att dina smycken förblir rep- och stötfria bör de förvaras precis som du köpte dem. Sterling silver gör sig bäst i en väska eller kartong som motverkar smuts. Ringar bör förvaras separat, antingen i de vadderade skårorna på en smyckeskrin eller i lådan de kom i.

Temperatur, torrhet och solljus spelar också en roll för korrekt förvaring av smycken. Solljus kan missfärga eller skada vissa ädelstenar. Peals och opaler drar fukt från luften så förvaring i torrt eller klimatkontrollerat område bör undvikas.

6. Var försiktig med ljus och värme

Starkt solljus kan orsaka förödelse på vissa ädelstenar, så gör det inte sätt dina ringar i fönsterbrädan medan du diskar. Solljus kan skada opaler i synnerhet eftersom värmen och ljuset torkar ut vattnet i stenen, vilket orsakar grumlighet eller färgförändring.

Radikala temperaturförändringar, särskilt vid rengöring, bör till varje pris undvikas. En snabb förändring från kall till varm kan göra metaller och vissa stenar spröda och mer benägna att spricka eller gå sönder.

7. Regelbundna kontroller

Precis som din bil behöver regelbundna inspektioner och underhåll för att fortsätta fungera bra, så gör det också dina smycken.

Det är en bra tumregel att få dina smycken kontrollerade av en ackrediterad juvelerare var tredje för att sex månader. De kan inspektera dina stenar och metaller för slitage eller brott och dra åt alla fixturer som behöver det.

8. Känn till metallerna

Många ädla och halvädla metaller beter sig på samma sätt, men alla gör det inte . Att känna till skillnaderna mellan guld, sterling silver, platina och titan kommer att räcka långt för att säkerställa att du tar hand om dina smycken ordentligt.

Det uppenbara exemplet här är silver. Silver är mjukare än de flesta andra ädelmetaller och är därför mer benägna att få repor och andra skador. Du skulle inte välja en silvervigselring om du inte var noggrann med dess vardagsvård.

Silver mattas också, vilket påverkar hur du förvarar och rengör den. Du skulle inte förvara en platina- eller guldring i en väska som motverkar smuts. Undantaget från att silver är känsligt för smuts är om det har ytbehandlats med en rodiumplätering eller guldvermeil.

9. Lär känna dina halvädelstenar och andra ädelstenar

Den här punkten är lite mer involverad än att bekanta dig själv med de olika metallerna i din samling. Det finns över 130 arter av mineral som har skurits till en ännu större mängd ädelstenar och de har alla sina egna beteenden.

Du bör åtminstone bekanta dig med skötsel och rengöring av eventuella ädelstenar i din egen samling. För att göra detta bör du lära dig vad som påverkar en ädelstens hållbarhet. Och nej, vi pratar inte bara om dess hårdhet!

Ädelns hållbarhet är mätt på 3 sätt:

  • Hårdhet, eller det är motståndskraft mot repor och skavsår.
  • Seghet, eller det är motståndskraft mot flisning och brott.
  • Stabilitet, eller dess motståndskraft mot kemikalier, värme, ljus och fukt.
  • När du vet var dina egna ädelstenar och halvädelstenar rankas vet du hur du bäst tar hand om dem.

10. Njut!

Smycken köps för att bäras och bäras för att avnjutas! Låt inte överbeskyddande av dina halvädelstenar hålla dem från sin tid i rampljuset. Med lite försiktighet och dessa tips kommer du att se till att dina smycken lever sitt bästa liv i decennier framöver.

Leave a Reply

Related Posts

  • Ädelmetallernas elegans i smyckestillverkningens konst

  • De senaste trenderna inom profilkläder

  • 5 kända smycken från filmer